search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 07:54
MENU CLOSE

Ρωσική «ρελάνς» έναντι της Ε.Ε. για το αέριο – Μείωσαν ακόμη περισσότερο τη ροή

26.07.2022 14:11
pipeline (2)

Παιχνίδι για γερά νεύρα γίνεται μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής  Ένωσης με το φυσικό αέριο. Την μέρα που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας έχουν στο τραπέζι την πρόταση για εθελοντική περικοπή της κατανάλωσης φυσικού αερίου, μειώθηκε η ροή από την Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, σε επίπεδα χαμηλότερα του αναμενόμενου.

Σήμερα το πρωί η ροή μέσω του αγωγού ήταν στα 27.749.860 κιλοβατώρες ανά ώρα (kWh/h), ενώ την προηγούμενη ήταν πάνω από τις 29.000.000 kWh/h.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανακοίνωσε ότι χρειάζεται να σταματήσει η λειτουργία μίας τουρμπίνας, κάτι που σημαίνει ότι ο αγωγός θα λειτουργεί στο 20% των δυνατοτήτων του από τις 27 Ιουλίου.

Η Ευρώπη κατηγορεί την Ρωσία ότι εκμεταλλεύεται την ενεργειακή εξάρτησή της και χρησιμοποιεί τα ορυκτά καύσιμα για να εκβιάσει τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον χειμώνα, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις πιέσεις με όπλο την ενέργεια με απώτερο στόχο να πλήξει την γερμανική οικονομία και να διατηρήσει υψηλά τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ευρώπη.

Για να προλάβουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται την συμφωνία για τις περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% από τον προσεχή Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν στα χέρια τους οι υπουργοί Ενέργειας θα ζητηθεί η εθελοντική μείωση της κατανάλωσης και αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα θα επιβληθεί υποχρεωτική μείωση σε όλα τα κράτη-μέλη.

Πάντως στο παρασκήνιο ασκούνται πιέσεις από ορισμένες χώρες για εξαιρέσεις από το μέτρο. Γι αυτό εκφράζονται ανησυχίες στην Κομισιόν ότι ο στόχος για εξοικονόμηση 45 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Στο «μπρα-ντε-φερ» Ευρωπαίων και Ρώσων παρενέβη η Ουκρανία, που κατηγόρησε την Μόσχα ότι εξαπολύει «ενεργειακό πόλεμο» κατά της Ευρώπης και μειώνει το φυσικό αέριο για να «τρομοκρατήσει» τους λαούς.

Στο μεταξύ τη νύχτα ξέσπασε φωτιά σε δεξαμενές πετρελαίου στο Ντονέτσκ, σε περιοχή που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, ύστερα από βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

«Συνέπεια του ολονύκτιου βομβαρδισμού στην περιφέρεια Μπουντενόβσκι ήταν να ξεσπάσει φωτιά σε αποθήκη καυσίμων», δήλωσε ο  δήμαρχος του Ντονιέτσκι, Αλεξέι Κουλέμζιν. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα εξαιτίας της φωτιάς, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο ύστερα από πολλές ώρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 07:51