search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:59
MENU CLOSE

Eurostat: Το προσδόκιμο υγιούς ζωής για άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

15.06.2022 16:54
prosdokimo_new
Πηγή: Pixabay

Τα 64,5 για τις γυναίκες και τα 63,5 για τους άνδρες, είναι τα χρόνια υγιούς ζωής που αναλογούν κατά μέσον όρο στους Ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με την Eurostat.

Το 2020, το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην ΕΕ ήταν 5,7 χρόνια περισσότερα από τους άνδρες – 83,2 χρόνια προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες και 77,5 χρόνια για τους άνδρες.

Τα υγιή χρόνια αναλογούν στο 78% του προσδόκιμου ζωής των γυναικών και στο 82% του αντίστοιχου χρόνου για τους άνδρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατά μέσον όρο οι άνδρες στην ΕΕ τείνουν να έχουν περισσότερο χρόνο από την προσδοκώμενη μικρότερη διάρκεια ζωής χωρίς περιορισμούς στις δραστηριότητες εξαιτίας ασθενειών.

Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ η Σουηδία έχει τον υψηλότερο αριθμό υγιών χρόνων ζωής – 72,7 χρόνια για τις γυναίκες και ακολουθεί η Μάλτα (70,7 χρόνια) και η Ιταλία 68,7 χρόνια). Για τους άνδρες επίσης οι ίδιες χώρες έχουν τον υψηλότερο αριθμό υγιών χρόνων: Σουηδία – 72,8, Μάλτα -70,2 και Ιταλία 67,2.

Αντιθέτως, η Λετονία έχει τον μικρότερο αριθμό υγιών χρόνων για τις γυναίκες (54,3 χρόνια) και για τους άνδρες (52,6 χρόνια).

Ο αριθμός των υγιών χρόνων ζωής είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες σε 20 από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σε επτά χώρες η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι πάνω από 2 χρόνια, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στην Βουλγαρία (+4,2 χρόνια) στην Εσθονία (+4,1 χρόνια) κι στην Πολωνία (+4,0 χρόνια).

Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat βρίσκεται στην έκτη θέση της κατάταξης τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες.

Συγκεκριμένα το προσδόκιμο υγιούς ζωής για τις Ελληνίδες ήταν το 2020 στα 66,8 χρόνια και για τους Έλληνες στα 65 χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Γλυπτά Παρθενώνα: «Βόμβα» από το Βρετανικό Μουσείο – «Δυνατή» μια συμφωνία με την Ελλάδα

Τσίπρας: «Το πραγματικό Μητσοτάκης effect το βλέπουμε σε πληθωρισμό, ενέργεια και κόστος διαβίωσης»

Κομοτηνή: Από ανακοπή πέθανε η 22χρονη αθλήτρια – Τι έδειξε η νεκροψία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42