search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:09
MENU CLOSE

Κρούσματα χολέρας και πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη – Επανεμφάνιση «ξεχασμένων» ασθενειών

22.06.2022 21:12
kovid-koronoios-new-01 (2)

Η είδηση εντοπισμού του ιού της πολιομυελίτιδας στα λύματα του Λονδίνου σε συνδυασμό με το πρώτο τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα χολέρας έπειτα από πάνω από τέσσερις δεκαετίες στην Ισπανία, δημιουργεί εύλογη ανησυχία, ιδίως στις παλαιότερες γενιές που θεωρούσαν ότι ξεμπέρδεψαν δια παντός με αυτές τις ασθένειες.

Ο ιός που προκαλεί την πολιομυελίτιδα εντοπίστηκε σε ανησυχητικά μεγάλο αριθμό δειγμάτων λυμάτων στο Λονδίνο, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ασθένεια ήταν κοινή στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1950, αλλά εξαλείφθηκε μέχρι το 2003.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) αναφέρει ότι πιθανότατα εισήχθη στο Λονδίνο από κάποιον που εμβολιάστηκε πρόσφατα στο εξωτερικό με τη ζωντανή μορφή του ιού, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Η ίδια υπηρεσία αναφέρει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός, αλλά οι γονείς πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου.

Ανίχνευση λυμάτων

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, το UKHSA ανακάλυψε τον ιό της πολιομυελίτιδας σε δείγματα που συλλέχθηκαν από τα αποχετευτικά έργα στο Beckton, τα οποία εξυπηρετούν έναν πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων στο βόρειο και ανατολικό Λονδίνο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από κάποιον που ανοσοποιήθηκε στο εξωτερικό λαμβάνοντας από το στόμα το εμβόλιο πολιομυελίτιδας, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2004.

Σπάνια ασθένεια

Η πολιομυελίτιδα είναι μια σπάνια ασθένεια και μεταδίδεται όταν ένα άτομο δεν πλένει σωστά τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας και στη συνέχεια αγγίζει τα τρόφιμα ή το νερό που καταναλώνουν άλλοι ή σε σπανιότερες περιπτώσεις βήχοντας και φταρνίζοντας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα και θα καταπολεμήσουν τον ιό χωρίς καν να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μολυνθεί. Ένας μικρός αριθμός θα παρουσιάσει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη για έως και τρεις εβδομάδες.

Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, που πιστεύεται ότι είναι μεταξύ μίας στις 100 και μία στις 1.000, ο ιός της πολιομυελίτιδας επιτίθεται στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και της βάσης του εγκεφάλου.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει παράλυση, συνήθως στα πόδια. Εάν επηρεαστούν οι αναπνευστικοί μύες, μπορεί να απειληθεί η ζωή του νοσούντα.

Κρούσμα χολέρας στην Ισπανία

Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν το πρώτο τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα χολέρας έπειτα από πάνω από τέσσερις δεκαετίες, δήλωσαν σήμερα περιφερειακές υγειονομικές αρχές, αν και ο άνθρωπος που μολύνθηκε έχει ήδη αναρρώσει και δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής άλλα κρούσματα.

Μολύνθηκε αφού ήπιε νερό σε ένα σπίτι στο Τολέδο, 75 χλμ νότια της πρωτεύουσας στην περιοχή της Καστίγια Λα Μάντσα, και το ακίνητο έκτοτε έκλεισε για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στην περιοχή.

Η χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Δονάκιο της χολέρας (Vibrio cholerae) και μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα τρόφιμα και νερό.

Πώς η πανδημία ευνοεί την επανεμφάνιση της φυματίωσης και άλλων ασθενειών

Από τον Οκτώβριο του 2021 ακόμη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούσε για έξαρση της φυματίωσης, καθώς όπως είχε αναφέρει τότε, για πρώτη φορά σε 15 χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από φυματίωση είχε αυξηθεί. Σε όλο τον κόσμο, το 2020, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο θάνατοι αποδόθηκαν στη φυματίωση στην πρώτη ετήσια αύξηση από το 2005.

Μεταξύ των αιτιών αναφέρθηκε η έλλειψη πόρων λόγω της πανδημίας Covid-19.

Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, η φυματίωση δεν είναι η μόνη ασθένεια που έχει επανεμφανιστεί, με δυσανάλογα σοβαρές επιβαρύνσεις για την υγεία στους φτωχότερους πληθυσμούς του κόσμου.

Από την άνοιξη του 2020, υπήρξε απότομη διακοπή των ιατρικών δραστηριοτήτων, όπως τα προγράμματα ελέγχου και εμβολιασμού. Σε ολόκληρο τον κόσμο, για παράδειγμα, οι εκστρατείες μαζικής χορήγησης φαρμάκων που στοχεύουν τα NTD έχουν αναβληθεί. Οι NTDs είναι μια ετερογενής ομάδα λοιμώξεων που είναι κοινές σε αναπτυσσόμενες περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής.

Αυτές οι ασθένειες – που προκαλούνται από μια ποικιλία παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων ιών, βακτηρίων, πρωτόζωων και παρασίτων – περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ογκοκερκίαση, αφρικανική τρυπανοσωμίαση, λεϊσμανίαση, χολέρα, νόσο Chagas και δάγκειο πυρετό.

Διαβάστε επίσης:

Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης η βουλγαρική κυβέρνηση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση δέχτηκε η δημοσιογραφική αποστολή της Bild (Video)

Στόλτενμπεργκ για ελληνοτουρκικά: Η κατάσταση είναι δύσκολη – Έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε ξανά τον μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:09