search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 18:07
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Genesis: Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Πού υπάρχουν προβλήματα (videos)

10.06.2022 14:10
kakokairiagenesis

Η κακοκαιρία Genesis πλήττει ήδη πολλές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται ήδη από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά της χώρας, καθώς και στο Ιόνιο.

Τις επόμενες ώρες, ο καιρός θα δείξει ακόμα περισσότερο τα δόντια του και τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Βόρειο Αιγαίο και στα δυτικά τμήματα της Κρήτης.

Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στις παράκτιες περιοχές των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και το απόγευμα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη μικρή ενίσχυση φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο και στα νότια τμήματα του Σαρωνικού και Νότιου Ευβοϊκού. Στο Ιόνιο οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 4 έως 5 μποφόρ.

Αργότερα αναμένεται να επηρεαστούν:

1. Την Πέμπτη (09-06-2022)

Από το απόγευμα το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες πιθανώς η Θράκη.

2. Την Παρασκευή (10-06-2022)

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως Αχαΐα και Ηλεία). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Από τις πρώτες ώρες η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και η βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

3. Το Σάββατο (11-06-2022)

α. Η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το
βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
β. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας

Σαρώνει τη Μαγνησία η κακοκαιρία – Ζημιές σε καλλιέργειες

Σφοδρή καταιγίδα πλήττει από τις 12.30 μετά το μεσημέρι τον Βόλο, το Πήλιο και τις περιοχές του Αλμυρού και του Βελεστίνου με κύρια χαρακτηριστικά την πολύ δυνατή βροχόπτωση, τους ισχυρούς ανέμους και την πτώση εκατοντάδων κεραυνών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τη βροχή και τους ανέμους σαρώνεται ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και έχουν πλημμυρίσει δρόμοι σε πολλά σημεία, αφού το πολύ καλό αποχετευτικό δίκτυο δεν μπορεί να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες των ομβρίων υδάτων. Σε μερικές περιπτώσεις μέσα στον Βόλο έχει ζητηθεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής για απαντλήσεις υδάτων, αλλά και πτώσεις κλαδιών δέντρων πάνω στο οδόστρωμα. Στην περιοχή του Βελεστίνου με ιδιαίτερη ένταση η βροχή έπληξε κυρίως το Περίβλεπτο, την Χλόη και ολόκληρο τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε όλη την πεδινή περιοχή.

Ανάλογες εικόνες υπάρχουν και στο Πήλιο, όπου η σφοδρή βροχόπτωση συνεχίζεται και πλήττει τα οπωροφόρα στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου καταστρέφοντας τους καρπούς κυρίως στα κεράσια και τα ροδάκινα που ήταν έτοιμοι προς συγκομιδή.

Πού αλλού εντοπίζονται προβλήματα

Η κακοκαιρία «Genesis» σάρωσε την Ξάνθη. Η μεταβολή του καιρού ήταν απότομη από τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι έντονες και ισχυρές βροχοπτώσεις είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του καιρού ενώ ήδη καταγράφονται και οι πρώτες καταστροφές, αν και μικρής έκτασης.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ξάνθης – Σταυρούπολης, όπου τα νερά κατέβαιναν ορμητικά πάνω στο οδόστρωμα, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση των οχημάτων.

Προβλήματα εντοπίζονται και στην Πάτρα, ενώ υπάρχουν αναφορές για διακοπές ρεύματος.

Μικροπροβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία και στο Αγρίνιο. Φωτεινοί σηματοδότες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ η πυροσβεστική έχει λάβει πέντε κλήσεις για εγκλωβισμούς πολιτών σε ασανσέρ.

Συγκεντρώσεις υδάτων παρατηρούνται σε κάποια σημεία στην πόλη και περιφερειακά, ειδικά στη Νεάπολη του δήμου Αγρινίου. Το Μέγα Ρέμα στο Καστράκι Αγρινίου έχει υπερχειλίσει.

Η κακοκαιρία χτύπησε ήδη την Αμφιλοχία όπου η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και η θάλασσα να γίνει ένα με τη στεριά το πρωί της Παρασκευής, 10 Ιουνίου.

Στην Κοζάνη σημειώθηκε σφοδρή βροχόπτωση και μέσα στο κέντρο της πόλης.Τα βουλωμένα φρεάτια δρόμων σε συνδυασμό με το μεγάλος ύψος της βροχής δημιούργησαν αρκετά προβλήματα. Από την ισχυρή νεροποντή δεν έλειψαν και οι εγκλωβισμοί οδηγών μέσα στα οχήματά τους.

Σε επιφυλακή Περιφέρεια και δήμοι στη Μακεδονία

Σε επιφυλακή βρίσκονται Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήμοι για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενδεχομένως προκύψουν από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ενώ όπου απαιτείται οι φορείς που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία προχωρούν σε επεμβάσεις.

Έντονη βροχόπτωση σημειώνεται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται, έως τώρα, προβλήματα από την κακοκαιρία «Genesis» σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από χτες καταγράφονται κατά περιόδους ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και χαλαζόπτωση στις Σέρρες. Μετά την ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, έντονα φαινόμενα άρχισαν να εκδηλώνονται από το πρωί αρχικά στην περιοχή της Πιερίας, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες οι έντονες βροχοπτώσεις θα πλήξουν όλη την Κεντρική Μακεδονία, ελλοχεύοντας κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων σε διάφορες περιοχές.

 Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι απόψε, περίπου στις 9 το βράδυ και ακολούθως αναμένεται ύφεση. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εφιστά την προσοχή όλων των πολιτών, ώστε να τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας και να ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές για τυχόν εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων ή άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίσουν.

Επίσης, συνιστάται ο περιορισμός των μετακινήσεων κατά το δυνατόν, ειδικά κατά τη διάρκεια της μεγάλης έντασης των καιρικών φαινομένων. Οι οδηγοί που είναι αναγκασμένοι να κυκλοφορήσουν στους δρόμους παρακαλούνται να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και ιδιαίτερη προσοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες της Τροχαίας και τηρώντας πιστά τις οδηγίες σήμανσης και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σε καθεστώς 24ωρης επιφυλακής τίθεται ο μηχανισμός του δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της κακοκαιρίας. Το επιχειρησιακό σχέδιο που ενεργοποιείται αποτέλεσε το αντικείμενο διευρυμένης σύσκεψης που οργανώθηκε το πρωί στο δημαρχείο υπό την προεδρία του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων πέραν του τηλεφωνικού κέντρου του δημαρχείου Θεσσαλονίκης (2313 317.777) σε 24ωρη λειτουργία θα διατηρηθεί και το τηλεφωνικό νούμερο της Δημοτικής Αστυνομίας 2313 317.930. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα αυτά για κάθε υπόθεση που σχετίζεται με την κακοκαιρία.

Σε ανάλογη επιφυλακή και εγρήγορση βρίσκονται και άλλοι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα που προκύψουν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπία Οδός προς οδηγούς: Να προσέχετε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Λαμία: Ήταν νεκρή δύο μήνες μέσα στο σπίτι της – Δεν την αναζήτησε κανείς… (photos)

Κακοκαιρία Genesis: «Πάρτι» στο Twitter με Νώε και… Phil Collins (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 18:01