search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:53
MENU CLOSE

Μοχάμεντ Αζίζ: Φυλακίστηκε άδικα για τη δολοφονία του Μάλκολμ Χ και ζητά αποζημίωση 40 εκατ. δολαρίων (Photos/Videos)

15.07.2022 17:36
malcom x

Δεν υπάρχει ίσως μεγαλύτερο έγκλημα από την άδικη φυλάκιση ενός αθώου ανθρώπου.

Στην περίπτωση αυτή έχουμε τον Μοχάμεντ Αζίζ, έναν άλλοτε βετεράνο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πατέρα έξι παιδιών, ο οποίος συνελήφθη το 1965 για τη δολοφονία του ακτιβιστή και υπέρμαχου για τα πολιτικά δικαιώματα Μάλκολμ Χ, που δολοφονήθηκε άνανδρα στην αίθουσα χορού «Audubon», στη Νέα Υόρκη λίγο πριν εκφωνήσει έναν ακόμη πύρινο λόγο υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων (αφρό-αμερικανών) πολιτών.

Ο Μάλκολμ Χ, δέχτηκε την επίθεση τριών οπλοφόρων, την ώρα που ετοιμαζόταν για την ομιλία του. Μέσα στο πανδαιμόνιο που ακολούθησε, συνελήφθη ο Τάλματζ Χόιερ ο οποίος ομολόγησε την πράξη του αλλά συνελήφθησαν και δύο άντρες, ο Μοχάμεντ Αζίζ και ο Καλίλ Ισλάμ. Στη δίκη που ακολούθησε ο Τάλματζ Χόιερ κατέθεσε ότι οι άλλοι δύο δεν είχαν καμία σχέση με τη δολοφονία του Μάκλολμ Χ. Παρόλα αυτά, καταδικάστηκαν σε πολυετείς φυλακίσεις, ο Μοχάμεντ Αζίζ έμεινε 20 χρόνια στη φυλακή και αποφυλακίστηκε υπό όρους το 1985, ενώ ο Καλίλ Ισλάμ έμεινε 22 χρόνια στη φυλακή και πέθανε το 2009.

 Το παράδοξο είναι ότι στα τέλη του 1970 ο Τάλματζ Χόιερ υπέβαλλε γραπτή ένορκη κατάθεση όπου κατονόμαζε τέσσερεις άντρες που συμμετείχαν στη δολοφονία του Μάλκολμ Χ. Παρόλα αυτά, οι υποθέσεις των δύο αντρών δεν επανεξετάστηκαν και οι εξοντωτικές ποινές τους παρέμειναν.

Νέα εισαγγελική έρευνα

Οι εισαγγελικές αρχές άρχισαν να επανεξετάζουν τα στοιχεία της δίκης μόλις το 2020, όταν συναντήθηκαν με νομικούς εκπροσώπους της μη κερδοσκοπικής νομικής ομάδας Innocence Project, που εξετάζει περιπτώσεις ατόμων που πιστεύει ότι καταδικάστηκαν άδικα.

Ο εκπρόσωπος της νομικής ομάδας, Ντέιβιντ Σάνιες, δήλωσε ότι:

«Οι Μοχάμεντ Αζίζ και Χαλίλ Ισλάμ, καταδικάστηκαν άδικα και φυλακίστηκαν για 42 συνολικά χρόνια, καθώς υπήρξαν θύματα εξοργιστικών κυβερνητικών παραπτωμάτων και παραβιάσεων των συνταγματικών τους δικαιωμάτων. Η δικαιοσύνη που καθυστερεί τόσο καιρό, είναι άρνηση δικαιοσύνης! Ο Αζίζ είναι πλέον 84 ετών, και ο Ισλάμ πέθανε πριν δει το όνομά του να αποκαθίσταται στη συνείδηση των συμπολιτών του».

Οι δύο άντρες ήταν μέλη του «Έθνους του Ισλάμ», ενός θρησκευτικού κινήματος από το οποίο ο Μάλκολμ Χ, είχε αποχωρίσει το 1964. Αυτό ήταν το μόνο που τους συνέδεε με τον Μάλκολμ Χ, και καταδικάστηκαν παρά την παντελή έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, παρά τις εξωφρενικά αντικρουόμενες καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, αλλά και τη σαφή κατάθεση ενός τρίτου άντρα που είχε λάβει μέρος στην επίθεση και δήλωνε ότι αυτοί οι δύο ήταν αμέτοχοι.

Τελικά το 2021, οι εισαγγελείς εξέτασαν εκ νέου τα στοιχεία και αποφάσισαν να ακυρώσουν την καταδίκη του Μοχάμεντ Αζίζ επικαλούμενοι «πρόσφατα αποδεικτικά στοιχεία».

Ο 84χρονος σήμερα Αζίζ, υπέβαλε μήνυση για «κακόβουλη δίωξη», «άρνηση δικαιώματος δίκαιης διαδικασίας» και ανάρμοστη κυβερνητική συμπεριφορά. Ταυτόχρονα οι κόρες του Μάλκολμ Χ ζήτησαν να ξανανοίξει η έρευνα για τη δολοφονία του πατέρα τους υπό το φως νέων στοιχείων. Ανέφεραν την ύπαρξη μιας επιστολής ενός άντρα που ήταν αστυνομικός την εποχή της δολοφονίας (1965), ο οποίος είχε ισχυρισθεί ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία της Νέας Υόρκης και το FBI είχαν στήσει συνωμοτικά τη δολοφονία του πατέρα τους.

 Η αποκατάσταση της αλήθειας, έστω και την ύστατη στιγμή, αποτελεί χρέος για τις λεηλατημένες ζωές του Χαλίλ Ισλάμ και του Μοχάμεντ Αζίζ, αλλά και για την ιστορική αλήθεια γύρω από τη δολοφονία του Μάλκολμ Χ.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Το «σχέδιο πείνας» του Πούτιν και η ενέργεια ως όπλο

Συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας επί της αρχής για την εξαγωγή σιτηρών

Βρετανία: «Κόκκινος συναγερμός» για τις υψηλές θερμοκρασίες – Ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50