search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 23:16
MENU CLOSE

Οικονόμου για φωτιές: Μέσα από επώδυνες εμπειρίες, γινόμαστε αποτελεσματικότεροι

21.07.2022 14:15
OIKONOMOU217_NEW

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την ταχύτητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά στην Πεντέλη εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την ώρα που ο πρωθυπουργός επισκεπτόταν τις πυρόπληκτες περιοχές.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι «μέσα από επώδυνες και επαχθείς εμπειρίες, μαθαίνουμε γρήγορα, προσαρμοζόμαστε, εξελισσόμαστε και γινόμαστε αποτελεσματικότεροι στην πρόληψη και την αντιμετώπιση», προσθέτοντας ότι «τρανή απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε είναι ότι καταφέραμε, μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, να ελέγξουμε μια τεράστια περιαστική πυρκαγιά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Η γρηγορότερη περιστολή της φωτιάς συνεπάγεται μικρότερες ζημιές. Άρα είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος τη αντίδρασης».

Επισήμανε, δε, ότι «όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτόν που υπήρχε στο παρελθόν. Ήταν εμφανές στον κάθε αντικειμενικό παρατηρητή ότι υπήρχε σχέδιο, ψυχραιμία και επαγγελματισμός στη διαχείριση των πύρινων μετώπων», υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι η φωτιά στην Πεντέλη ήταν «ιδιαίτερα δύσκολη», καθώς, όπως είπε, «μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό. Η φωτιά εξελισσόταν σε μια περιοχή που συνδυάζεται η πυκνή δόμηση με την ύπαρξη βλάστησης. Σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Πεντέλης οι άνεμοι τα ξημερώματα της Τετάρτης έφτασαν τα 113 χλμ. ανά ώρα, κάτι που ισοδυναμεί με 11 μποφόρ, ενώ χθες έφταναν τα 7 μποφόρ με ριπές ανέμου που ξεπερνούσαν τα 100 χλμ την ώρα».

Κατά τα λοιπά, ο Γ. Οικονόμου «πιστοποίησε» την πάγια στατηγική της κυβέρνησης περί εκκενώσεων περιοχών, λέγοντας ότι «πρώτη προτεραιότητα και σε αυτή την πυρκαγιά -σύμφωνα με την πάγια αρχή της κυβέρνησης- είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, και κατόπιν η προστασία κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του κράτους, καθώς και της περιουσίας των πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προληπτική απομάκρυνση πολιτών από περιοχές και δομές που αντιμετώπιζαν ενδεχόμενο κίνδυνο».

Όσον αφορά στο ζήτημα των αποζημιώσεων και αποκαταστάσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «για τους πολίτες που επλήγησαν από την πυρκαγιά, από την πρώτη στιγμή, έχει εξασφαλιστεί δωρεάν προσωρινή φιλοξενία. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στην πληγείσα περιοχή, από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών», προσθέτοντας ότι «ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος, Τριαντόπουλος θα κάνει ανακοινώσεις για την παροχή κρατικής υποστήριξης στους πληγέντες».

Επίσης, αναφερόμενος στα αίτια της πυρκαγιάς, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή έχουν αποκλειστεί ο κεραυνός και το βραχυκύκλωμα, ενώ όλα τα άλλα ενδεχόμενα διερευνώνται». Κατά τα λοιπά, επανέλαβε τη θέση περί συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι «θέλω να αναφερθώ στις καταστροφικές φωτιές σε Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία, αλλά και στη Μ. Βρετανία και την Ιταλία. Καύσωνας και φωτιές στις χώρες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν γίνει στάχτη». Τόνισε, δε, ότι «η κλιματική κρίση είναι εμφανέστατη σε όλη πια την Ευρώπη, με ιδιαίτερη ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών, θυελλωδών ανέμων και υψηλής ξηρασίας αναπόφευκτα οδηγεί σε πυρκαγιές. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα που καλούμαστε να διαχειριστούμε και ως κράτος και ως κοινωνία».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκριτική η ευγνωμοσύνη Μητσοτάκη στους πυροσβέστες – Πήγε στα καμένα με 15 συνοδευτικά και 5 τεθωρακισμένα

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές έκανε ο Μητσοτάκης – «Είμαστε ευγνώμονες» είπε στους πυροσβέστες (photos)

Αντιμέτωπη με την δίνη του ανέμου η κυβέρνηση – Ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση της κατάστασης ο πρωθυπουργός  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42