search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 02:38
MENU CLOSE

Νέες συγκλονιστικές εικόνες από τα άδυτα του σύμπαντος έδωσε στη δημοσιότητα η NASA

02.08.2022 21:05
webb

Μερικές ακόμη μοναδικές εικόνες απείρου κάλλους, που προκαλούν δέος, δίνει στη δημοσιότητα η NASA.

Μετά την ιστορική φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο την Δευτέρα (11/07), η NASA αποκάλυψε δύο εικόνες που τράβηξε το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb, τις οποίες περίμεναν επί χρόνια οι αστρονόμοι σε όλον τον πλανήτη.

Στις δύο εικόνες που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, σύμφωνα με την NASA, καταγράφεται ο γαλαξίας Cartwheel, ένας σπάνιος δακτυλιοειδής γαλαξίας που κάποτε καλύπτονταν από σκόνη και μυστήριο.

Συγκεκριμένα, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA “κοίταξε” το χάος του γαλαξία Cartwheel, αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες σχετικά με το σχηματισμό άστρων και την κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία.

Το ισχυρό James Webb παρήγαγε αυτή τη λεπτομερή εικόνα του Cartwheel και δύο μικρότερων γαλαξιών με φόντο πολλούς άλλους γαλαξίες. Αυτή η εικόνα παρέχει μια νέα άποψη για το πώς ο γαλαξίας Cartwheel έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών.

Ο γαλαξίας Cartwheel

Ο Γαλαξίας Cartwheel, που βρίσκεται περίπου 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Sculptor, είναι ένα σπάνιο θέαμα. Η εμφάνισή του είναι το αποτέλεσμα ενός έντονου γεγονότος, μιας σύγκρουσης υψηλής ταχύτητας μεταξύ ενός μεγάλου σπειροειδούς γαλαξία και ενός μικρότερου γαλαξία που δεν είναι ορατός στη συγκεκριμένη εικόνα.

Η σύγκρουση αυτή επηρέασε ιδιαίτερα το σχήμα και τη δομή του γαλαξία. Το Cartwheel Galaxy διαθέτει δύο δαχτυλίδια, έναν φωτεινό εσωτερικό δακτύλιο και έναν περιβάλλοντα, πολύχρωμο δακτύλιο. Αυτοί οι δύο δακτύλιοι επεκτείνονται προς τα έξω από το κέντρο της σύγκρουσης, σαν κυματισμοί σε μια λίμνη μετά την ρίψη μιας πέτρας σε αυτήν. Εξαιτίας αυτών των διακριτικών χαρακτηριστικών, οι αστρονόμοι τον αποκαλούν «γαλαξία δακτυλίου».

Οι πρώτες φωτογραφίες του τηλεσκοπίου James Webb από το “βαθύ σύμπαν”

Υπενθυμίζεται πως η NASA, είχε παρουσιάσει την Δευτέρα (11/07) μία από τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του James Webb, που αποτελεί τη βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε τότε για «ιστορική στιγμή». Η εικόνα αυτή δείχνει τους γαλαξίες που σχηματίστηκαν λίγο μετά το Μπιγκ Μπανγκ, πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ακόμη, την ίδια μέρα, είχαν αποκαλυφθεί δύο νεφελώματα που παρουσιάζουν τον κύκλο ζωής των άστρων, ένας εξωπλανήτης και μια συστάδα γαλαξιών.

Εικόνα του σύμπαντος που δημοσίευσε η NASA

Μια από τις βασικές αποστολές του James Webb, του ισχυρότερου διαστημικού τηλεσκοπίου που έχει κατασκευαστεί ποτέ, είναι η εξερεύνηση των αρχών του σύμπαντος.

Διαβάστε επίσης:

Σι Τζίνπινγκ για επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: Νέα πρόκληση – Απολίτιστη εκστρατεία ιμπεριαλιστών

Ταϊβαν: Επίδειξης δύναμης από κινεζικά πολεμικά – Τέσσερα αμερικανικά πλοία στην περιοχή (Photos/Videos)

Γερμανία: Σε τροχιά εξοικονόμησης φυσικού αερίου οι καταναλωτές την ώρα που οι πάροχοι ετοιμάζουν αυξήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59