search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:28
MENU CLOSE

Ποια φρούτα «εξαφανίζουν» το λίπος στην κοιλιά

28.06.2022 08:49
froyta-diatrofi-new

Η δημοφιλία των πλάνων δίαιτας με χαμηλούς υδατάνθρακες έχει βλάψει την φήμη των φρούτων, διότι είναι… ένοχα επειδή περιέχουν υδατάνθρακες και φυσικά σάκχαρα.

Ναι, ορισμένα φρούτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυσικά σάκχαρα. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να τα αποφεύγετε σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους.

Τα φρούτα παρέχουν πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, που δεν πρέπει να τα παραλείπετε. Μάλιστα, όταν το κάνετε μπορεί, εκτός των άλλων, να κάνετε πιο δύσκολη και την απώλεια βάρους.

“Τα φρέσκα, ολόκληρα φρούτα βοηθούν στην μείωση του λίπους στην κοιλιά και στην απώλεια βάρους, επειδή είναι φυσικά χαμηλά σε θερμίδες, υψηλά σε όγκο λόγω του φυσικού νερού και είναι αντιφλεγμονώδη, που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια λίπους”, λέει η δρ. Dana. Ellis Hunnes, επικεφαλής διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του UCLA.

“Η φλεγμονή αυξάνει την εναπόθεση λίπους στο σώμα, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως τα φρούτα, μπορούν να βοηθήσουν στην καύση λίπους σε αυτές τις περιοχές”, προσθέτει.

Ποια φρούτα είναι τα καλύτερα για μείωση του κοιλιακού λίπους

“Σχεδόν, κάθε φρέσκο ​​φρούτο είναι καλό για την απώλεια βάρους και την υγεία, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νερό και χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες”, λέει η δρ. Hunnes. Συμβουλεύει να αποφεύγετε τα αποξηραμένα φρούτα επειδή είναι πυκνά σε θερμίδες, ενώ αφυδατώνεται το νερό από αυτά. Επίσης, αποφύγετε τα επεξεργασμένα φρούτα που έχουν μετατραπεί σε χυμούς, ή γλυκά, επειδή έχουν αφαιρεθεί από τα οφέλη για την υγεία και είναι “απλώς συμπυκνωμένη ζάχαρη σε αυτό το σημείο”, λέει.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις για τα καλύτερα φρούτα για τη συρρίκνωση του λίπους στην κοιλιά, σύμφωνα με την επιστήμη.

Μήλα

Τα μήλα είναι διάσημα επειδή είναι περιέχουν πολλές αντικαρκινικές ενώσεις, που η ικανότητά τους να αποκαθιστούν την μικροβιακή ισορροπία στο έντερο συχνά παραβλέπεται. Οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες στην φλούδα και τη σάρκα των ολόκληρων μήλων ζυμώνονται στο παχύ έντερο όπου τροφοδοτούν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων, γεγονός που μειώνει την φλεγμονή που συμβάλλει στην παχυσαρκία.

Μούρα

Σε μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, γυναίκες κάτω των 30 ετών έλαβαν είτε ένα σνακ με ανάμεικτα μούρα, είτε ένα γλυκό σνακ που περιείχε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με τα φρούτα. Μία ώρα αργότερα, όλες οι γυναίκες έφαγαν δείπνο με ζυμαρικά και οι ερευνητές μέτρησαν πόσο έφαγαν. Αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες που προηγουμένως είχαν φάει μούρα κατανάλωναν κατά μέσο όρο 133 λιγότερες θερμίδες στο δείπνο, οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το σνακ με μούρα πριν το δείπνο θα μπορούσε να είναι μια απλή μέθοδος για τη διαχείριση του βάρους.

Γκρέιπφρουτ

Το μισό γκρέιπφρουτ περιέχει μόνο περίπου 40 θερμίδες και σχεδόν 4,5 γραμμάρια πηκτίνης, μια διαλυτή ίνα γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. “Λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών του, το γκρέιπφρουτ έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι σχετίζεται με μεγαλύτερα ποσοστά απώλειας βάρους”, λέει η δρ. Brittany Lubeck, σύμβουλος διατροφής για το OhSoSpotless.com. Έρευνα στο περιοδικό Journal of Medicinal Food έδειξε ότι η κατανάλωση μισού φρέσκου γκρέιπφρουτ (περίπου 40 θερμίδες) πριν από τα γεύματα συσχετίστηκε με σημαντική απώλεια βάρους: κατά μέσο όρο 1,5 κιλά σε 3 μήνες. Η αντίσταση στην ινσουλίνη βελτιώθηκε επίσης με την κατανάλωση φρέσκου γκρέιπφρουτ.

Αβοκάντο

Οι φυτικές ίνες και τα μονοακόρεστα λίπη από την κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά βελτιώνουν την υγιή μικροχλωρίδα (μικροβίωμα) του εντέρου και βοηθούν στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019. Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association έδειξε ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα ως μέρος μιας δίαιτας με μέτρια λιπαρά συσχετίστηκε με μειωμένη πείνα καθώς και μείωση της LDL χοληστερόλης, που είναι επικίνδυνη για την υγεία της καρδιάς. .

Καρπούζι

Παρόλο που είναι γλυκό, το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό (περίπου κατά 94%). Με μόνο περίπου 40 θερμίδες ανά φλιτζάνι και γλυκιά γεύση είναι μια καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος. Μια μελέτη του 2019 στο περιοδικό Nutrients, που αφορούσε υπέρβαρους ανθρώπους που έτρωγαν 2 φλιτζάνια φρέσκο ​​καρπούζι σε κύβους την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες και στη συνέχεια ένα μπισκότο χαμηλών θερμίδων του ισοδύναμου θερμίδων του καρπουζιού κατά τη διάρκεια διαφορετικών τεσσάρων εβδομάδων, έδειξε ότι η πείνα μειώθηκε σημαντικά μόνο όταν έτρωγαν καρπούζι. Επιπλέον, η αναλογία μέσης-γοφών των συμμετεχόντων ήταν χαμηλότερη την τέταρτη εβδομάδα του τεστ για το καρπούζι από ό,τι την τέταρτη εβδομάδα του τεστ με το μπισκότο.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Πόσο βλάπτει το φαγητό στο… πόδι

Ψωρίαση: Ποια ορμόνη προστατεύει το δέρμα από τη φλεγμονή

Κορωνοϊός: 7.682 νέα κρούσματα – 12 θάνατοι, 97 διασωληνωμένοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:28