search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:28
MENU CLOSE

Santa Cristo de Burgos: Η ισπανική γαλέρα που βυθίστηκε τον 17ο αιώνα αποκαλύπτει τα μυστικά της (Videos)

27.07.2022 13:12
galera new

Από το 1693 η ισπανική γαλέρα Santo Cristo de Burgos κρατά κρυμμένα τα μυστικά της στον βυθό της θάλασσας. Φαίνεται όμως πως ήρθε ο καιρός μία ομάδα αρχαιολόγων να ξεκλειδώσει αυτά τα μυστικά, αφού το ναυάγιο του πλοίου εντοπίστηκε στις ακτές του Όρεγκον.

Η ισπανική γαλέρα είχε αποπλεύσει από τις Φιλιππίνες το 1693 φορτωμένη με διάφορα εμπορεύματα και διέπλευσε τον Ειρηνικό Ωκεανό με κατεύθυνση το Μεξικό.

Ανοιχτά του Όρεγκον βυθίστηκε.

Η ιστορία του πλοίου μεταφέρθηκε από στόμα σε στόμα ανά τους αιώνες, έγινε ένας θρύλος για τους ντόπιους στο Όρεγκον ώσπου στη δεκαετία του 1980 ενέπνευσε τους σεναριογράφους της ταινίας The Goonies, του Στίβεν Σπίλμπεργκ (στους ελληνικούς κινηματογράφους έπαιξε με τον τίτλο Goonies- Το κυνήγι της μεγάλης περιπέτειας).

Το σενάριο περιγράφει την περιπέτεια μιας ομάδας εφήβων οι οποίοι επιβιβάζονται σε ένα πλοίο για μία αποστολή εξερεύνησης με στόχο να βρουν τον χαμένο θησαυρό του μονόφθαλμου πειρατή Γουίλι, που πιστεύουν ότι κρύβεται κάπου στις ακτές του Όρεγκον.

Η ταινία έγινε μεγάλη επιτυχία και παρόλο που χιλιάδες άνθρωποι έμαθαν τον θρύλο του πειρατή Γουίλι και της ομάδας των νεαρών εξερευνητών που έψαχναν τον θησαυρό του, κανένας δεν γνώριζε που βρισκόταν το πλοίο των εξερευνητών, η ισπανική γαλέρα που αναπαυόταν στον βυθό.

Ώσπου μια ομάδα αρχαιολόγων εντόπισε πριν από λίγο καιρό τα απομεινάρια ενός ναυαγίου, που λένε πως είναι αυτή η χαμένη ισπανική γαλέρα, το πλοίο Santo Cristo de Burgos.

Εντόπισαν το ναυάγιο

Οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να φέρουν στην επιφάνεια 20 κομμάτια ξύλου, από σκαρί πλοίου, που εντόπισαν σε μία σπηλιά στη δυτική ακτή του Όρεγκον.

Μελετώντας τα ευρήματα οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι είχαν εντοπίσει το ναυάγιο του θρυλικού ισπανικού πλοίου.

Ο καθηγητής Αρτ Τρεμπάνις, του πανεπιστημίου του Ντέλαγουεαρ και τα μέλη του εργαστηρίου του συνεργάστηκαν με την ομάδα υποβρύχιων αρχαιολόγων SEARCH2O, που ειδικεύονται στον εντοπισμό ιστορικών ναυαγίων.

Όπως ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο, με την υποστήριξη των National Geographic Society και Maritime Archaeological Society, χαρτογράφησαν τον βυθό της περιοχής για να εντοπίσουν πιθανά σημεία όπου θα μπορούσε να βρίσκεται το ναυάγιο.

«Είναι σαν να έχουμε τη δική μας ομάδα Goonies»

«Μεγάλωσα εδώ, στα βορειοδυτικά και είναι μια περιοχή όπου έρχομαι τα καλοκαίρια. Εδώ γυρίστηκε η ταινία The Goonies», λέει ο καθηγητής Αρτ Τρεμπάνις, στο SkyNews.

«Η ομάδα μας, του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουεαρ, συμμετείχε στο πρότζεκτ της χαρτογράφησης του βυθού προσπαθώντας να βρούμε που μπορεί να βρίσκεται το ναυάγιο».

Αν και κατά καιρούς είχαν βρεθεί στην ακτή κάποια αντικείμενα που πιθανολογείτο ότι προέρχονταν από ναυάγιο, οι έρευνες στη θάλασσα ήταν περιορισμένες.

«Η περιοχή ερευνών για το ναυάγιο είναι δυναμική και προκλητική για πολλούς λόγους, από τον καιρό μέχρι την εγγύτητα προς την ακτή», λέει ο Γκραντ Ότο, που συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα.

«Η συλλογή αξιόπιστων πληροφοριών σε αυτό το περιβάλλον ήταν πολύ δύσκολη και είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν σπουδαίο καπετάνιο που γνωρίζει τις συνθήκες και μπορεί να κουμαντάρει το σκάφος σε τέτοια νερά και έτσι μπορέσαμε κι εμείς να κάνουμε την δουλειά μας με τον καλύτερο τρόπο», προσθέτει ο Γκραντ Ότο.

Ο καθηγητής Τρεμπάνις και η ομάδα του χρησιμοποίησαν υπερσύγχρονα μηχανήματα, όπως ηχοεντοπιστές, αυτόνομα υποβρύχια οχήματα και τηλεχειριζόμενα υποβρύχια συστήματα για να χαρτογραφήσουν, να εξερευνήσουν και να μελετήσουν συστηματικά την θαλάσσια περιοχή.

Έτσι έφτασαν να εντοπίσουν το ναυάγιο, για το οποίο ο καθηγητής Τρεμπάνις λέει πως είναι η ισπανική γαλέρα, που αναφέρεται στην ταινία του Σπίλμπεργκ.

Ο καθηγητής Τρεμπάνις επισημαίνει ότι ήταν πολύτιμη η συνεργασία με το Μουσείο του Ποταμού Κολούμπια, την Υπηρεσία Δασών του Όρεγκον και την πολιτειακή Υπηρεσία Προστασίας της Ιστορίας, αλλά κυρίως με τους κατοίκους της περιοχής.

«Δουλεύουμε με ένα αλιευτικό σκάφος και έχουμε ένα σπουδαίο πλήρωμα. Έχουμε πολλούς ντόπιους συνεργάτες, αρχαιολόγους και φίλους από το μουσείο, που μας έδωσαν ένα χώρο για να βάζουμε τα ευρήματα. Πραγματικά είναι σαν να έχουμε τη δική μας ομάδα Goonies», λέει ο καθηγητής Τρεμπάνις.

Διαβάστε επίσης

Κέιτ ΜακΚαν: Ποια είναι η δημοσιογράφος που έκλεψε τη «δόξα» από τους πολιτικούς στο debate για την ηγεσία των Τόρις

Φιλιππίνες: Σεισμός 7,1 Ρίχτερ – Tουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 60 τραυματίες (Video)

ΗΠΑ: «Λυπηρή η αιφνιδιαστική αποχώρηση των Ρώσων από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:23