search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 08:31
MENU CLOSE

Το δημογραφικό ως πολιτική προτεραιότητα

15.06.2022 06:00
Untitled design (1)

Αν και το δημογραφικό είναι παγκόσμιο φαινόμενο, εύλογα κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η μεγαλύτερη εθνική απειλή που αντιμετωπίζουμε ως χώρα είναι η δημογραφική κρίση, καθώς η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη.

Η δημογραφική παρακμή αναπόφευκτα θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική συνοχή, την εθνική ισχύ και την παραγωγική ικανότητα της χώρας με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Συνεπώς, η αναχαίτιση  του δημογραφικού προβλήματος , ως ενός σύνθετου, πολυπαραγοντικού φαινομένου μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός  μακροχρόνιου  σχεδιασμού πολιτικών  που αφορούν συνδυαστικά την ισότητα των φύλων, την απασχόληση, τη μεταναστευτική πολιτική, την κοινωνική προστασία, το ασφαλιστικό, την υγεία, την εκπαίδευση και το φορολογικό σύστημα.

Το θέμα της υπογεννητικότητας στις σχετικά φτωχότερες χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται από κοινού με το πρόβλημα σύγκλισης των εισοδημάτων.

 Είναι αντιληπτό ότι μόνο με επιδοματική πολιτική δεν αντιμετωπίζεται η υπογεννητικότητα.

Οι χώρες που δαπανούν αρκετά λεφτά μόνο σε επιδόματα και  φοροαπαλλαγές για να ωθήσουν τα ζευγάρια να κάνουν παιδιά συνήθως δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντιθέτως όσες χώρες στρέφονται στις άμεσες και πρακτικές ανάγκες των νέων ζευγαριών και στην άρση των εμποδίων που τους κάνουν να διστάζουν η γονιμότητα εμφανίζεται αυξημένη.

Μεγάλες άδειες πατρότητας και μητρότητας (μετ’αποδοχών), εξασφάλιση της εργασιακής ασφάλειας και της επαγγελματικής εξέλιξης αμφότερων των φύλων, ποιοτικές και δωρεάν δομές προσχολικής αγωγής, δικαίωμα ένταξης φροντίδας όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τρίτεκνοι με δικαιώματα πολυτέκνων αποδεδειγμένα είναι πιο αποδοτικά μέτρα.

Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα Ευρωπαϊκά ταμεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για στοχευμένα έργα  στην υγεία και την παιδεία, ώστε στην  ελληνική οικογένεια να παρέχονται ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Περαιτέρω οι στεγαστικές διευκολύνσεις προς νέα ζευγάρια είναι στο επίκεντρο των πολιτικών με θετική επιρροή στην γονιμότητα.

Το ΠΑΣΟΚΚίνημα Αλλαγής  ήταν το πρώτο που ανέδειξε το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ιδιαίτερα η νέα γενιά και πρότεινε την άμεση προώθηση του μοντέλου κοινωνικής κατοικίας όπως εφαρμόζεται  με επιτυχία στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, τη δημιουργία δημοσίου αποθέματος κατοικιών που διατίθεται προς ενοικίαση και την κατασκευή και ανακαίνιση με πόρους των ευρωπαικών προγραμμάτων, κατοικιών που θα διατεθούν προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια και χαμηλές τιμές.

Αδιαμφισβήτητα το ελληνικό κράτος θα πρέπει να λάβει μέτρα τόσο για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης του, δηλαδή του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του, όσο και για την υποστήριξη και την καλύτερη υγεία του ολοένα και περισσότερο γερασμένου πληθυσμού. 

Η δημογραφική πολιτική δεν μπορεί να μη συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, συνεπώς οφείλουμε να επιδιώξουμε άμεσα την αύξηση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας στοχεύοντας στον περιορισμό του brain drain, αλλά και στην συμμετοχή του οικονομικά ανενεργού κομματιού. Η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ε.Ε. στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Συνεπώς είναι ξεκάθαρο ότι με  την στήριξη της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία θα αυξηθεί η γονιμότητα.  

Έχει υπολογιστεί ότι για να ανανεωθεί ομαλά ο πληθυσμός της γης, κάθε γυναίκα θα πρέπει να κάνει 2,1 παιδιά. Στην Ευρώπη   η Γαλλία και η Σουηδία βρίσκονται κοντά στο 1,8, ενώ η Ελλάδα  βρίσκεται περίπου στο 1,3. Η αβεβαιότητα για το μέλλον της επαγγελματικής ζωής την οποία βιώνουν οι νέοι άνθρωποι και δη οι γυναίκες  ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για αυτό.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών δέον να σημειωθεί τόσο η αξιόπιστη στάση του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά στις κοινωνικές πολιτικές αναφέροντας ενδεικτικά  το Ολοήμερο Σχολείο, μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ όσο και  η υπεύθυνη στάση του σε διακομματικές πρωτοβουλίες συναίνεσης και όχι ο,με προχειρότητα, σχεδιασμός  μέτρων που έχουν προεκλογικό χαρακτήρα.

Συνεπώς για την ουσιαστική αντιμετώπιση της δημογραφικής ‘κατάθλιψης‘ απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις, μακροχρόνιος σχεδιασμός αλλά και άμεσα μέτρα που θα ανακουφίσουν τη νυν γενιά και θα αποτελέσουν δίχτυ ασφαλείας για τις επόμενες.

*Η Ρένια Ζαρκαδούλα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και πολιτευτής του Βορείου Τομέα Αθηνών 

Διαβάστε επίσης:

Ολιστικά συντρίμμια στην Περιφέρεια αφήνει πίσω της η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Προεκλογικά «αγκάθια» και για Μητσοτάκη και για Τσίπρα

Αντιπυρική περίοδος: Πειραματισμοί αντί αναδιάρθρωσης και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 08:29