search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:06
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: «Πρωταθλητές» θετικότητας Μύκονος, Μήλος, Σαντορίνη – Ποιες περιοχές «φλέγονται»

22.06.2022 17:30
mikonos-paralia-12-new1

«Έκρηξη» θετικότητας παρουσιάζουν σχεδόν όλες οι περιοχές της χώρας ακολουθώντας την ανοδική πορεία των κρουσμάτων, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 13 Ιουνίου 2022 – 19 Ιουνίου 2022, το ποσοστό θετικότητας ήταν 8.77% σε σύνολο 601.239 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag). Ωστόσο, ο δείκτης ξεπέρασε το 10% σε 17 περιφέρειες, εκ των οποίων οι 6 «φλέγονται» με πάνω από 20%. «Πρωταθλητές»: η Μύκονος με 50,89%, η Σαντορίνη με 33,51% και η Μήλος με 32,31%.

Αναλυτικά:

Την εβδομάδα αναφοράς, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 945, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 684. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.38. Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 7.586, αποτελώντας το 14% (-12% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων (Iso Week 24).

Πάνω από 10.000 νέα κρούσματα, «κόκκινο χτύπησαν» οι εισαγωγές

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα μας ξανά πάνω από 10.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, οι νέες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες μολύνσεις της νόσου (άτομα) που ήταν 10.528. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.573.052 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.

 6.493 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 783 στη Θεσσαλονίκη. 

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.631 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 152.749 (4.1% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.32 (95% ΔΕ: 1.22 – 1.56).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.124 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 94 (55.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 46 (48.94%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 48 (51.06%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.715 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 169 (ημερήσια μεταβολή +26.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 144 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τι λένε οι ειδικοί για μέτρα και εμβόλια

Ο υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα μέσα σε ένα 24ωρο έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των ειδικών«Μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα είναι οριζόντια, όπως είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας», τόνισε ο Πλεύρης

Η κορύφωση του πρώιμου θερινού επιδημικού κύματος τοποθετείται χρονικά μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Παράλληλα, τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποτυπωθεί το πέρασμα των υποπαραλλαγών της Omicron ΒΑ.4 και ΒΑ.5 και στα νοσοκομεία της χώρας.

O καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε πως «ξεκάθαρα πρόκειται για ένα νέο κύμα πανδημίας», ενώ αναφέρθηκε και στις δύο νέες παραλλαγές του ιού, τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι οποίες όπως επισήμανε είναι «λιγότερο λοιμογόνες».

«Υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν πείθονται με το καλό και με λογικά επιχειρήματα. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και σε αυτήν την φάση η μάσκα είναι υποχρεωτική», δήλωσε ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής και επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ένα επικίνδυνο, πρώιμο και καλοκαιρινό κύμα», δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης«Είμαστε σε ένα έκτο πανδημικό κύμα, το οποίο δεν το μετράμε καλά. Πολλοί δεν τα δηλώνουν», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Αυτό που συζητάμε είναι ένα εμβόλιο για προφύλαξη το φθινόπωρο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια. Γι’ αυτό και τις παραγγελίες που είχαμε να παραλάβουμε το καλοκαίρι με βάση την πανευρωπαϊκή συμφωνία και τα νούμερα των εμβολίων που αντιστοιχούν στην χώρα μας, τις πάμε πιο πίσω και θα παραλάβουμε τα καινούρια επικαιροποιημένα το φθινόπωρο» υπογράμμισε από την πλευρά της, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά», η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Κάποια στιγμή όλοι θα κολλήσουμε, αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας. Αυτό που κοιτάμε είναι το θέμα της δημόσιας υγείας, κατά πόσο θα πιεστεί το σύστημα από τα λίγα αναλογικά κρούσματα, τα οποία θα καταλήξουν στο νοσοκομείο. Αναλόγως, εάν χρειαστεί, που θεωρώ ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί, θα λάβουμε κάποια μέτρα», σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημειώνεται ότι το ECDC κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να παραμείνουν σε επαγρύπνηση», διατηρώντας συστήματα τεστ και παρακολούθησης.

«Αναμένουμε ότι θα είναι απαραίτητες πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις (του εμβολίου) για τις ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, εν αναμονή μελλοντικών κυμάτων», σημείωσε.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει νέα μέτρα. Η Ιταλία αποφάσισε στα μέσα Ιουνίου να παρατείνει την υποχρέωση για τη χρήση μάσκας FFP2 στα δημόσια μέσα μεταφορών (εξαιρούνται τα αεροπλάνα) ως τις 30 Σεπτεμβρίου. «Θέλω να συνεχίσω να συνιστώ να προστατεύσετε τον εαυτό σας κάνοντας τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, κυρίως αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος διεγνώσθη αυτήν την περίοδο θετικός.

Ο Γερμανός πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, υποστήριξε από την πλευρά του την ταχεία υιοθέτηση μιας «εργαλειοθήκης» με μάσκα, εμβολιασμό και περιορισμό επαφών.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ζήτησε αυτήν την εβδομάδα από τους πιο ηλικιωμένους να κάνουν την δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου «το ταχύτερο δυνατό» στο πλαίσιο μιας «μετριοπαθούς επιδημιολογικής αύξησης». Το ένα τέταρτο αυτών που προβλεπόταν έχουν κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ένα «σαφώς ανεπαρκές» ποσοστό, υπογράμμισε η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννα Αγγελοπούλου: «Γιατί με έκανε να κλάψω ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» (Video)

Πανελλήνιες 2022: Σε ποια μαθήματα «πάτωσαν» οι υποψήφιοι – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Τι κατέθεσε η Δήμητρα Πισπιρίγκου για το βράδυ που δολοφονήθηκε η Ίριδα (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33