search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:36
MENU CLOSE

Βιβλίο: Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής

04.07.2022 10:13
vivlio_new

Η Εύα Πάλμερ -της οποίας μόλις κυκλοφόρησε μια εκτενής βιογραφία, γραμμένη στα αγγλικά από την Άρτεμιδα Λεοντή, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στην έδρα του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν- συγκαταλέγεται στην εκλεκτή λίστα των φιλελλήνων που συνέδεσαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τη ζωή τους με την χώρα μας, γοητευμένοι αγιάτρευτα από το πολιτισμικό της θάμβος.  

Η ιδιόρρυθμη αυτή Αμερικανίδα κοκκινομάλλα καταγόταν από μιαν ιστορική αμερικανική οικογένεια με υψηλές διασυνδέσεις που έφταναν ως την κορυφή του Λευκού Οίκου και ταυτόχρονα αποτελούσε  μιαν εντελώς αντισυμβατική προσωπικότητα η όποια δεν χωρούσε στα στενά για τις γυναίκες, πλαίσια της εποχής της. Η πολυτάραχη ζωή αυτής της απίθανης γυναίκας μοιάζει περισσότερο μυθιστορηματική παρά βγαλμένη από την πραγματικότητα που έζησε.

Η Πάλμερ παντρεύτηκε τον Έλληνα ποιητή Άγγελο Σικελιανό και συντρόφεψαν ο ένας τα οράματα του άλλου για την αναβίωση ενός έντονου αισθήματος που θα τους σύνδεε με τον μαγευτικό αρχαιοελληνικό κόσμο. Ως εκ τούτου, αποτέλεσαν ένα ζευγάρι που έζησε την ουτοπία του, μια ουτοπία αισθητική, σε έναν κόσμο και τόπο που δεν υπήρχε θέση γι’ αυτό το όνειρο.

Η Πάλμερ εγκατέλειψε την Αμερική και μαζί μια ζωή εξασφαλισμένη και απόλυτα συμβατική για να ζήσει στη δίνη της ελευθερίας κυνηγώντας χίμαιρες. Όλη της η συγκρότηση και η παιδεία  συνδυαζόταν με την αναζήτηση ενός άλλου τρόπου ζωής. Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής της κυκλοφορούσε με σανδάλια, ντυμένη αρχαία Ελληνίδα, με υφαντά κεντημένα από την ίδια και αναβίωνε το ένδοξο παρελθόν μέσα από αρχαίες παραστάσεις τραγωδιών που σκηνοθετούσε, χορογραφούσε, έγραφε τη μουσική και έραβε τα κοστούμια.

Θρυλικές έμειναν οι Δελφικές Εορτές που οργάνωσε το ζευγάρι Σικελιανού-Πάλμερ στην διάρκεια των ετών 1927-1930. Κοστούμια των παραστάσεων εκείνων, αλλά και χειρόγραφα και οικιακά σκεύη έχουν σωθεί στο σπίτι όπου κατοικούσε το ζευγάρι δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και σήμερα λειτουργεί σαν μουσειακός χώρος. Η πολυσέλιδη και γεμάτη νέο πληροφοριακό υλικό για την Πάλμερ – Σικελιανού, έκδοση του βιβλίου μας δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής και του έργου αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας, μιας πρωτοποριακής πλούσιας Αμερικανής που έζησε την ζωή της μέσα σε μιαν αρχαιοελληνική θύελλα!  

Η βιογραφία της Αρτέμιδος Λεοντή βασίστηκε κυρίως σε έναν θησαυρό εκατοντάδων επιστολών που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Την έκδοση συνοδεύει επίσης μια σειρά αδημοσίευτων φωτογραφιών, ψηφίδων πολύτιμων στο τεράστιο και πολυσήμαντο ψηφιδωτό της ζωής αυτής της σύγχρονης αρχαίας Ελληνίδας που γεννήθηκε στη γειτονιά Γκράμερσυ Παρκ του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.

Άρτεμις Λεοντή                                                                                                                   

Εύα Πάλμερ – Σικελιανού                                                                                                 

Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής,  Η βιογραφία                                                                 

Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά                                                                                 

Εκδόσεις: Πατάκης                                                                                       

Σελ.: 475

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Μύθοι & Ζωολόγιο

Βιβλίο: Οι γλώσσες των ζώων

Αστυνομική κατασκοπευτική λογοτεχνία – Νέες κυκλοφορίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:36