search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 23:47
MENU CLOSE

Θρίλερ στη Μόσχα: Ερωτηματικά για τον μυστηριώδη θάνατο του προέδρου της Lukoil

01.09.2022 17:28
maganov-23-new

Μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα αμερικανικά ΜΜΕ προκάλεσε εντύπωση η είδηση ότι η ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Lukoil, η δεύτερη μεγαλύτερη του κλάδου, αποστασιοποιήθηκε από τις επιλογές του Κρεμλίνου και ζήτησε «γρήγορη επίλυση» της κρίσης.

Οι New York Times ερμήνευσαν την στάση της Lukoil ως προσπάθεια για να διαφυλάξει τα εταιρικά συμφέροντα καθώς έχει έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσι η Lukoil έχει 200 σταθμούς πώλησης καυσίμων με τη μέθοδο του franchise.

Με την συμπλήρωση 190 ημερών από την εισβολή και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, η Lukoil επανέρχεται στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά λόγω του θανάτου του  προέδρου της εταιρίας, Ραβίλ Μαγκάνοφ, ο οποίος έπεσε από το παράθυρο νοσοκομείου στη Μόσχα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ο 67χρονος Ραβίλ Μαγκάνοφ δεν είχε κανένα λόγο να αυτοκτονήσει, λένε πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε η αστυνομία της Μόσχας αν θεωρεί ύποπτο τον θάνατο του Μαγκάνοφ παρέπεμψε για απαντήσεις στην κρατική Επιτροπή Ερευνών, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει τίποτα απολύτως.

Η Lukoil εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται απλά ότι ο Μαγκάνοφ «έφυγε μετά από σοβαρή ασθένεια».

Ο μακάβριος κατάλογος των νεκρών

Ο θάνατος αυτός προστίθεται σε μία σειρά ανεξήγητων θανάτων επιφανών Ρώσων επιχειρηματιών τους τελευταίους μήνες και πυροδότησε νέες φήμες.

Πόσο συμπτωματικό είναι το γεγονός ότι κι άλλα στελέχη της ενεργειακής βιομηχανίας της Ρωσίας έχουν πεθάνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες τους τελευταίους μήνες;

Μία μέρα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στο τέλος Φεβρουαρίου, υψηλόβαθμο στέλεχος της Gazprom, ο Αλεξάντερ Τιουλάκοφ βρέθηκε νεκρός στο γκαράζ του σπιτιού του, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Τον Απρίλιο, ο Σεργκέι Προτοσένια, πρώην κορυφαίος μάνατζερ του μεγαλύτερου παραγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου, Novatek, βρέθηκε νεκρός μαζί με την γυναίκα και την κόρη τους, σε μία βίλα στην Ισπανία. Η ισπανική αστυνομία εκτιμά ότι ο Προτοσένια σκότωσε γυναίκα και κόρη και μετά αυτοκτόνησε.

Ένα μήνα αργότερα, τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση ότι βρέθηκε νεκρός σε μία κατοικία της Μόσχας ο Αλεξάντερ Σουμπότιν. Είχε διατελέσει διευθυντικό στέλεχος της Lukoil.

Τον Μάιο επίσης βρέθηκε νεκρός σε διαμέρισμα στη Μόσχα ο Βλάντισλαβ Αβάγιεφ, πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank. Δίπλα του κείτονταν νεκρές η γυναίκα του και η κόρη τους.

Ο ρόλος του Μαγκάνοφ

Τώρα προστέθηκε στον κατάλογο αυτό ο Μαγκάνοφ, που εργαζόταν στη Lukoil από το 1993 και ήταν υπεύθυνος για τις υπηρεσίες διύλισης, παραγωγής και έρευνας της εταιρίας. Έγινε πρόεδρος της εταιρίας το 2020. Ο αδελφός του, Νάιλ, είναι επικεφαλής μίας μικρότερης πετρελαϊκής εταιρίας, της  Tatneft.

Η υπόθεση Μαγκάνοφ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί η Lukoil δεν ακολούθησε την πεπατημένη άλλων ρωσικών εταιριών και πήρε θέση για την εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζοντας ανησυχία για τα «τραγικά γεγονότα» στην Ουκρανία και ζητώντας «τον ταχύτερο δυνατό τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης» μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Μαγκάνοφ ήταν στενός συνεργάτης ενός εκ των ιδρυτών της Lukoil, του Βατζίτ Αλεκπέροφ και συχνά έπαιρνε μέρος σε συναντήσεις στελεχών της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας και του υπουργείου Ενέργειας, στις οποίες παίρνονταν αποφάσεις για τη στάση τους στο πλαίσιο του OPEC+.

Ο Αλεκπέροφ, που διετέλεσε και αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίων της ΕΣΣΔ, παραιτήθηκε από την προεδρία της Lukoil  τον Απρίλιο, μία εβδομάδα αφότου η Βρετανία συμπεριέλαβε το όνομά του στη λίστα με τα άτομα των οποίων πάγωσαν οι καταθέσεις, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Υόρκη: Αστυνομικός έριξε μπουνιά σε 19χρονη και την «ξάπλωσε» στο πεζοδρόμιο (Video)

Νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία, με το Ιράν σε ρόλο μεσολαβητή (Photos/Videos)

Επιθεωρητής Μπόρις Τζόνσον – Έκανε έφοδο μαζί με αστυνομικούς σε έρευνα για ναρκωτικά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 23:45