search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 16:52
MENU CLOSE

ΥΠΕΞ: Διάβημα στον Ρώσο πρέσβη μετά την απέλαση των 8 Ελλήνων διπλωματών

01.07.2022 16:28
ypex new

Η Ελλάδα απάντησε στην απέλαση των οκτώ Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία, πραγματοποιώντας διάβημα προς τον Ρώσο πρέσβη.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ο ΓΓ του υπουργείου πραγματοποίησε διάβημα προς τον Ρώσο πρέσβη, τονίζοντας πως «η ρωσική αντίδραση ήταν δυσανάλογη σε σύγκριση με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η χώρα μας κατά συγκεκριμένων Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι είχαν κηρυχθεί ανεπιθύμητοι, καθώς είχαν αποδεδειγμένα επιδείξει δράση που δεν συνάδει με διπλωματική τους ιδιότητα».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποίησε νωρίτερα διάβημα προς τον εδώ Ρώσο Πρέσβη, αναφορικά με την απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών από τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές στην Ρωσία.

Τόνισε ότι η ρωσική αντίδραση ήταν δυσανάλογη σε σύγκριση με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η χώρα μας κατά συγκεκριμένων Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι είχαν κηρυχθεί ανεπιθύμητοι, καθώς είχαν αποδεδειγμένα επιδείξει δράση που δεν συνάδει με διπλωματική τους ιδιότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις του 1963.

Αντιθέτως, οι απελάσεις των Ελλήνων διπλωματών δεν έχουν καμία δικαιολογητική βάση, πέραν του ότι λειτουργούν ως δυσανάλογα αντίποινα. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι οι ανωτέρω Έλληνες διπλωμάτες σε καμία περίπτωση δεν παραβίασαν τις Συμβάσεις της Βιέννης.

Τέλος, εκφράστηκε η διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς για το περιεχόμενο πρόσφατων δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων και τονίστηκε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται γενικεύσεις και διατύπωση κατηγοριών εναντίον της χώρας μας που δεν μπορούν να επαληθευθούν».

Τα… αντίποινα για τα όπλα στην Ουκρανία

Την περασμένη Δευτέρα (27/6) η Μόσχα κήρυξε οκτώ στελέχη της ελληνικής πρεσβείας και του γενικού προξενείου «personae non gratae».

Η Μόσχα προχώρησε σε αυτήν την απόφαση σε απάντηση στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών και την εν γένει πολιτική της Αθήνας στο Ουκρανικό, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στο κεντρικό κτίριο του οποίου κλήθηκε η Ελληνίδα πρέσβης στη Μόσχα Αικατερίνη Νασίκα για να της επιδοθεί η σχετική νότα. Παράλληλα διαμαρτύρεται για «την εχθρική στάση των ελληνικών αρχών απέναντι στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου».

Η αντίδραση της Ελλάδας

Έντονη λύπη για την απόφαση των ρωσικών αρχών είχε εκφράσει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως υπογράμμιζε το υπουργείο Εξωτερικών, δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις.

Παράλληλα, διαμήνυε πως η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Εν κατακλείδι, επισημάνθηκε στην ανακοίνωση ότι εξυπακούεται ότι η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι προξενικές αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Να παραιτηθεί ο κ. Οικονόμου

Ανδρουλάκης: «Στο ΝΑΤΟ επιβράβευσαν τον Ερντογάν με F-16 – Ο Μητσοτάκης περιφρονεί τη νοημοσύνη του λαού»

Παπαγγελόπουλος μετά το βούλευμα: «Παρακράτος» – «Τελικά για το σκάνδαλο “Novartis” δεν παραπέμπεται κανένας!» λέει ο συνήγορος της Τουλουπάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 16:51