search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 13:00
MENU CLOSE

«Γροθιά» σε εκφοβισμό και σεξουαλική παρενόχληση από 21 παγκόσμια ΜΜΕ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2246
8/9/2022
10.09.2022 07:05
movie

Συνδρομητικές πλατφόρμες, βαριά ονόματα της αμερικανικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας και οι μεγαλύτεροι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί της Βρετανίας ένωσαν τις δυνάμεις τους και υπέγραψαν Σύμφωνο κατά του εκφοβισμού, της παρενόχλησης και της ανάρμοστης συμπεριφοράς στην τηλεόραση.

Το Σύμφωνο, πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηθοποιών «Ισότητα» με πάνω από 51.000 μέλη στις ΗΠΑ και άλλους τόσους Αγγλία, δεσμεύει τους κολοσσούς της βιομηχανίας οικιακής ψυχαγωγίας να διαθέτουν ή να δημιουργήσουν ασφαλείς χώρους δοκιμών και ακροάσεων ηθοποιών (κάστινγκ και οντιστιόν), την απαίτηση από τους παραγωγούς να έχουν σαφείς πολιτικές σεβασμού στην εργασία και να περνούν υποχρεωτικά από εκπαίδευση κατά του εκφοβισμού και της παρενόχλησης όλοι ανεξαιρέτως, ηθοποιοί και προσωπικό της εταιρείας.

Ο νέος κανόνας της οπτικοακουστικής βιομηχανίας έχει παρόμοιες κατευθυντήριες γραμμές με τον κώδικα δεοντολογίας του BBC για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της παρενόχλησης στο πλαίσιο γυρισμάτων, οι οποίες επικαιροποιήθηκαν πέρσι. Το BBC εξάλλου, κοινοποίησε μια ανάλογη Δέσμευση σε όλες τις εκπομπές του πριν από περίπου δέκα ημέρες.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται στο νέο κανονισμό έγκαιρη ενημέρωση για σκηνές με γυμνό ή προσομοίωση σεξουαλικής πράξης, η οποία θα ακολουθείται από σχετική συζήτηση και συμφωνία του καλλιτέχνη. Για σκηνές με σωματική επαφή κάθε είδους θα πρέπει να προσλαμβάνεται «συντονιστής οικειότητας», εφόσον είναι συμφωνούν και οι ηθοποιοί.

Οι βρετανικοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί BBC, ITV, Channel 5, Channel 4, Sky, τα χολιγουντιανά στούντιο Disney, HBO, Warner Bors, AMC, Paramount, η συνδρομητική πλατφόρμα AppleTV+, ο ανεξάρτητος αγγλικός οργανισμός εταιρειών παραγωγής και διανομής οπτικοακουστικού περιεχομένου PACT και πολλές ακόμα μεγαλόσχημες Ενώσεις υπέγραψαν το κανονιστικό πλαίσιο, συνολικά 21 οργανισμοί. Δεν συμπεριλαμβάνονται Netflix και Amazon για την ώρα.

«Εκ μέρους κάθε καλλιτέχνη που έχει βιώσει εκφοβισμό και παρενόχληση κατά τη διάρκεια της εργασιακής του ζωής στην οθόνη, χαιρετίζω αυτή τη δέσμευση των εκπροσώπων του κλάδου για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος όπου όλοι αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό», δήλωσε η πρόεδρος της Equity Λίντα Ρουκ.

«Όμως, για τη δημιουργία μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς και σεβασμό απαιτούνται πράξεις και όχι μόνο λόγια, και ενθαρρύνω όλους όσοι εργάζονται σε αυτόν τον τομέα να αναγνωρίσουν την ατομική τους ευθύνη να αναφέρουν ανάρμοστη συμπεριφορά και ενωμένοι να εναντιωθούν σε κάθε πίεση για σιωπή σε τέτοια ζητήματα».

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία ζητήματα εκφοβισμού και παρενόχλησης να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντας της βρετανικής τηλεόρασης, έπειτα από σχετικά περιστατικά.

Διαβάστε επίσης:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σταματούν τα γυρίσματα του «The Crown» ως ένδειξη πένθους

Σασμός – spoiler: Mεγάλες ανατροπές στον Β΄κύκλο – Αναζωπυρώνεται η βεντέτα

Παραδοσιακό το τρέιλερ της εκπομπής «Καλό μεσημεράκι» για τη νέα σεζόν (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:59