search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 04:13
MENU CLOSE

Τι άφησε πίσω της η φωτιά στην Πεντέλη – Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους (Photos/Videos)

20.07.2022 18:40
fotia_new

Μπορεί η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (19/7) στην Πεντέλη, να βρίσκεται πλέον σε ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος της, αλλά η καταστροφή που αφήνει πίσω της είναι τεράστια.

Η πυρκαγιά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να υπάρξει κάποιος -έστω και πρώτος- απολογισμός για το τι άφησε πίσω της η φωτιά, ωστόσο οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αποκαρδιωτικές.

Από το πρώτο φως της ημέρας μέχρι και τώρα οι κάτοικοι όλων αυτών των περιοχών μετρούν τις πληγές τους μιας και τα σπίτια που έχουν τυλιχτεί στις φλόγες και οι υλικές ζημιές δεν είναι λίγες σε αυτοκίνητα και όχι μόνο.

«Υπάρχουν κατεστραμμένα από τη φωτιά σπίτια και επιχειρήσεις σε Γέρακα, Ανθούσα και Παλλήνη. Το μέγεθος και τον ακριβή αριθμό τους θα γνωρίζουμε από αύριο» στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της περιοχής Αθανάσιος Ζούτσος.

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, και στα σύνορα της Διώνης με το Ντράφι, όπως μεταδίδει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Άντζελα Ζούγρα. Ανέγγιχτα από τη φωτιά είναι τα σπίτια που βρίσκονται στην απέναντι ακριβώς πλευρά του δρόμου, λόγω της άμεσης επέμβασης της πυροσβεστικής.

Σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην Πεντέλη, υπέστη εταιρεία με χωματουργικές εργασίες στην Ανθούσα.

Η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε μεγάλη έκταση μέσα στην οποία ήταν σταθμευμένα φορτηγά και σκαπτικά μηχανήματα η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας ΠΑΝΟΣ Χωματουργικά, σε 10 εκατ. ευρώ.

Κάηκαν σπίτια σε Ντράφι και Διώνη

Τους κόπους μιας ζωής και συγκεκριμένα το σπίτι τους στην Παλλήνη, είδε να τυλίγονται στις φλόγες μέσα σε λίγα λεπτά, το γνωστό καλλιτεχνικό ζευγάρι Ελένη Γερασιμίδου – Αντώνης Ξένος, που όπως καταγγέλλουν δεν έλαβαν ποτέ μήνυμα από το 112 της Πολιτικής Προστασίας

Έφυγαν εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν χθες στην περιοχή, με αποτέλεσμα να βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν ολοένα και πιο κοντά.

Επιπλέον, τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στο Ντράφι, κατά την καταστροφική φωτιά που έκαιγε για 21 ώρες στην Πεντέλη.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Διώνη, όπου κάηκαν έχουν σπίτια. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ρεπόρτερ του OPEN, 3 με 4 κατοικίες έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Η ενημέρωση της πυροσβεστικής

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτή την στιγμή στην πυρκαγιά της Πεντέλης, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες εντοπίζονται σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμα μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν ισχυρές στο πεδίο και εξακολουθούν να επιχειρούν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Η ιδιαίτερη αξιοποίηση των 19 εναερίων μέσων που διατίθενται αυτή την στιγμή για την πυρόσβεση από αέρος έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση σημειακών εστιών μέχρι τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός ενώ προσέθεσε ότι στο έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος συνδράμουν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, της τοπική αυτοδιοίκησης και ιδιώτες εθελοντές.

Ακόμη, ανέφερε ότι από νωρίς το πρωί ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυό του, και προσέθεσε ότι διαρκής είναι η παρουσία της ΕΛΑΣ που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ, τη δασική υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής παραμένουν σε ετοιμότητα.

Παράλληλα ο κ. Αρτοποιός, είπε ότι μέχρι στιγμής έχει διασφαλιστεί η δωρεάν φιλοξενία 26 πολιτών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης και υπογράμμισε ότι όσοι πολίτες δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στο τηλέφωνο 2131510100 και να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της διυπουργικής ομάδας της Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΑΒ: Συνολικά 34 ασθενείς από τις πυρόπληκτες περιοχές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Συγκλονίζουν τα βίντεο που δημοσίευσε από τη φωτιά στο Ντράφι (Videos)

Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο – Φόβοι για αναζωπυρώσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48