search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 23:27
MENU CLOSE

Κάρολος o Γ΄: Ποιος και γιατί τον παρομοίασε με «βαρόνο ναρκωτικών»

09.09.2022 13:03
karolos

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας αποδέχτηκε δωρεά ενός εκατομμυρίου λιρών από την οικογένεια του Οσάμα μπιν Λάντεν, έγραψαν οι Sunday Times τον Ιούλιο και η είδηση αναπαράχθηκε από το BBC, τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό της Βρετανίας. Η δωρεά στον πρίγκιπα Κάρολο, τον σημερινό βασιλιά Κάρολο Γ΄ έγινε το 2013, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα. Δωρητές ήταν οι ετεροθαλείς αδελφοί του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Τα δολάρια της οικογένειας μπιν Λάντεν

Το BBC συνόδευσε την είδηση με τη διευκρίνιση του Κλάρενς Χάους, ότι η δωρεά έγινε αποδεκτή κατόπιν «ενδελεχούς και δέουσας επιμέλειας», με απόφαση των διαχειριστών του φιλανθρωπικού ταμείου που έχει ιδρύσει ο Κάρολος και «οποιαδήποτε προσπάθεια να χαρακτηριστεί αλλιώς είναι εσφαλμένη». Η φρασεολογία της διευκρίνισης είναι δεόντως προσεκτική. Όμως η σκιά που συνοδεύει τον Κάρολο είναι αδιαμφισβήτητη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Sunday Times, ο Κάρολος πήρε τα χρήματα από τον Μπακρ μπιν Λάντεν, που είναι επικεφαλής μίας πλούσιας σαουδαραβικής οικογένειας και τον αδελφό του, Σαφίκ, μετά από συνάντηση του Καρόλου με τον Μπακρ, στο Κλάρενς Χάους. Δηλαδή ο Κάρολος γνώριζε πολύ καλά ποιος ήταν ο δωρητής.
Οι Sunday Times έγραψαν ότι ο Κάρολος δέχτηκε τη δωρεά παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι σύμβουλοι του Κλάρενς Χάους. Ήταν πολλά τα λεφτά, εξάλλου…

Αν ήταν πολιτικός, η καριέρα του θα είχε τελειώσει…

Η υπόθεση αυτή δεν είναι η μόνη αμφιλεγόμενη συναλλαγή του Καρόλου. Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος αφότου ακούστηκαν οι πρώτες φωνές για την ανάγκη αστυνομικής έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες για περίεργες δοσοληψίες του φιλανθρωπικού ταμείου του Καρόλου.
«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο απ΄ όλα στην υπόθεση είναι η σιωπή του κοινοβουλίου. Πρέπει να σταματήσει, κάθε βουλευτής είναι υποχρεωμένος να μιλήσεις και να κάνει κάτι για τη σαπίλα στο παλάτι», είχε πει τότε ο Γκράχαμ Σμιθ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Republic, που είναι μια ομάδα πίεσης που υποστηρίζει την αντικατάσταση της μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο από ένα σύστημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την οργάνωση Republic, η «καριέρα του Καρόλου θα είχε τελειώσει» αν ήταν πολιτικό πρόσωπο που βρισκόταν αντιμέτωπο με κατηγορίες για την απονομή τίτλων έναντι μετρητών… Ζήτημα που προέκυψε επίσης τον τελευταίο χρόνο.

Το σκάνδαλο «τίτλοι έναντι μετρητών» και ο γενναιόδωρος λόρδος

Ο Κάρολος κατηγορήθηκε από τους αντιπάλους της μοναρχίας ότι έδωσε τιμητικό τίτλο σε δωρητή του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος χρηματοδότησε ένα πρόγραμμα του πριγκιπικού φιλανθρωπικού ιδρύματος. Η υπόθεση αφορά στην αμφιλεγόμενη δωρεά του Λόρδου Μπράουνλοου για τη χρηματοδότηση ενός αποτυχημένου προγράμματος του φιλανθρωπικού ιδρύματος του Καρόλου, με περιβαλλοντικό μανδύα, στο διάστημα 2012-2017. Το ποσό της δωρεάς ήταν 1,7 εκατομμύρια λίρες. Σε αντάλλαγμα ο λόρδος εξασφάλισε από τον Κάρολο τον τίτλο του Διοικητή της Βικτωριανής Τάξης, το 2018. Ο τίτλος αυτός απονέμεται σε άτομα που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στη βασιλική οικογένεια.
Η ιστορία αυτή άρχισε το 2007, όταν ο Κάρολος αγόρασε το Ντάμφρις Χάους και 2.000 στρέμματα που το περιβάλλουν, στη Σκωτία, έναντι 45 εκατομμυρίων λιρών. Για τη χρηματοδότηση της αγοράς πήρε δάνειο 20 εκατομμυρίων λιρών. Το σχέδιό του ήταν να χτίσει «οικολογικά σπίτια» στην εξοχή και να τα πουλήσει αποπληρώνοντας το δάνειο. Όμως ενώ είχε σχεδιαστεί να χτιστούν 770 σπίτια, τελικά κατασκευάστηκαν μόνο 31 και η αξία του προγράμματος έπεσε στις 700.000 λίρες, ενώ αρχικώς υπολογιζόταν ότι θα έφτανε στα 15 εκατομμύρια λίρες, όπως έγραψαν οι Sunday Times. Ο λόρδος Μπράουνλοου αγόρασε 11 από τα σπίτια αυτά, δίνοντας μια γερή ένεση με μετρητά στο ταμείο του Καρόλου, για να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Ο λόρδος Μπράουνλοου είχε απασχολήσει τον Τύπο και όταν χρηματοδότησε την ανακαίνιση του διαμερίσματος του πρώην πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, στον αριθμό 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, δηλαδή δίπλα στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία. Τελικά η απλοχεριά του λόρδου, του εξασφάλισε και τον τίτλο του Διοικητή της Βικτωριανής Τάξης.

Οι δωρεές σε τσάντες σούπερ- μάρκετ και βαλίτσες

Επίσης ο Κάρολος κατηγορήθηκε ότι πήρε 3 εκατομμύρια λίρες (από τα οποία το ένα εκατομμύριο σε μετρητά, σε μια βαλίτσα), από έναν σεΐχη από το Κατάρ. Άλλο ένα εκατομμύριο δόθηκε στον Κάρολο σε μία τσάντα του σούπερ-μάρκετ Fortnum & Mason, που ανήκει στον σεΐχη. Μπορεί οι δωρεές αυτές να μην είναι παράνομες, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, αλλά δεν παύουν να αποτελούν αποδείξεις για το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο του παλατιού.
«Ο σεΐχης Χαμάντ αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει σημαντικά οικονομικά και άλλα συμφέροντα εδώ, στη Βρετανία», σημείωσε με νόημα ο Γκράχαμ Σμιθ.

Πρακτικές που θυμίζουν βαρόνο ναρκωτικών

Όταν αποκαλύφθηκαν οι δωρεές «σε βαλίτσες και τσάντες σούπερ-μάρκετ», ένας επικριτής της μοναρχίας και πρώην βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος, ο Νόρμαν Μπέικερ, είπε πως τέτοιες πράξεις θυμίζουν περισσότερο «Νοτιοαμερικανό βαρόνο των ναρκωτικών», παρά έναν πρίγκιπα, που τελικά έγινε βασιλιάς…
«Ένα εκατομμύριο σε μετρητά σε μια τσάντα του Fortnum and Mason και μια βαλίτσα με μετρητά που δίνεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτά θα τα περίμενε κάποιος από έναν βαρόνο ναρκωτικών στη Νότια Αμερική και όχι από τον διάδοχο του θρόνου», έγραψε ο Νόρμαν Μπέικερ.
Ένας εκτελεστικός διευθυντής του φιλανθρωπικού ιδρύματος του Καρόλου αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν αποκαλύφθηκε ότι μεσολάβησε για να πάρει τον τίτλο του ιππότη και βρετανική υπηκοότητα ένας Σαουδάραβας επιχειρηματίας, με αντάλλαγμα για γενναία δωρεά προς το ίδρυμα του Καρόλου.

Η ένοχη σιωπή των βουλευτών

Ο Γκράχαμ Σμιθ απηύθηνε ανοιχτή επιστολή στους Βουλευτές, ζητώντας τους να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να λογοδοτήσουν για τις αμφιλεγόμενες αυτές δοσοληψίες. Αλλά εισέπραξε την σιωπή των βουλευτών, την οποία χαρακτήρισε «σκανδαλώδη».
«Οι κατηγορίες αυτές για αμφιλεγόμενες πρακτικές χρηματοδότησης (του ιδρύματος) εγείρουν σημαντικά ερωτήματα», έγραψε το Newsweek, τονίζοντας ότι «σε κανονικές συνθήκες, ακόμα και ένα από αυτά τα σκάνδαλα αν έπληττε ένα πολιτικό πρόσωπο, η καριέρα του θα τερματιζόταν. Το ελάχιστο που θα γινόταν ήταν να ξεσηκωθεί κατακραυγή από την αντιπολίτευση και μεγάλη συζήτηση στα Μέσα Ενημέρωσης».
Σε γενικές γραμμές τα σκάνδαλα που αγγίζουν τον Κάρολο δεν τυγχάνουν της ίδιας προβολής από τα βρετανικά media, όπως οι ιστορίες για τη ζωή του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.
Γι αυτό ο Γκράχαμ Σμιθ έγραψε ότι «δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι έχουμε δημοκρατία όταν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας διστάζουν τόσο πολύ να μιλήσουν για ένα σκάνδαλο που βρίσκεται στην καρδιά του συντάγματος μας».

Διαβάστε επίσης:

Κάρολος o Γ’: Zωή μέσα στα σκάνδαλα για τον νέο βασιλιά – Η Νταϊάνα, η «Μαύρη αράχνη» και η δωροδοκία

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι εμβληματικές ατάκες της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας

Οι επιχειρήσεις «Μονόκερως» και «London Bridge» για την κηδεία της Ελισάβετ – Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 23:27