search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 04:11
MENU CLOSE

Ανησυχία για την πολιτική της ΕΚΤ – «Σφυροκόπημα» των ελληνικών ομολόγων μετά την Λαγκάρντ

10.06.2022 16:26
Reuters: Μεγάλη ζήτηση για τις εκδόσεις ελληνικών και αυστριακών ομολόγων - Media

Συνεχίζεται το sell-off στις πιο αδύναμες αγορές ομολόγων της Ευρώπης, μετά τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ, με την πίεση στην ΕΚΤ να εντείνεται, για τον τρόπο που θα συγκρατήσει τις μεγάλες αποκλίσεις στο κόστος δανεισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ ανήγγειλε τον τερματισμό των μηδενικών επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ με διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, εμφανίστηκε χωρίς συγκεκριμμένο πλάνο για την αποτροπή της δυσανάλογης σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών στις πιο αδύναμες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου.

Oυσιαστικά, η Κριστίν Λαγκάρντ  δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το νέο «εργαλείο προστασίας των spreads», αφήνοντας εκτεθειμένα τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας στην τέλεια θύελλα που για άλλους πλησιάζει και για άλλους είναι ήδη εδώ.

Οι μεγάλες αποκλίσεις στο κόστος δανεισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης φαίνονται και από την απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά που διευρύνθηκε για τρίτη συνεχόμενη μέρα στις 226 μονάδες βάσης,.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη διαφορά από τον Μάιο του 2020, πλησιάζοντας το όριο των 250 μονάδων βάσης που οι υπεύθυνοι είχαν ορίσει προηγουμένως ως «ζώνη κινδύνου», που θα μπορούσε να ωθήσει σε δράση τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής, σημειώνει το Bloomberg.

Στα ύψη το ελληνικό δεκαετές ομόλογο

Σε επίπεδα Ιανουαρίου 2019 κινήθηκε και το ελληνικό δεκαετές ομόλογο καθώς η απόδοσή του  αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης στο 4,41%, πλήττοντας έτσι και το ελληνικό χρέος, που θεωρείται ακόμη πιο ευαίσθητο σε σύγκριση με το ιταλικό για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Αν και οι μέχρι τώρα κινήσεις ήταν «συμμαζεμένες», σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της ING Groep NV, παραμένει ασαφές για πόσο διάστημα αυτό θα συνεχιστεί, αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν προχωρήσουν στη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος περισσότερα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης να δεχθούν τόσο μεγάλη πίεση από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, ώστε να αναγκαστεί η ΕΚΤ να σταματήσει εντελώς την αύξηση των επιτοκίων.

«Δεν βγάζει ιδιαίτερο νόημα να αυξάνει η ΕΚΤ επιθετικά τα επιτόκια, να προκαλεί κατακερματισμό και στη συνέχεια να εισάγει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπισή του», έγραψαν σε σημείωμα προς της πελάτες της Citigroup Inc. οι στρατηγικοί αναλυτές της.

Διαβάστε επίσης:

Μπρατάκος: Δεν είναι βιώσιμη λύση για τον πληθωρισμό οι διαρκείς, οριζόντιες δημοσιονομικές παρεμβάσεις αλλά η επιτάχυνση της ανάπτυξης

ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων και τέλος στην ποσοτική χαλάρωση από τον Ιούλιο – Ειδική πρόβλεψη για την Ελλάδα

Πληθωρισμός: Εκτόξευση και νέο αρνητικό ρεκόρ – Έκλεισε στο 11,3%

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20