search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 09:10
MENU CLOSE

«Τσάμπα» τη βγάζουν στην Ευρώπη οι Αμερικανοί τουρίστες (Photos/Videos)

06.07.2022 06:00
tourismos_new
Πηγή: Pixabay

Αν είσαι Αμερικανός και επισκέπτεσαι την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Ισπανία αυτό το καλοκαίρι για διακοπές, είσαι τυχερός, γράφει το CNN, και εξηγεί ότι το κόστος διαμονής, μετακίνησης και διατροφής είναι πολύ πιο ανεκτό εφόσον έχεις δολάρια στην τσέπη, σε σύγκριση με πριν από δύο δεκαετίες.

Τι συμβαίνει: Το ευρώ μέσα σε ένα χρόνο έχει πέσει περίπου στο 1,03 δολάρια, με υποχώρηση άνω του 8% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και η ισοτιμία βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν μάλιστα ότι το ευρώ θα πέσει κι άλλο και ίσως τα δύο νομίσματα φτάσουν σε ισοτιμία ένα προς ένα.

«Βλέπω πτωτική τάση για το ευρώ μέχρι να δω ένα κεντρικό τίτλο που θα μου λέει ότι έρχεται σημαντική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας», λέει στο cnn ο αναλυτής της Nomura, Τζόρνταν Ρότσεστερ και «στοιχηματίζει» στην ισοτιμία ένα προς ένα μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Αυτό που είναι καλό για τους Αμερικανούς τουρίστες είναι πολύ κακό για τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες που θα χρειαστούν να δαπανήσουν μεγαλύτερα ποσά φέτος για να αγοράσουν ενέργεια και πρώτες ύλες που πληρώνονται σε δολάριο. Η αύξηση του κόστους των εισαγόμενων ειδών θα τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών στις 19 χώρες του ευρώ, όπου ο κατά μέσον όρο ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο ύψος ρεκόρ του 8,6% τον Ιούνιο.

Τι είναι αυτό που προκαλεί τις πωλήσεις ευρώ, που είναι το δεύτερο πιο «δημοφιλές» νόμισμα στις παγκόσμιες αγορές; Οι αναλυτές δείχνουν δύο παράγοντες.

Ο ένας είναι η πρόβλεψη για το πού πηγαίνει η οικονομία. Οι φόβοι για επερχόμενη ύφεση εντείνονται σε όλο τον κόσμο. Όμως η Ευρώπη λόγω της εγγύτητας προς την Ουκρανία και την ιστορική εξάρτηση από την Ρωσία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών είναι πιο ευάλωτη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκεται στα ύψη, καθώς εκτός από τη μείωση των ροών από την Ρωσία, απεργούν και οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα στη Νορβηγία, απειλώντας τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς.

«Έχουμε μία επερχόμενη χειμερινή κρίση στην ευρωζώνη και αναμένω ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν πολύ ψηλά», εκτιμά ο Τζόρνταν Ρότσεστερ.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το εμπόριο. Η Γερμανία μόλις ανακοίνωσε αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, κάτι σπάνιο για την ατμομηχανή της Ευρώπης, που αποδίδεται στην επιβάρυνση που υφίσταται η γερμανική βιομηχανία λόγω του κόστους της ενέργειας. Τότε ένα πιο ασθενές ευρώ είναι απαραίτητο για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι εξαγωγές από τις χώρες του ευρώ.

Η Ευρώπη βρίσκεται επίσης πίσω από τις ΗΠΑ στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στις ΗΠΑ, όπου εξασφαλίζουν καλύτερες αποδόσεις.

Πηγή: Unsplash

Καθώς αυξάνονται τα επιτόκια προκαλούνται ανησυχίες στις αγορές ομολόγων ότι στις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θα ενταθούν οι πιέσεις λόγω του κόστους δανεισμού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπόσχεται ότι θα εργαστεί για να αποφευχθεί ένας τέτοιος κίνδυνος, αλλά όσοι κάνουν επενδύσεις με ρίσκο καραδοκούν.

Οι πελάτες «είναι πολύ ανήσυχοι για τα πάντα στην Ευρώπη», λέει ο Κιτ Τζάκις, αναλυτής της Societe Generale, προσθέτοντας ότι υπάρχει η αίσθηση ότι ακόμα και στις εύρωστες χώρες, όπως η Γερμανία, οι τιμές της ενέργειας εξαντλούν τα ταμειακά αποθέματα.

Και η πρόβλεψη για το που θα πάει η τιμή του πετρελαίου είναι ανατριχιαστική. Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το βαρέλι του πετρελαίου ανέβηκε από τα 113 στα 139 δολάρια. Όμως οι αναλυτές της JPMorgan προειδοποιούν ότι ένα πιθανό σενάριο δείχνει πως η τιμή του μαύρου χρυσού θα εκτοξευθεί στην στρατόσφαιρα των 380 δολαρίων το βαρέλι.

Πηγή: Unsplash

Αν η Ρωσία, για να απαντήσει στην πολιτική των κυρώσεων, αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την μέρα, τότε το βαρέλι θα πάει στα 190 δολάρια και «στο χειρότερο σενάριο» μία περικοπή της παραγωγής κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια θα εκτοξεύσει την τιμή στα 380 δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

«Μέτωπο» με διακομματική τροπολογία βουλευτών στο Κογκρέσο κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία 

Απίστευτο περιστατικό σε γαμήλιο πάρτι: Καλεσμένος κόντεψε να βάλει φωτιά, αλλά συνέχισε να χορεύει ατάραχος (Video)

Τραγωδία στην Καλιφόρνια: Τρεις άνδρες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν παιδάκι (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 09:10