search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 02:43
MENU CLOSE

Τάσεις συγχώνευσης στην αγορά ενέργειας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2245
01/09/2022
06.09.2022 06:00
aioliki_energeia-new

«Καυτό» ήταν το φετινό καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Το τελευταίο διάστημα ολοκληρώθηκαν πολλά και σημαντικά deals, καθώς μεγάλοι αλλά και μικρότεροι παίκτες του κλάδου προσπαθούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μία «πίτα» που συνεχώς μεγαλώνει.

Οι σημαντικότερες τελευταίες εξελίξεις ήταν αναμφίβολα η εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ από τη Motor Oil, ένα deal που έφτασε σε αξία το 1 δισ. ευρώ, και πιο πρόσφατα η απόκτηση της Watt+Volt από τη Mytilineos. Αν και τα δύο deals αφορούν διαφορετικούς υποκλάδους του τομέα, δηλαδή τις ΑΠΕ και τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, ωστόσο δείχνουν την έντονη κινητικότητα που υπάρχει στην ενέργεια, σε μια εποχή μάλιστα που οι προκλήσεις, λόγω και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, μεγαλώνουν συνεχώς.

Πρώτο βήμα συγκέντρωσης

Σε ό,τι αφορά την εξαγορά της Watt+Volt από τη Mytilineos, αυτή αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα των έντονων τάσεων αναδιαμόρφωσης του ελληνικού «χάρτη» στην προμήθεια ηλεκτρισμού. Ουσιαστικά η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα για τη συγκέντρωση της αγοράς, αν και ο αριθμός των εταιρειών – στόχων που διαθέτουν ελκυστικό πελατολόγιο με υγιή οικονομικά μεγέθη θεωρείται εξαιρετικά περιορισμένος.

Το συνολικό τίμημα για τη συναλλαγή ανήλθε σε 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετρητά και 16 εκατ. ευρώ σε μετοχές της Mytilineos.

Με την προσθήκη του χαρτοφυλακίου 200.000 πελατών της Watt+Volt η δραστηριότητα της Mytilineos στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (όπου μέσω της Protergia – Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου κατέχει ήδη την πρώτη θέση μεταξύ των ιδιωτών παρόχων) ενισχύεται πολλαπλώς. Το ενιαίο μερίδιο αγοράς πλέον αγγίζει το 10%, διαθέτοντας 550.000 πελάτες και σχεδόν 100 καταστήματα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται σημαντικά η παρουσία στην ηλεκτροκίνηση με 516 σημεία φόρτισης ανά την επικράτεια.

Η ενσωμάτωση της Watt+Volt και η διεύρυνση της πελατειακής βάσης ενισχύει περαιτέρω την καθετοποίηση του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Mytilineos και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας του παρόχου της νέας εποχής («Utility of the Future»).

Σημαντικό ρόλο στη συμφωνία για τη συναλλαγή έπαιξε η άποψη της διοίκησης της Mytilineos για την ποιότητα και αρτιότητα του στελεχικού δυναμικού της Watt+Volt, το οποίο, μέσω καινοτόμων ιδεών και πρακτικών, την ανέδειξε σε πολύ σημαντικό παίκτη της αγοράς απέναντι σε ιδιώτες παρόχους με σημαντική παραγωγική βάση.

Το εν λόγω στελεχικό δυναμικό, υπό τον CEO της Watt+Volt Τάσο Παπαναγιώτου, θα ενταχθεί στο δυναμικό της Διεύθυνσης Λιανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Mytilineos.

Συμφωνία 1 δισ.!

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της Motor Oil για την απόκτηση του ελέγχου του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του ομίλου Ελλάκτωρ πρόκειται για το μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών στην αγορά ηλεκτρισμού γενικότερα. Η αξία της συμφωνίας έφτασε το 1 δισ. ευρώ, καθώς η Motor Oil πληρώνει 750 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 75% της νέας εταιρείας όπου θα εισφερθούν τα έργα ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, ενώ στα 180 εκατ. ευρώ ανήλθε η συμφωνία για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Ελλάκτωρ.

Ουσιαστικά μέσω της συμφωνίας η Motor Oil έθεσε υπό τον έλεγχό της το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ελληνικής αγοράς και καθίσταται αυτόματα η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πράσινης ενέργειας.

Ειδικότερα η ΜΟΗ, η οποία μέχρι τώρα διαθέτει 279 ΜW έργων σε λειτουργία, 84 MW υπό κατασκευή, 650 MW σε πρόσθετες άδειες παραγωγής, προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών, φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας της τάξης των 493 MW δυναμικότητας σε λειτουργία και ακόμη μια σειρά από έργα υπό κατασκευή ή ανάπτυξη συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW.

Μεγάλη κινητικότητα στις ΑΠΕ

Πάντως το τελευταίο διάστημα «πυκνώνουν» συνεχώς οι κινήσεις των μεγάλων εταιρειών της ενέργειας στην κατεύθυνση εξαγοράς μικρότερων παικτών στις ΑΠΕ. Πρόσφατα και η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανακοίνωσε μια ανάλογη συμφωνία, καθώς έχει θέσει ως στόχο να φτάσει σε ισχύ το 1 GW.

Πιο συγκεκριμένα, η δημόσια επιχείρηση αερίου προχώρησε στην εξαγορά του 100% της New Spes Concept, εταιρείας η οποία έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Η εταιρεία αναπτύσσει 14 φωτοβολταϊκά έργα και έχει στην κατοχή της 14 βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση εξαγοράς της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία το 2021 απέκτησε το 49% της North Solar, μιας εταιρείας η οποία έχει πλάνο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 500 MW στη δυτική Μακεδονία. Με την εξαγορά της New Spes Concept, η ΔΕΠΑ ανεβάζει το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της στα 732 MW.

Και τα ΕΛΠΕ στον χορό

Ένα ακόμη καλοκαιρινό deal, που ανακοινώθηκε στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, αφορά στην εξαγορά από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων των εταιρειών Μακρυλάκκωμα Α.Ε. και Σαγιάς Α.Ε., ιδιοκτησίας ομίλου Κοπελούζου και ομίλου Διεθνής Κατασκευαστική.

Οι δύο εταιρείες διαθέτουν αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 55,2 MW στην ανατολική Μάνη Λακωνίας, που βρίσκονται σε λειτουργία από τον Δεκέμβριο του 2019. Το συνολικό τίμημα για το 100% των μετοχών των δύο εταιρειών ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η δραστηριότητα των ΑΠΕ, μετά και την έναρξη λειτουργίας του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της Κοζάνης, αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ. Τα ΕΛΠΕ έχουν θέσει ως στόχο, από 285 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σήμερα, να φτάσουν τα 400 MW μέχρι το 2023 και τα 600 MW μέχρι το 2024.

Στη ΔΕΗ οι ΑΠΕ της Volterra

Ένα ακόμη σημαντικό deal της αγοράς έλαβε χώρα στις αρχές Ιουνίου, όταν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε την εξαγορά των έργων ΑΠΕ της Volterra, με την αξία της συναλλαγής να φτάνει τα 133 εκατ. ευρώ. Επίσης η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 100% της Ηλιοφάνεια Α.Ε., η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra Δούκας Α.Ε. και Volterra Κουκούλι Α.Ε., που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος 39,5 ΜW.

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση επιτοκίων κατά του πληθωρισμού: Θεαματικό άλμα από την ΕΚΤ σε υψηλά δεκαετίας μέχρι τον Οκτώβριο

ΣΥΡΙΖΑ: Πιο κοντά στο… ΠΑΣΟΚ και την πολιτική ανατροπή

ΚΚΕ για «συνακροάσεις» στον Περισσό: «Ιδού τα στοιχεία, ακόμη περιμένουμε απαντήσεις»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48