search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:37
MENU CLOSE

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Τα δύο «ευχαριστώ» του Μπάιντεν στον Ερντογάν – Του ζήτησε να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο (Video)

29.06.2022 19:31
nato-biden-erdogan

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη. Η συνάντηση είχε διάρκεια περίπου 70 λεπτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ερντογάν τόσο για την άρση του βέτο που επιτρέπει πλέον στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όσο και για την «εξαιρετική δουλειά που κάνει η Τουρκία για την μεταφορά ουκρανικού σιταριού».

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε στη συνέχεια: «Κι εγώ θα ήθελα να αναφέρω ότι χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι μαζί σας μετά από τόσο καιρό. Σε αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η ημερήσια διάταξη είναι πολύ πυκνή και πολύ σημαντική και οι αυριανές δραστηριότητες θα μας επιτρέψουν να γυρίσουμε στη χώρα μας με αποτελέσματα απτά και ικανοποίηση. Πιστεύουμε ότι πρωτοπορήσατε και ο ρόλος που παίξατε ήταν κρίσιμος για το μέλλον της Συμμαχίας και για τη διαδικασία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Τη σύγκρουση των δύο χωρών και οι αρνητικές επιπτώσεις καθώς και οι εξελίξεις που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ωθούν όλους μας να βρούμε μία λύση στο ζήτημα αυτό και να καλλιεργήσουμε διπλωματικές διεργασίες που θα οδηγήσουν σε αίσιο τέλος. Θα προσπαθήσω κι εγώ να διασφαλίσω τον διάδρομο ανεφοδιασμού σε σιτηρά».

Πολλά Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως το «κλειδί» για την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ήταν το χθεσινό τηλεφώνημα Μπάιντεν στον Ερντογάν και η υπόσχεση για μια κατ’ιδίαν συνάντηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών πρόκειται να τεθεί και να συμφωνηθεί η αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

Αυτή η τουρκική κίνηση ήταν καθοριστική για να κερδίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, ο Ερντογάν, που όπως όλα δείχνουν θα καταφέρει να εκσυγχρονίσει τον τουρκικό στόλο των F-16.

«Το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια της Τουρκίας για την αναβάθμιση του στόλου των F-16», δήλωσε η βοηθός του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουόλαντερ.

Η Τουρκία ζήτησε τον περασμένο Οκτώβριο να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 πακέτα εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον δεν είχε εκφράσει ανοιχτά κάποια άποψη για την πώληση αυτή, πέραν του ότι όλες οι πωλήσεις όπλων θα πρέπει να περάσουν από την απαραίτητη νομική διαδικασία.

Τον Μάρτιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή του προς ορισμένα μέλη του Κογκρέσου που αντιτάσσονταν στην πώληση, ανέφερε ότι οι «κατάλληλοι» αμυντικοί εμπορικοί δεσμοί των ΗΠΑ με την Τουρκία θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι η Ουάσιγκτον στήριξε το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών F-16 με αντάλλαγμα την άρση των τουρκικών αντιρρήσεων για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Οι ΗΠΑ δεν πρόσφεραν τίποτα στην Τουρκία και δεν τους ζητήθηκε τίποτα από την Τουρκία» στο πλαίσιο της συμφωνίας τους με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δήλωσε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος αυτός είπε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε τεχνικές συνομιλίες σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά F-16. Το Κογκρέσο θα έχει πάντως τον τελευταίο λόγο για οποιεσδήποτε τέτοιες πωλήσεις.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει το θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-16 και των αμερικανικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που άνοιξε το δρόμο για τους Συμμάχους να τις καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας».

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Την βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Σαρλ Μισέλ στον Ερντογάν

Αυστραλία: Μετά τους ανθρώπους… lockdown και στις μέλισσες – Ο λόγος του «εγκλεισμού»

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους, πάνω από 300.000 ευρώ η λεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:36