search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:43
MENU CLOSE

Βασίλισσα Ελισάβετ: Παγκόσμια θλίψη για τον θάνατό της – Τα συλλυπητήρια ηγετών και αξιωματούχων

08.09.2022 21:09
princess_elisavet_new

Μεσίστια κυματίζει πλέον η σημαία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λονδρέζοι και τουρίστες για να θρηνήσουν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Την ίδια ώρα, από ολόκληρο τον κόσμο ανακοινώνονται συλλυπητήρια για τον θάνατο της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος προέβη σε δήλωση σχετικά με τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Ο θάνατος της αγαπημένης μου μητέρας, της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας, είναι μια στιγμή μεγαλύτερης θλίψης για μένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου.

«Θρηνούμε βαθύτατα το θάνατο μιας αγαπημένης ηγεμόνα και μιας πολυαγαπημένης μητέρας».

«Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους» είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’, ο οποίος τη διαδέχεται στον θρόνο της Βρετανίας.

Συμπλήρωσε ότι ανακούφιση τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι ο θάνατος της Βασίλισσας αποτελεί «τεράστιο σοκ για το έθνος και τον κόσμο».

Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήταν «ο βράχος πάνω στον οποίο χτίστηκε η σύγχρονη Βρετανία και η χώρα μας άνθισε υπό τη βασιλεία της».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα βιώνει μια βαθιά και προσωπική αίσθηση απώλειας με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Φαινόταν τόσο διαχρονική και τόσο υπέροχη που φοβάμαι ότι είχαμε φτάσει να πιστεύουμε, σαν παιδιά, ότι απλά θα συνεχίζει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο Τζόνσον. «Το ένα μετά το άλλο κύματα θλίψης απλώνονται όλο τον κόσμο, από το Μπαλμόραλ –όπου όλες οι σκέψεις μας είναι με τη βασιλική οικογένεια– και φθάνοντας πολύ πέρα από τη χώρα αυτή και σε όλη τη μεγάλη Κοινοπολιτεία εθνών, που τόσο αγαπούσε η βασίλισσα και τόσο την αγαπούσε και εκείνη».

«Η μονάρχης καθόρισε μια εποχή» δήλωσε μετά τον θάνατο της Ελισάβετ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Ταξιδεύοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέλος αντιπροσωπείας της Γερουσίας, συναντήσαμε για πρώτη φορά τη Βασίλισσα το 1982.

“Και ήταν τιμή μας που μας επεξέτεινε τη φιλοξενία της τον Ιούνιο του 2021 κατά τη διάρκεια του πρώτου μας ταξιδιού στο εξωτερικό ως Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία, όπου μας γοήτευσε με το πνεύμα της, μας συγκίνησε με την καλοσύνη της και μοιράστηκε γενναιόδωρα μαζί μας τη σοφία της.

“Συνολικά, συνάντησε 14 Αμερικανούς προέδρους. Βοήθησε τους Αμερικανούς να τιμήσουν τόσο την επέτειο της ίδρυσης του Jamestown όσο και τη διακοσιοστή επέτειο της ανεξαρτησίας μας.

“Και στάθηκε αλληλέγγυα με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τις πιο σκοτεινές μέρες μας μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν μας υπενθύμισε με οδυνηρό τρόπο ότι “η θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη”.

“Τα επόμενα χρόνια, προσβλέπουμε στη συνέχιση της στενής φιλίας με τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα» κατέληξε στη δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τα συλλυπητήριά του στη Βρετανία μετά την «ανεπανόρθωτη απώλεια”» της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Σε μήνυμά του στον Κάρολο, τον νέο βασιλιά, ο κ. Πούτιν επισήμανε πως η Ελισάβετ «δικαίως απολάμβανε την αγάπη και τον σεβασμό των υπηκόων της» και διέθετε «κύρος στην παγκόσμια σκηνή».

«Σας εύχομαι κουράγιο και αντοχή ενώπιον αυτής της δύσκολης, ανεπανόρθωτης απώλειας. Σας ζητώ να μεταφέρετε ειλικρινή συλλυπητήρια (…) στα μέλη της βασιλικής οικογένειας και σε ολόκληρο τον λαό της Μεγάλης Βρετανίας», συμπλήρωσε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε απόψε «τη χάρη, την αξιοπρέπεια και την αφοσίωση» της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, η οποία ήταν «μια καθησυχαστική παρουσία επί δεκαετίες, εν μέσω αλλαγών μεγάλου εύρους».

Ο κόσμος θαύμαζε τη βασίλισσα «για τη χάρη, την ευγένεια και την αφοσίωσή της. Ήταν μια καθησυχαστική παρουσία επί δεκαετίες αλλαγών (…) όπως ήταν η αποαποικιοποίηση της Αφρικής και της Ασίας», ανέφερε ο Γκουτέρες.

«Βαθιά λυπημένος για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β’» αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «για περισσότερα από 70 χρόνια, ήταν παράδειγμα ανιδιοτελούς ηγεσίας και δημόσιας υπηρεσίας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στη Βασιλική Οικογένεια, στους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, και στον λαό της Κοινοπολιτείας».

«Λίγοι έχουν διαμορφώσει την παγκόσμια ιστορία όπως η Μεγαλειότητά της, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’» αναφέρει με ανάρτησή της στο Twitter, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έγραψε στο Twitter : «Οι σκέψεις μας είναι με τη βασιλική οικογένεια και όλους όσους θρηνούν τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως.

Κάποτε αποκαλούμενη Ελισάβετ η Ακάθεκτη, δεν παρέλειψε ποτέ να μας δείξει τη σημασία των διαρκών αξιών σε έναν σύγχρονο κόσμο με την υπηρεσία και τη δέσμευσή της».

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.

«Η ΕΕ αποτίει φόρο τιμής στη μοναδική της συνεισφορά στην οικοδόμηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Ενώ η απώλειά της θα γίνει αισθητή σε όλο τον κόσμο, οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά της και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Την βαθιά του θλίψη για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ εξέφρασε και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε συναντήσει πέντε Προκαθήμενους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη διάρκεια της παραμονής της στον θρόνο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Θρηνούμε το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Υπήρξε πρότυπο και έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους, και εδώ στη Γερμανία.

«Η δέσμευσή της για τη γερμανοβρετανική συμφιλίωση μετά τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα μείνει αξέχαστη. Θα μας λείψει, όχι μόνο το υπέροχο χιούμορ της»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στην βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, κάνοντας λόγο για μια «καλόκαρδη βασίλισσα» που άφησε «ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στη χώρα της όσο και στον αιώνα της».

«Η Μεγαλειότητά της, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ενσάρκωσε τη συνέχεια και την ενότητα του βρετανικού έθνους για περισσότερα από 70 χρόνια. Τη θυμάμαι ως φίλη της Γαλλίας, μια καλόκαρδη βασίλισσα που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στη χώρα της όσο και στον αιώνα της», έγραψε ο πρόεδρος Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία συνόδευσε με μια φωτογραφία της.

Η Γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι σημαίες στο Ελιζέ θα κυματίζουν μεσίστιες την Παρασκευή και την ημέρα της κηδείας της Ελισάβετ.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής της στο Twitter τη διακοπή φωταγώγησης του Πύργου του Άιφελ, απόψε, ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως, εκ μέρους όλων των Παριζιάνων, εξέφρασε τα συλληπητήρια της στην πρέσβειρα της Βρετανίας Μένα Ρόλινγκς.

«Απόψε, τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ θα σβήσουν, ως φόρος τιμής στη Μεγαλειότητά της, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’», ανέφερε η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’ σε ηλικία 96 ετών. «Είστε όλοι στις καρδιές και στις σκέψεις μας. Θα μας λείψει αφάνταστα», ανέφερε ο βασιλιάς της Ισπανίας για τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε: «Η Michelle και εγώ είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε την Αυτού Μεγαλειότητα και σήμαινε πολλά για εμάς.

“Τότε που μόλις αρχίζαμε να προσανατολιζόμαστε στη ζωή ως Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία, μας καλωσόρισε στην παγκόσμια σκηνή με ανοιχτές αγκάλες και εξαιρετική γενναιοδωρία.

“Ξανά και ξανά, εντυπωσιαστήκαμε από τη ζεστασιά της, τον τρόπο με τον οποίο έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα και πώς έφερε το σημαντικό χιούμορ και τη γοητεία της σε στιγμές μεγάλης λαμπρότητας και περιστάσεων.

“Όπως τόσοι πολλοί, η Michelle και εγώ είμαστε ευγνώμονες που γίναμε μάρτυρες της αφοσιωμένης ηγεσίας της Αυτής Μεγαλειότητάς της, και μας προκαλεί δέος η κληρονομιά της ακούραστης, αξιοπρεπούς δημόσιας υπηρεσίας της.

“Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά της και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Η Τερέζα Μέι, η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, έγραψε στο Twitter:

Ο Sir Tony Blair, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1997 έως το 2007, δήλωσε: “Χάσαμε όχι μόνο τον μονάρχη μας, αλλά και τη μητριάρχη του έθνους μας, τη μορφή που περισσότερο από κάθε άλλη ένωσε τη χώρα μας, μας κράτησε σε επαφή με την καλύτερη φύση μας, προσωποποιώντας όλα όσα μας κάνουν υπερήφανους που είμαστε Βρετανοί”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και η πρώην Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ, δήλωσαν: “Η Μελάνια και εγώ θα εκτιμούμε πάντα τον χρόνο που περάσαμε μαζί με τη Βασίλισσα και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη γενναιόδωρη φιλία, τη μεγάλη σοφία και την υπέροχη αίσθηση του χιούμορ της Αυτού Μεγαλειότητας. Τι μεγάλη και όμορφη κυρία που ήταν – δεν υπήρχε κανείς σαν αυτήν!

“Οι σκέψεις και οι προσευχές μας θα παραμείνουν με τον σπουδαίο λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς τιμάτε την πιο ουσιαστική ζωή της και την εξαιρετική της υπηρεσία προς τον λαό.

“Είθε ο Θεός να ευλογεί τη βασίλισσα, είθε να βασιλεύει για πάντα στις καρδιές μας και είθε ο Θεός να κρατά την ίδια και τον πρίγκιπα Φίλιππο με μόνιμη φροντίδα».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δήλωσε: « Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τη βασιλική οικογένεια και όλους τους ανθρώπους που η Μεγαλειότητά της ενέπνευσε κατά τη διάρκεια της ζωής της».

Ο Τζορτζ Μπους, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Λόρα “είχαν την τιμή να γνωρίσουν την Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β'”.

Σε δήλωσή του ανέφερε: “Ήταν μια γυναίκα με μεγάλη ευφυΐα, γοητεία και ευστροφία.

“Το να περνάμε χρόνο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και να πίνουμε τσάι με την Αυτού Μεγαλειότητα – και τα Κόργκι της – είναι από τις πιο όμορφες αναμνήσεις μας από την προεδρία.

“Η βασίλισσα Ελισάβετ οδήγησε την Αγγλία ικανά μέσα από σκοτεινές στιγμές με την εμπιστοσύνη της στο λαό της και το όραμά της για ένα καλύτερο αύριο.

“Ο κόσμος μας ωφελήθηκε από τη σταθερή αποφασιστικότητά της και είμαστε ευγνώμονες για τις δεκαετίες που υπηρέτησε ως ηγεμόνας. Ιδιαίτερα οι Αμερικανοί εκτιμούν την ισχυρή και σταθερή φιλία της.

“Η Λόρα και εγώ μαζί με τους συμπολίτες μας στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη βασιλική οικογένεια και τον βρετανικό λαό”.

Οι Καναδοί σε όλη τη χώρα θα θρηνήσουν την απώλεια της βασίλισσας, ανακοίνωσε η γενική κυβερνήτρια του Καναδά Μαίρη Σάιμον μέσω του Twitter, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Η Nicola Sturgeon, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, απέτισε επίσης φόρο τιμής.
«Ο θάνατος της Αυτής Μεγαλειότητας, της Βασίλισσας Ελισάβετ, είναι μια βαθιά θλιβερή στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κοινοπολιτεία και τον κόσμο.
Η ζωή της ήταν μια ζωή εξαιρετικής αφοσίωσης και υπηρεσίας.

Εκ μέρους του λαού της Σκωτίας, μεταφέρω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον Βασιλιά και τη Βασιλική Οικογένεια»

Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο της Ελισάβετ Β΄, χαρακτηρίζοντάς την «μια αξιοσημείωτη φίλη της Ιρλανδίας».

Υπενθύμισε επίσης «τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ελισάβετ για τη μακροχρόνια φιλία» των δύο χωρών.

Η Νέα Ζηλανδία, κράτος της Κοινοπολιτείας, θα προβεί σύντομα σε ρυθμίσεις για μια κρατική επιμνημόσυνη δέηση, δήλωσε η πρωθυπουργός της Jacinda Ardern. Η εκπροσώπηση της χώρας στην κηδεία της Αυτού Μεγαλειότητας θα επιβεβαιωθεί σύντομα.

Η Βασίλισσα επισκέφθηκε τη Νέα Ζηλανδία 10 φορές, την πρώτη το καλοκαίρι του 1953-54, όταν μαζί με τον Δούκα του Εδιμβούργου επισκέφθηκαν 46 κέντρα και παρευρέθηκαν σε 110 εκδηλώσεις.

«Ήταν εδώ για να γιορτάσει μαζί μας σε εκδηλώσεις όπως οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες του 1974 στο Christchurch και οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες του 1990 στο Auckland», ανέφερε η Ardern σε δήλωσή της. “Επίσης, θρήνησε μαζί μας όταν χτυπηθήκαμε από τρομερές τραγωδίες, όπως η σιδηροδρομική καταστροφή του Tangiwai και ο σεισμός του Φεβρουαρίου του 2011.

Η Άρντερν πρόσθεσε: «Γνωρίζω ότι πολλοί Νεοζηλανδοί που είχαν το προνόμιο να συναντήσουν την Αυτού Μεγαλειότητα εντυπωσιάστηκαν από το έντονο ενδιαφέρον, τη ζεστασιά και την αίσθηση του χιούμορ της. Θυμάμαι στην πρώτη μου συνάντηση με την Αυτού Μεγαλειότητα να αισθάνομαι ταπεινή από τη βαθιά γνώση της για τη Νέα Ζηλανδία και τους θριάμβους και τις προκλήσεις της.

Της έδωσα ένα δώρο από έναν Νεοζηλανδό που είχε κρατήσει μια φωτογραφία από την επίσκεψή της πριν από περισσότερα από 50 χρόνια. Θυμήθηκε πού τραβήχτηκε και ακόμη και τι την είχε κάνει να γελάσει τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία».

Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη Νέα Ζηλανδία με αφορμή τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας. Ο νέος βασιλιάς γίνεται αμέσως αρχηγός του κράτους της χώρας.

Εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια της και στον βρετανικό λαό, εκφράζει για την απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στο Twitter.

Η βασιλεία της Βασίλισσας Ελισάβετ σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τονίζει ότι υπήρξε πραγματικός πυλώνας της χώρας της και έχει ανταμειφθεί με αγάπη και σεβασμό. «Θα λείψει» καταλήγει στην ανάρτησή της.

Την βαθιά του λύπη για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα αγγλικά στο twitter.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Είμαι βαθιά λυπημένος για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Το καθήκον, η υπηρεσία και η αφοσίωση που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της δεν ήταν απλώς υποδειγματικά αλλά εξαιρετικά».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον λαό της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

«Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Μεγαλειότητάς της, της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Εκ μέρους του ουκρανικού λαού, εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία για αυτήν την ανεπανόρθωτη απώλεια», έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν απόλυτη πρωταγωνίστρια της διεθνούς ιστορίας των τελευταίων εβδομήντα ετών. Εκπροσώπησε την χώρα της και την Κοινοπολιτεία των Εθνών, με ισορροπία, σοφία, σεβασμό στους θεσμούς και στην δημοκρατία», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η βασίλισσα ήταν το πιο αγαπητό σύμβολο της πατρίδας της και εξασφάλισε σεβασμό, στοργή και συμπάθεια σε κάθε γωνιά του πλανήτη». Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, επίσης, στο μήνυμά του αναφέρει ότι η Ελισάβετ «εγγυήθηκε την σταθερότητα σε κρίσιμες στιγμές και μπόρεσε να διατηρήσει την αξία της παράδοσης, σε μια κοινωνία που βρισκόταν σε διαρκή και βαθιά εξέλιξη».

Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσθέτει: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι σκέψεις μας είναι με τη Βασιλική οικογένεια και το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο Ναρέντρα Μόντι, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, έγραψε στο Twitter: «Η Αυτής Μεγαλειότης Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ θα μείνει στη μνήμη μας ως ένα στέλεχος της εποχής μας.

Παρείχε εμπνευσμένη ηγεσία στο έθνος και τον λαό της.

“Ενσάρκωσε την αξιοπρέπεια και την ευπρέπεια στη δημόσια ζωή. Λυπούμαστε για τον θάνατό της. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά της και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτή τη θλιβερή ώρα».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι του προκάλεσε θλίψη η είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών, εκφράζοντας τα πιο βαθιά του συλλυπητήρια στη βασιλική οικογένεια, στον λαό και στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος Ελισάβετ: Βασιλιάς πλέον ο Κάρολος

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η «Λίλιμπετ» των Βρετανών – Πώς απέκτησε το προσωνύμιο «βασίλισσα του παραμυθιού»

Σχέδιο London Bridge: Το πρωτόκολλο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:41