search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 03:39
MENU CLOSE

Λέοναρντ Κοέν: Ποιο εμβληματικό τραγούδι του απορρίφθηκε και μετά έγινε παγκόσμια επιτυχία (Video)

01.07.2022 13:14
leonard-cohen

Το 1984, την χρονιά που ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Πρινς και η Μαντόνα κυριαρχούσαν στις πωλήσεις δίσκων με τις επιτυχίες “Born in the U.S.A.,” “Purple Rain” και “Like a Virgin,”, ηχογραφήθηκε κι ένα άλλο κομμάτι που σήμερα είναι κλασικό, αλλά λίγο έλειψε να … χαθεί.

Πρόκειται για το Hallelujah”, του Λέοναρντ Κοέν, το οποίο μαζί με όλη τη δουλεία στο άλμπουμ “Various Positions”, απέρριψε ο τότε επικεφαλής της CBS Records, Γουόλτερ Γετνίκοφ.

«Λέοναρντ ξέρουμε ότι είσαι μεγάλος, αλλά δεν ξέρω αν είσαι πια καλός», είπε ο Γετνίκοφ στον Κοέν όταν άκουσε τον δίσκο. Το αναφέρει ο ίδιος ο Κοέν στο ντοκιμαντέρ “Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song,”, που προβάλλεται από σήμερα στους αμερικανικούς κινηματογράφους.

Η ιστορία απέδειξε ότι η άρνηση του Γετνίκοφ δεν ήταν παρά ένα μικρό εμπόδιο στην πορεία του τραγουδιού προς το πάνθεον των εμβληματικών κομματιών της μουσικής βιομηχανίας. Μια πορεία που καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις πολλές και διαφορετικές εκτελέσεις του τραγουδιού –από τον Τζον Κέιλ και τον Τζεφ Μπάκλεϊ , μέχρι την ταινία Shrek” και το σόου American Idol”.

«Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να είναι έτοιμο, σαν ένα μπουκάλι με σπουδαίο κρασί, το οποίο όταν τελικά βγήκε κανένας δεν μπορούσε να το σταματήσει», λέει στην Post ο Τζον Λισάερ, ο οποίος ήταν παραγωγός στην αρχική εκδοχή του  “Hallelujah”, με τον Κοέν.

Σήμερα είναι «ένα τραγούδι που οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν σε κηδείες και γάμους, αλλά και στη γέννηση ενός παιδιού», λέει ο Άλαν Λάιτ, συγγραφέας του βιβλίου  “The Holy or the Broken: Leonard Cohen, Jeff Buckley, & the Unlikely Ascent of ‘Hallelujah’ ”, στο οποίο βασίστηκε το ντοκιμαντέρ.

Ο Λέοναρντ Κοέν δούλευε χρόνια το τραγούδι αυτό, κάνοντας εκατοντάδες αλλαγές κάθε φορά που κρατούσε σημειώσεις, μέχρι που το έπαιξε πρώτη φορά  στον Λισάερ, το 1983. «Ήταν απολύτως διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε σήμερα. (Ο Κοέν) έπαιζε με μία κιθάρα με νάιλον χορδές. Μετά καθίσαμε στο πιάνο κι άρχισα να το παίζω σαν γκόσπελ», λέει ο παραγωγός.

Αν και οι στίχοι ακούγονταν μυστηριώδεις και μπορούσαν να ερμηνευτούν με διάφορους τρόπους, ο Λισάερ ήξερε ότι το “Hallelujah” ήταν κάτι ιδιαίτερο: «Είπα, αυτό είναι πραγματικά σημαντικό τραγούδι. Μπορεί να γίνει τεράστιο. Μπορεί να αγγίξει τους πάντες. Αποδείχτηκε ότι ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε, αλλά 20 χρόνια νωρίτερα».

Όταν η Columbia Records απέρριψε το άλμπουμ “Various Positions” ,  με το “Hallelujah” μεταξύ των τραγουδιών, ο Κοέν προχώρησε στην ηχογράφηση με μία ανεξάρτητη εταιρία, το 1985.

Είχαν προηγηθεί διάφορες δημόσιες εκτελέσεις από τον Κοέν και με διαφορετικούς τρόπους- από γκόσπελ μέχρι ένα ευαίσθητο ευχάριστο τραγούδι.  Το σημείο καμπής ήταν το 1988, όταν ο Μπομπ Ντίλαν το «ανακάλυψε» και το ερμήνευσε σε μία περιοδεία του.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι ο άνθρωπος  που έδειξε ενδιαφέρον για το τραγούδι ήταν ο Μπομπ Ντίλαν. Αλλά γι αυτόν τον λόγο είναι ο Μπομπ Ντίλαν», λέει ο Λάιτ.

Μετά ήρθε ο Κέιλ, συνιδρυτής των Velvet Underground, που το ερμήνευσε στο άλμπουμ “I’m Your Fan: The Songs of Leonard Cohen”, το 1991.

Την εκτέλεση του Κέιλ άκουσε ο Τζεφ Μπάκλεϊ, ο οποίος εμπνεύστηκε τη δική του εκδοχή του “Hallelujah”, στο πρώτο του άλμπουμ, το 1994.

Η εκτέλεση αυτή έχει μείνει στην ιστορία. Ο Τζεφ Μπάκλεϊ ήταν νέος, η φωνή του βελούδινη, είναι σαν να σου ψιθυρίζει στο αφτί, όπως λέει ο Λάιτ, ενώ ο Λέοναρντ Κοέν ήταν τότε 50 χρόνων.

Αλλά το τραγούδι ήταν «καταδικασμένο» και γι άλλα σπουδαία πράγματα. Το 2001 χρησιμοποιήθηκε στο σάουντρακ της ταινίας “Shrek.” Η σκηνοθέτης Βίκι Τζένσον φρόντισε να αφαιρέσει «τις ακατάλληλες λέξεις» από τους στίχους  και το  “Hallelujah” μπήκε σε όλα τα σπίτια, ξεπερνώντας τα όρια των γενεών.

Στην συνέχεια επανήλθε  στο προσκήνιο όταν η  Αλεξάντρα Μπουρκ κέρδισε το αμερικανικό “The X Factor”, με αυτό το τραγούδι, το 2008 και αυτή η εκτέλεση έφτασε στην πρώτη θέση των πωλήσεων στη Βρετανία.

Το “Hallelujah” είναι πλέον μια διαχρονική μελωδία κι αυτό άρεσε στον Λέοναρντ Κοέν, όπως λέει ο Λισάερ, «είναι πια αυτό το τραγούδι που μπορείς να ακούσεις και να αισθανθείς αυτό ακριβώς που αποζητάς».

Υπάρχει Χάρι Πότερ χωρίς την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ; (Photos/Video)

Alice Cooper, Rita Wilson, The Rasmus και Σάκης Ρουβάς στο Μουσείο Ακρόπολης – Η μεγάλη συναυλία για τα γλυπτά του Παρθενώνα (Photos)

Φεστιβάλ του Γκλάστονμπέρι: Εντυπωσίασε στη σκηνή ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ μαζί με τον Μπρους Σπρίνγκστιν και τον Ντέιβ Γκρολ των Foo Fighters

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42