search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:30
MENU CLOSE

Νορβηγία: Με ευθανασία θανατώθηκε η Freya, ο δημοφιλής θαλάσσιος ίππος – «Για λόγους δημόσιας ασφάλειας»

15.08.2022 18:17
freya

Οι νορβηγικές αρχές θανάτωσαν με ευθανασία τον θαλάσσιο ίππο Freya αφού αποφάσισαν πως το ζώο βάρους περίπου 600 κιλών, αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια των ανθρώπων.

Τη Δευτέρα, η Διεύθυνση Αλιείας της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον θαλάσσιο ίππο, οποίος είχε ενεργή παρουσία στο φιόρδ του Όσλο στη νοτιοανατολική ακτή της Νορβηγίας τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αξιωματούχοι πήραν την απόφαση να θανατώσουν το ζώο νωρίς την Κυριακή, αφού παρατήρησαν τις αλληλεπιδράσεις του ζώου με το κοινό και αποφάσισαν «ότι το κοινό αγνόησε την τρέχουσα σύσταση να κρατήσει μια σαφή απόσταση από τον θαλάσσιο ίππο».

«Σύμφωνα με κτηνιάτρους εμπειρογνώμονες ο θαλάσσιος ίππος φαινόταν αγχωμένος από τη μαζική προσοχή και η καλή διαβίωση του ζώου διακυβεύτηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αλιείας. «Ως εκ τούτου», κατέληξε η Διεύθυνση, «η πιθανότητα για βλάβη σε ανθρώπους ήταν μεγάλη και δεν τηρούνταν η καλή διαβίωση του ζώου».

«Η απόφαση για ευθανασία του θαλάσσιου θαλάσσιου ίππου ελήφθη με βάση μια συνολική εκτίμηση της συνεχιζόμενης απειλής για την ανθρώπινη ασφάλεια», δήλωσε ο Frank Bakke-Jensen, Γενικός Διευθυντής Αλιείας της Νορβηγίας.

Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι η Freya ο θαλάσσιος ίππος μπορεί να χρειαστεί να θανατωθεί καθώς οι τουρίστες δεν τηρούσαν τα μέτρα ασφαλείας.

«Εξετάσαμε προσεκτικά όλες τις πιθανές λύσεις. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσαμε να διασφαλίσουμε την καλή διαβίωση του ζώου με οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο», δήλωσε ο Bakke-Jensen στην ανακοίνωση.

Την Κυριακή, η Διεύθυνση Αλιείας ανέφερε σε δήλωση ότι είχε «συζητήσει διεξοδικά με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών» σχετικά με την πιθανή μετακίνηση της Freya χωρίς αποτέλεσμα.

«Η εκτεταμένη πολυπλοκότητα μιας τέτοιας επιχείρησης μας έκανε να συμπεράνουμε ότι αυτή δεν ήταν μια βιώσιμη επιλογή», δήλωσε ο Bakke-Jensen. «Υπήρχαν αρκετές ανησυχίες για την καλή διαβίωση του ζώου που σχετίζονται με μια πιθανή μετεγκατάσταση».

«Κατανοούμε το γεγονός ότι η απόφαση μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο κοινό, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση», πρόσθεσε ο Μπάκε-Γένσεν.

Την Πέμπτη, η Διεύθυνση Αλιείας προειδοποίησε ότι η Freya θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ευθανασία εάν οι θεατές δεν λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις να μείνουν μακριά από το θηλαστικό και συνεχίσουν να επιδεικνύουν «αμελή συμπεριφορά». Η Διεύθυνση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είχαν ήδη διαπιστώσει ότι το ζώο είχε αναπτύξει στρες λόγω των αλληλεπιδράσεών του με τους ανθρώπους.

«Το γεγονός ότι ο θαλάσσιος ίππος έχει γίνει πόλος έλξης κλιμακώνει την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα. Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να τραυματιστούν», δήλωσε η Nadia Jdaini, σύμβουλος επικοινωνίας της διεύθυνσης.

Και πρόσθεσε, «Μιλάμε για μεγάλα πλήθη όλων των ηλικιών, όπου όλοι οι άνθρωποι ξεκάθαρα αποκλίνουν από τις τρέχουσες συστάσεις να κρατήσουν αποστάσεις».

Διαβάστε επίσης:

Έτοιμος να εξοπλίσει φιλικές χώρες με ρωσικά όπλα δηλώνει ο Πούτιν

Πέθανε ο συγγραφέας του «Γητευτή των αλόγων», Νίκολας Έβανς

Σαγκάη: Πανικός σε κατάστημα IKEA – Πελάτες φεύγουν τρέχοντας για να αποφύγουν την καραντίνα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:29