search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 21:06
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ: Αιχμές για τη στάση της Τουρκίας στο ουκρανικό

29.06.2022 20:15
mitsotakis-nato -camera

Με αιχμές σχετικά με τη στάση που τηρεί η Τουρκία στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συνόδευσε ο πρωθυπουργός την εισήγησή του κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ κρίσιμο για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, ουσιαστικά «δείχνοντας» την Τουρκία η οποία ως σήμερα δεν έχει λάβει καμία κύρωση σε βάρος της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα, ενώ αναφερόμενος στην εξέλιξη γύρω από την ένταξη της Φινλανδίας και τη Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο συζήτησε τις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας σε τομείς προτεραιότητας όπως  το εμπόριο, η ναυτιλία, η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, οι καινοτόμες τεχνολογίες, η άμυνα και ο τουρισμός.  Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ετοιμότητα τόσο του ελληνικού στόλου όσο και των ελληνικών λιμένων να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές.

Κατά τη συνάντησή του με την Σουηδή πρωθυπουργό, Μαγκνταλένα Άντερσον, ο Κ. Μητσοτάκης της εξέφρασε την πλήρη στήριξη του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες εξελίξεις. Επίσης, είχε συναντήσεις με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό και τον Αυστραλό ομόλογό του, Άντονι Αλμπανέζι.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Η Τουρκία όχι μόνο δεν πιέζεται να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας, αλλά κατοχυρώνει το Turkaegean (Video)

«Μπηχτές» Καρανίκα κατά Σακελλαρίδη για το think tank Eteron – «Iνστιτούτο εφοπλιστών και βιομηχάνων των ΜΜΕ»

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Καμία αναφορά από Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42