search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:31
MENU CLOSE

H Ρωσία δεν είναι αλώβητη από την κρίση – Απόρρητη έκθεση για παρατεταμένες οικονομικές επιπτώσεις

05.09.2022 19:53
moscow new

Η Ρωσία βρίσκεται ενώπιον της μακρύτερης και βαθύτερης ύφεση καθώς ο αντίκτυπος των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων βαθαίνει, περιορίζοντας σημαντικά τους τομείς στους οποίους βασιζόταν η χώρα για χρόνια, ώστε να τροφοδοτεί την οικονομία της, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση που ετοιμάστηκε για την κυβέρνηση και την οποία αποκαλύπτει το Bloomberg.

Το έγγραφο, αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς αξιωματούχων και ειδικών που προσπαθούν να αξιολογήσουν τον πραγματικό αντίκτυπο της οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας λόγω της εισβολής του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, παρουσιάζει μια πολύ πιο τρομερή εικόνα από ό,τι κάνουν συνήθως οι αξιωματούχοι στις αισιόδοξες δημόσιες ανακοινώσεις τους. 

Το Bloomberg είδε ένα αντίγραφο της έκθεσης, που συντάχθηκε για μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων στις 30 Αυγούστου. Άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά της.

Δύο από τα τρία σενάρια της έκθεσης δείχνουν ότι η συρρίκνωση επιταχύνεται το επόμενο έτος, με την οικονομία να επιστρέφει στο προπολεμικό επίπεδο μόνο στο τέλος της δεκαετίας ή αργότερα.

Όλα τα σενάρια «βλέπουν» την πίεση των κυρώσεων να εντείνεται, με περισσότερες χώρες να είναι πιθανό να ενταχθούν σε αυτές. Η απότομη στροφή της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί επίσης να πλήξει την ικανότητα του Κρεμλίνου να προμηθεύει τη δική του αγορά, αναφέρει η έκθεση.

Πέρα από τους ίδιους τους περιορισμούς, που καλύπτουν περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών και των εξαγωγών, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς η Ρωσία αντιμετωπίζει τώρα ένα «μπλόκο» που «έχει επηρεάσει σχεδόν όλες τις μορφές μεταφορών», αποκόπτοντας περαιτέρω την οικονομία της χώρας. Οι τεχνολογικοί και οικονομικοί περιορισμοί αυξάνουν την πίεση. Η έκθεση υπολογίζει ότι έως και 200.000 ειδικοί πληροφορικής ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη χώρα έως το 2025, η πρώτη επίσημη πρόβλεψη για τη διεύρυνση του brain drain.

Δημόσια, οι αξιωματούχοι λένε ότι το πλήγμα από τις κυρώσεις ήταν μικρότερο από ό,τι φοβόταν, με τη συρρίκνωση πιθανώς λιγότερο από 3% φέτος και ακόμη λιγότερο το 2023.

Πτώση εξαγωγών

Το έγγραφο ζητά μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και την περαιτέρω μείωση των επιπτώσεων των περιορισμών, προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει στα προπολεμικά επίπεδα το 2024 και να αναπτυχθεί σταθερά μετά από αυτό. Ωστόσο, τα βήματα περιλαμβάνουν πολλά από τα ίδια μέτρα για την τόνωση των επενδύσεων που η κυβέρνηση έχει διαφημίσει την τελευταία δεκαετία, όταν η ανάπτυξη παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στάσιμη ακόμη και χωρίς κυρώσεις.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου ή δύο ετών, η έκθεση προειδοποιεί για «μειωμένους όγκους παραγωγής σε μια σειρά τομέων με εξαγωγικό προσανατολισμό», από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι τα μέταλλα, τα χημικά και τα προϊόντα ξύλου. Ενώ κάποια ανάκαμψη είναι δυνατή αργότερα, «αυτοί οι τομείς θα πάψουν να είναι οι μοχλοί της οικονομίας».

Μια πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την κύρια εξαγωγική αγορά της Ρωσίας, θα μπορούσε να κοστίσει έως και 400 δισεκατομμύρια ρούβλια (6,6 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως σε χαμένα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με την έκθεση ενώ φαίνεται πως δεν θα είναι δυνατό να αντισταθμιστούν πλήρως οι χαμένες πωλήσεις με νέες εξαγωγικές αγορές ακόμη και μεσοπρόθεσμα. 

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία για αλληλοστήριξη μεταξύ Γαλλίας – Γερμανίας – «Θα σας δώσουμε αέριο, θα μας δώσετε ρεύμα»

Κυρώσεις σε Σον Πεν και Μπεν Στίλερ επέβαλε η Μόσχα

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχεται ότι η δημοσιογράφος Σιρίν Αμπού Άκλεχ σκοτώθηκε από δικά του πυρά (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:30