search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 23:24
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Έπεσε σε «κενό αέρος» λόγω διεθνούς sell off και γεωπολιτικών κινδύνων

14.06.2022 15:44
xrimatistrio_new

Σφοδρό κύμα καθοδικών πιέσεων σαρώνει το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών ακολουθώντας το διεθνές sell off στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου.

Μάλιστα ο δείκτης οδεύει ολοταχώς να σπάσει το πολύ σημαντικό, και για ψυχολογικούς λόγους σημείο αντίστασης των 800 μονάδων, ή ακόμη και για τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου όταν είχε δεχτεί ξανά ισχυρά κύματα sell off.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 4,45% στις 824,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 53 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20 εκατ. τεμάχια. Πτώση 4,55% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.984,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 6,04% στις 533,09 μονάδες.

Γενικευμένο sell off σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα

Δεν έφτανε το διεθνές sell off και οι πλείστες αβεβαιότητες που πρέπει να διαχειριστεί η ελληνική αγορά, ήρθε τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί και η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου στη γειτονιά μας με την προκλητικότητα της Τουρκίας να χτυπάει “κόκκινο”. Και μπορεί μέχρι τώρα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να είχαν μπει σε δεύτερη μοίρα, όμως ουδείς ξεχνά ότι πάντα επηρεαζόταν το ΧΑ από τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Εκεί αποδίδουν χρηματιστηριακοί παράγοντες τη σφοδρότητα της σημερινής πτώσης του ΧΑ, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι τα ελληνικά assets δεν βρίσκονται στο στόχαστρο της απομόχλευσης και της μείωσης του κινδύνου, τακτική που ακολουθείται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα στις αγορές παγκοσμίως. Και η ρηχότητα της ελληνικής αγοράς καθιστά ακόμη και τις μικρότερες κινήσεις αφορμή μεγάλων αναταράξεων σε όλο το ταμπλό.

Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτοξεύεται σήμερα στο 4,65%, πολύ υψηλότερα από το επίπεδο που ήταν όταν η ΕΚΤ αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει το PEPP τον Μάρτιο του 2020 – και στα ίδια επίπεδα με τα τέλη του 2017. Ανάλογο sell-off σημειώνουν και τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα με το 5ετές να βλέπει την απόδοσή του να εκτοξεύεται στο 3,63%.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση σε θεσμικό επίπεδο, που να ελέγξει τις αιτίες του πληθωρισμού αποτελεσματικά, ή αν οι κεντρικές τράπεζες δεν “επινοήσουν” ένα νέο μείγμα πολιτικής που να μην επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη, τότε η περίοδος μεγάλης διόρθωσης δεν αποκλείεται. Και δεν αποκλείεται ούτε στην ελληνική αγορά, η οποία έχει παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τα ύψη στα οποία κινούνται

Διαβάστε επίσης:

ΛΑΡΚΟ: Να αποσυρθεί η τροπολογία ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Μειωμένος ΦΠΑ: Παρατείνεται για έξι μήνες σε εστίαση, μεταφορές, εισιτήρια, γυμναστήρια, σχολές χορού

«Πυρ» της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 23:20