search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 06:21
MENU CLOSE

Βολές Καραμανλή εναντίον της κυβέρνησης για τις υποκλοπές – «Όλα στο φως»

01.09.2022 06:00
karamanlis-new

Η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή στο θέμα των υποκλοπών – μιλώντας χθες το βράδυ  σε εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στα Ανώγεια της Κρήτης- προφανώς έχει ξεχωριστή αξία.

Όχι μόνο γιατί ο πρώην πρωθυπουργός στην παρέμβαση του δεν μάσησε τα λόγια του, όχι μόνο γιατί εμφανίστηκε να μην θέλει να πιστέψει ότι οι υποκλοπές έγιναν με άνωθεν εντολή αλλά και γιατί μιλώντας παρουσία εκατοντάδων πολιτών καταχειροκροτήθηκε όταν ζήτησε «να βγουν όλα στο φως.»

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το θέμα ιδιαίτερα σοβαρό ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στην ασυμβίβαστη προσήλωση που όπως είπε είχε ο αείμνηστος Γιάννης Κεφαλογιάννης στα θέματα διαφάνειας, τόνισε ότι:

Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι: “Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!

Θέλοντας μάλιστα να μιλήσει για το μέγεθος τη σοβαρότητας της όλης ιστορίας εξέφρασε την άποψη ότι: “Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο.”

Ξεκαθαρίζοντας ωστόσο τι εννοεί λέγοντας «όλα στο φως» ο Κώστας Καραμανλής ζήτησε να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτή την ιστορία.  

Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών”, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Η παρέμβαση Καραμανλή για πολλούς ήταν αναμενόμενη καθώς οι πληροφορίες λένε ότι τόσο το κόμμα όσο και η Κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος  «βράζει» εξ αιτίας αυτής της υπόθεσης η οποία στιγματίζει συνολικά την ΝΔ.

Άλλωστε στελέχη της Καραμανλικής πτέρυγας έσπευσαν εξ αρχής να διαφοροποιηθούν σε αυτό το θέμα. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με δύο παρεμβάσεις του έδειξε ως υπεύθυνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη «Η αντικειμενική πολιτική ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης, έγραψε   ο κ. Παυλόπουλος σε άρθρο του , «είναι αυστηρώς προσωπική» και βαρύνει το πρόσωπο «στο οποίο οφείλεται η πράξη ή η παράλειψη που έχει ως έννομη συνέπεια την δημιουργία της πολιτικής ευθύνης».

Πριν από δυο μέρες ο  πρώην στενός του συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Θόδωρος Ρουσόπουλος πήρε αποστάσεις από το κεντρικό αφήγημα του Μαξίμου περί «νόμιμης επισύνδεσης», σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια αρχαία αντιπαράθεση, η οποία ξεκίνησε μεταξύ του Κρέοντα και της Αντιγόνης. Για το νόμιμο και το ηθικό. Λοιπόν το νόμιμο και το ηθικό δεν είναι πάντοτε ταυτόσημα. Κατά συνέπεια λοιπόν βεβαίως μπορεί να είναι εντός του πλαισίου του νόμου, κατά πόσο είναι ηθικό να παρακολουθείς ένα πολιτικό πρόσωπο που ανήκει στο δημοκρατικό τόξο και όχι εκτός δημοκρατικού τόξου και αυτός και το κόμμα του, συζητείται».

Αποστάσεις από την γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου έχουν κρατήσει δημοσίως όπως είναι γνωστό  ο Νικήτας Κακαλμάνης , η Όλγα Κεφαλογιάννη αλλά και ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας.

Το ερώτημα που προκύπτει πάντως από την αιφνιδιαστική δραστηριοποίηση  των στελεχών της Καραμανλικής πτέρυγας  κρύβεται κάτι άλλο πιο μεγάλο και πιο σημαντικό. 

Κυβερνητικές πηγες για τοποθέτηση πρώην Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή:

Aπό την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ.Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενω η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αυριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να διαβιβαστεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το σύνολο του φακέλου της ΕΥΠ

Μηταράκης: Την Πέμπτη καταθέτει στοιχεία στον Ντογιάκο για τους 38 μετανάστες στον Έβρο

Καραμανλής για υποκλοπές: «Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται να μείνουν σκιές»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42