search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 17:58
MENU CLOSE

Προεκλογικά «αγκάθια» και για Μητσοτάκη και για Τσίπρα

14.06.2022 13:12
mitsotakis_tsipras_new

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ωστόσο η δήλωση αυτή πλέον ηχεί όλο και περισσότερο ως αγορά χρόνου η οποία εξασφαλίζει στον πρωθυπουργό το περιθώριο να ζυγίσει πλήρως τα δεδομένα και να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Η οικονομική και πολιτική ύλη διαρκώς χειροτερεύει, η συγκυρία ορίζεται από την διεθνή οικονομική και ενεργειακή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία που έρχεται να προστεθεί στην πανδημία. Επιπλέον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, βρισκόμαστε και στο επίκεντρο των διεθνών γεωπολιτικών αναταράξεων: ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Ρωσίας, η πίεση που υφίσταται η Ευρώπη καθότι στη μέση, και η προσπάθεια της Τουρκίας να αδράξει την ευκαιρία για να αναβαθμίσει το ρόλο της ως ισχυρής περιφερειακής δύναμης, «εκβάλουν» στα ελληνοτουρκικά. Η Τουρκία μέσα σε λίγους μήνες έχει κλιμακώσει ασύλληπτα τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής με αποτέλεσμα να επικρέμαται εκ νέου ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο εν μέσω καλοκαιριού.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο πληθωρισμός καλπάζει, και η ακρίβεια πλέον είναι ορατή στο ράφι και όχι μόνο στους λογαριασμούς του ρεύματος ή στα ντεπόζιτα. Έρχεται δε σε αυτά να προστεθεί και η χρήση του κλιματισμού με πολύ φόβο και λιγότερο πάθος. Οι διακοπές για το μέσο νοικοκυριό ύστερα από δυο χρόνια πανδημίας γίνονται ακόμη πιο δύσκολες, λόγω του συνολικού κόστους μετακίνησης και διαμονής. Στο βάθος ο εφιάλτης των περσινών πυρκαγιών αναβίωσε με το «καλημέρα», και γενικώς η ανησυχία για φωτιές ακόμη και σε αστικούς ή περιαστικούς ιστούς μεγαλώνει.

Όλο το πολιτικό μηντιακό σύστημα εν τω μεταξύ βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα: τα εκλογικά σενάρια είναι καθημερινή συζήτηση, οι εκλογικοί σχεδιασμοί και η εκλογική δραστηριότητα των κομμάτων σε πρώτο πλάνο – ακόμη και των κυβερνητικών βουλευτών – ενώ ο εκλογικός συναγερμός δείχνει να «τρώει» τον μισό Αύγουστο, καθώς πολιτικά και δημοσιογραφικά στελέχη ετοιμάζονται για σύντομες διακοπές έως τις 15 Αυγούστου, μετά τα κεφάλια μέσα. Κοινώς, ετοιμότητα υπάρχει, ο αιφνιδιασμός έχει «καεί», πολιτική ύλη υπάρχει, το ερώτημα είναι πώς ζυγίζει τις δυσκολίες ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον δείχνει να «κρατάει», παρά τη φανερή φθορά της, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ως αξιοσημείωτο ότι το γεγονός ότι στα 3 χρόνια διακυβέρνησης το κυβερνητικό σχήμα παραμένει κυρίαρχο έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παρουσιάζει ανεπαίσθητη ανοδική τάση, με ρυθμούς που δεν απειλούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να ποντάρει σε ένα υπόκωφο ρεύμα κοινωνικής οργής που θα εκδηλωθεί προσεχώς και θα εκπλήξει τους πάντες. Δεν είναι βέβαια απαραίτητο αυτό το κοινωνικό ρεύμα εφόσον εκδηλωθεί ότι θα επιδείξει ενιαία στάση και θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα πορεία προς την εξουσία κατ΄ επανάληψη του 2015.  

Αυτό που δεν φαίνεται να έχει απαντήσει πειστικά η αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή είναι αν η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που ευαγγελίζεται θα σημάνει όντως άμεση βελτίωση της ζωής των πολιτών ή θα σημάνει νέες αναταράξεις για να ακολουθήσει μια νέα προσαρμογή συνοδεία δικαιολόγησης του τύπου «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία». Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλείνει το μάτι στη συστημική διαχείριση, οι πολίτες και τα κέντρα εξουσίας επιλέγουν το «αυθεντικό», όταν υπόσχεται ανατροπές με κοινωνικό πρόσημο, οι πολίτες θεωρούν ότι ακούν «μεγάλα λόγια» που αναδίδουν άρωμα «κωλοτούμπας».

Ειδικά, μια ρητορική γεμάτη συνθηματολογικά σχήματα προς τόνωση του ηθικού αλλά και η «προειδοποιητική» ρητορική που πυκνώνει στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το χάος που θα παραλάβει σε οικονομία αλλά και εθνικά, περισσότερο συνηγορούν προς την παραπάνω ανησυχία.

Με άλλα λόγια, δύσκολα τα πράγματα δεν είναι μόνο για τον Μητσοτάκη, σε επίπεδο διαχείρισης πολυεπίπεδων κρίσεων πάνω στην τελική ευθεία για τις εκλογές, αλλά δύσκολος και ανηφορικός ο δρόμος και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Δύσκολα τα πράγματα και για τους πολίτες που φαίνεται να νιώθουν πως καλούνται να επιλέξουν όχι με θετικούς όρους μιας καλύτερης προοπτικής, αλλά με όρους μη επιδείνωσης αυτού που βιώνουν σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Σε αυτοκινητούπολη μετατρέπει την Αθήνα η κυβέρνηση – Ενστάσεις από συγκοινωνιολόγους

Ψηφιακή φτώχεια στους μικρομεσαίους

Τουρισμός: Ποιες περιοχές θα «βουλιάξουν» – Ερωτήματα για την κερδοφορία λόγω των τεράστιων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 17:58