search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:08
MENU CLOSE

Πυρκαγιά στην Πεντέλη: Η ανάγκη για πρόληψη πιο επιτακτική από ποτέ

27.07.2022 06:00
zarkadoula_renia

Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 19η Ιουλίου στην Πεντέλη και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής ανέρχεται σε 27.817 στρέμματα.

Για μια ακόμη φορά ο εφιάλτης της πύρινης λαίλαπας επιστρέφει. Πολλοί θα κάνουν λόγο για μία κατάσταση που ήταν «υπεράνω των δυνάμεων», για αντίξοες συνθήκες, για το γεγονός ότι  η Μεσόγειος είναι το hot spot της κλιματικής αλλαγής.

Πράγματι οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ισχυρότεροι άνεμοι, η μειωμένη υγρασία στο έδαφος  και η παρατεταμένη ξηρασία, είναι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που αναμένεται να εμφανιστούν με μεγαλύτερη συχνότητα τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί  ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι αυτή που προκαλεί  τις πυρκαγιές, αλλά ο άνθρωπος από αμέλεια ή δόλο ή η φύση (κεραυνοί), όμως δημιουργεί το απαραίτητο  υπόβαθρο σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, αυτή να λάβει ευκολότερα διαστάσεις και να καταστεί καταστροφική. Συνεπώς η κλιματική κρίση αποτελεί κίνητρο για δράση, κάτι όμως που δεν το ενστερνίζονται οι φορείς χάραξης πολιτικής, καθώς αν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται, δε φαίνονται να έχουν την αίσθηση του επείγοντος όσον αφορά την αντιμετώπισή της.

Ο τρόπος διαχείρισης των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική κατέδειξε εκ νέου τα τρωτά σημεία και απέδειξε την αποτυχία του υφιστάμενου συστήματος πολιτικής προστασίας, καθώς αντί να δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και την  προετοιμασία, δίνουμε προτεραιότητα στην αποκατάσταση η οποία όμως έπεται της πρόληψης.

Παρατηρείται,εκτός του ότι επενδύουμε στην καταστολή έναντι της πρόληψης, υποαπορρόφηση χρηματοδοτικών πόρων, καθυστερήσεις και έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού.

Το σχέδιο  αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών πρέπει να γίνει μέρος μιας σταθερής εθνικής στρατηγικής και να εκσυγχρονιστεί, καθώς μόνο έτσι θα προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον. Άλλωστε η πολιτική προστασία παραμένει εθνική αρμοδιότητα και οι πολιτικές διαμάχες πάνω στις στάχτες δεν ευνοεί ούτε το περιβάλλον, ούτε εμάς τους ίδους. Περαιτέρω να σημειωθεί και η συμβολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο κοινοτικό πρόγραμμα RescEU , που έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια όποτε η χώρα έχει πρόβλημα φυσικών καταστροφών.

Ως ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής έχουμε προτείνει την εκπόνηση ενός σύγχρονου σχεδίου διαχείρισης καταστροφών με έμφαση στην πρόληψη και την προετοιμασία, με αρμοδιότητες σαφείς και δεσμευτικές, καθώς στο επιτελικό κράτος ο καθένας γνώριζει τι πρέπει να κάνει, με συνεκτικό συντονισμό και εξειδικευμένα στελέχη.Για την υλοποίησή του σχεδίου αυτού δύναται να αξιοποιήσουμε μεγάλο μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. χρησιμοποιώντας όμως διαφανείς διαδικασίες.

Εν προκειμένω θα μπορούσαμε να εστιάσουμε στις αντιπυρικές ζώνες αλλά και υποδομές  πυρόσβεσης σε πόλεις και χωριά, στα συστήματα πυρανίχνευσης με νέες τεχνολογίες, όπως drones, που σε συνδυασμό με περιπολίες Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,  θα καταγράφουν και την επικίνδυνη καύσιμη ύλη και τα σκουπίδια, στη ζεύξη της πυρασφάλειας, έργα άρδευσης και των γεωτρήσεων, στην κατάρτιση ειδικών πλάνων με δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης και μέτρησης της θερμοκρασίας στα δάση, στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού σύγχρονων δασικών χαρτών κ.α. 

Επειδή οφείλουμε να προετοιμάσουμε το μέλλον, επειδή αποτελεσματική πολιτική προστασία δεν είναι η εκκένωση μόνο μιας αστικής περιοχής, επειδή ατάκες τύπου  στρατηγός άνεμος δεν μας αξίζουν, επειδή τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αποτελούν χώρο κομματικής εκμετάλλευσης, οφείλουμε να ενημερώσουμε την κοινωνία και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας τόσο ατομικά,όσο και συλλογικά και φυσικά να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα εθνικής συνεννόησης σε θέματα που άπτονται για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον.

*Η Ρένια Ζαρκαδούλα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και πολιτευτής του Βορείου Τομέα Αθηνών 

Διαβάστε επίσης:

Υπηρεσία «ηρώων» σε σκηνικό «επιτελικής» κατάρρευσης

«Στην ίδια τάξη» έμεινε πάλι η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ

Από τη διπλωματία της μιζέριας στην διπλωματία των εξοπλισμών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:04