search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 14:39
MENU CLOSE

Ο Ρώσος επιστήμονας που φυλακίστηκε ως ύποπτος για προδοσία και η «παράνοια» των μυστικών υπηρεσιών (Video)

04.07.2022 17:39
kolker

Ένας Ρώσος επιστήμονας πεθαίνει μετά την «σύλληψή του ενώ βρίσκεται ετοιμοθάνατος στο κρεβάτι» και μεταφέρεται με αεροπλάνο σε φυλακή, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι συγγενείς του μιλούν για «γελοίες» κατηγορίες και δείχνουν το Κρεμλίνο ως υπεύθυνο για τον θάνατό του.

Ο Ντμίτρι Κόλκερ είχε συλληφθεί ως ύποπτος για προδοσία και ενώ ήταν σε πολύ βαριά κατάσταση, τον έβαλαν σε ένα αεροπλάνο για να τον μεταφέρουν στην φυλακή Λεφόρτοβο. Ύστερα από πτήση τεσσάρων ωρών μεταφέρθηκε στη φυλακή, αλλά εκεί η κατάσταση επιδεινώθηκε, χρειάστηκε να διακομισθεί εσπευσμένα στο πλησιέστερο νοσοκομείο και εκεί ξεψύχησε.

Δικηγόροι και ένας συγγενής του καταγγέλλουν ότι ο 54χρονος καθηγητής κβαντικής φυσικής υπέφερε από καρκίνο στο πάγκρεας και η κατάστασή του ήταν πολύ προχωρημένη. Παρέμενε κλινήρης και τρεφόταν με σωληνάκι. Αυτό όμως δεν απέτρεψε την σύλληψή του, με την υποψία ότι είχε προδώσει κρατικά μυστικά στην Κίνα. Η μεταγωγή του από το νοσοκομείο στην φυλακή επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας του και πιθανότατα επέσπευσε το τέλος του.

Ο Άντον Ντιάνοφ, στενός συγγενής του χαρακτήρισε «απολύτως γελοίες» τις κατηγορίες για προδοσία, που αντιμετώπιζε ο γιατρός. «Ήταν επιστήμονας, αγαπούσε την χώρα του, εργαζόταν στην χώρα του, παρότι είχε πολλές προσκλήσεις από μεγάλα πανεπιστήμια για να εργαστεί στο εξωτερικό», υποστηρίζει ο Άντον Ντιάνοφ.

«Ήθελε να εργάζεται στην Ρωσία, ήθελε να διδάσκει τους φοιτητές του εδώ. Αυτές οι κατηγορίες είναι απολύτως γελοίες και ο τρόπος που μεταχειρίστηκαν αυτόν τον άρρωστο άνθρωπο ήταν απολύτως εγκληματικός», πρόσθεσε, επισημαίνοντας: «Γνώριζαν ότι βρισκόταν στο κρεβάτι ετοιμοθάνατος και παρόλα αυτά τον συνέλαβαν. Οι κατηγορίες για προδοσία βασίστηκαν στις ομιλίες του σε φοιτητές».

Μέλη της οικογένειας του καθηγητή λένε ότι μετά την σύλληψή του άνδρες της μυστικής αστυνομίας, FSB, έκαναν «φύλλο και φτερό» το σπίτι του.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες κατά του καθηγητή βασίστηκαν στο περιεχόμενο ομιλιών σε φοιτητές στην Κίνα, παρόλο που το περιεχόμενο των ομιλιών είχε εγκριθεί από την FSB.

Ο δικηγόρος του, Αλεξάντερ Φεντούλοφ δήλωσε ότι προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τις αρχές, αλλά δεν βρήκε καμία ανταπόκριση. Πρόσθεσε ότι θα υποβάλει εγγράφως διαμαρτυρία και θα ζητήσει ενημέρωση για τις συνθήκες κράτησης και θανάτου του επιστήμονα.

Ο Ντμίτρι Κόλκερ δεν είναι ο πρώτος Ρώσος επιστήμονας που συλλαμβάνεται και αντιμετωπίσει κατηγορίες για προδοσία στην χώρα του, καθώς τα τελευταία χρόνια κι άλλοι επιφανείς επιστήμονες έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί για διαρροή «ευαίσθητων πληροφοριών» σε ξένους.

Οι επικριτές του Κρεμλίνου λένε ότι πολλές από αυτές τις συλλήψεις  βασίστηκαν σε μία αβάσιμη παράνοια που κυριαρχεί στην Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία – Ανασχηματισμός: Δεξιά κυβέρνηση με εσάνς αριστερής εξισορρόπησης – Παραμένει η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

ΗΠΑ: 10χρονη-θύμα βιασμού αναγκάστηκε να αλλάξει πολιτεία για να κάνει άμβλωση

Δανία: Ποιος είναι ο 22χρονος που σκόρπισε τον θάνατο στην Κοπεγχάγη (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 14:39