search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:43
MENU CLOSE

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Η μείωση της τιμής στην αντλία – Πότε ξεκινά η διάθεση στους δικαιούχους

12.09.2022 22:15
petrelaio_thermansis

Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση των 25 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης έως και τις 15 Νοεμβρίου – Για ένα μήνα αναμένεται να κρατήσει η μείωση

Περίπου στο 1,35 έως 1,5 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με βάση τα σημερινά δεδομένα και υπολογίζοντας και την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην ανάλυση των οικονομικών μέτρων που έγιναν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Να σημειωθεί ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, όπως και κάθε χρόνο.

Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή προκειμένου να προσεγγίσουμε την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι τα παρακάτω: Η διαφορά στην πώληση του diesel κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης είναι περίπου 35-40 λεπτά το λίτρο, ανάλογα με την χρονική στιγμή. Να σημειωθεί ότι ο φόρος στο diesel κίνησης είναι 41 λεπτά το λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης 20 λεπτά το λίτρο. Αν υπολογιστεί και ο ΦΠΑ τότε αυτομάτως προκύπτει μία διαφορά της τάξεως των 25 λεπτών το λίτρο και εν συνεχεία διαμορφώνεται η τιμή και οι τιμές διυλιστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των 25 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης έως και τις 15 Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα, οι τελικές αποφάσεις για το εάν θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου θα ληφθούν ανάλογα με το πού θα κυμαίνονται οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης εκείνη τη χρονική περίοδο. Αν έχουν υποχωρήσει, τότε το πιο πιθανό, είναι να μην συνεχιστεί. Στο οικονομικό επιτελείο δηλ. θα κινηθούν ανάλογα με το «βλέποντας και κάνοντας».

Σήμερα η μέση τιμή για diesel κίνησης είναι 1,917 ευρώ στα οποία όμως θα πρέπει να προστεθούν και τα 15 λεπτά της κρατικής επιδότησης στην αντλία, οπότε κατά συνέπεια η πραγματική τιμή είναι στα 2,067 ευρώ το λίτρο. Από αυτή την τιμή θα πρέπει να αφαιρεθεί η συνήθης διαφορά που υπάρχει. Με την υπόθεση ότι είναι η μέγιστη διαφορά των 40 λεπτών, τότε το πετρέλαιο θέρμανσης, αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεσή του, θα ήταν στα 1,667 ευρώ το λίτρο. Από την τιμή αυτή θα πρέπει να αφαιρεθεί και η κρατική επιδότηση που προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση, οπότε η μέση τιμή εκτιμάται ότι θα είναι στα επίπεδα του 1,417 ευρώ το λίτρο. Με δεδομένο βέβαια ότι σε κάποιες περιοχές είναι υψηλότερη από κάποιες άλλες, τότε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα ξεκινάει από τα 1,35 ευρώ το λίτρο και θα κλιμακώνεται έως και τα 1,5 ευρώ σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές.

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Βέβαια θα πρέπει οι δικαιούχοι να υπολογίσουν και το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν, καθώς αυξάνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα στα 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε παιδί. Το ποσό βάσης για την υπολογισμό με βάση της βαθμοημέρες αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι. Διπλάσιο θα είναι το επίδομα για τους δικαιούχους που θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο και θα αλλάξουν.

Με βάση τα όσα ανέφερε ο υπουργός, το επίδομα θέρμανσης θα ανέρχεται σε 350 ευρώ από 300 και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση αυξάνονται:

-σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ για τον άγαμο

-σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί

Παράλληλα, η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία αναμένεται να είναι 0,25 ευρώ (με τον ΦΠΑ) ανά λίτρο, με κόστος αθροιστικά 250 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα καλύπτει τους λογαριασμούς ενέργειας των πολιτών που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν

Εισφορά αλληλεγγύης: Οι κερδισμένοι από την κατάργησή της – Αναλυτικά παραδείγματα

Μέτρα στήριξης: Στα 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι θα πάρουν την ενίσχυση των 250 ευρώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:37