search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:48
MENU CLOSE

Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν: Τους περιμένουμε στο φως της ημέρας – Στήριξη Μακρόν για τις τουρκικές προκλήσεις (Video)

12.09.2022 20:43
mitsotakis-macron-elize-12-new

Σαφές μήνυμα πλήρους στήριξης της Ελλάδας από τη Γαλλία, έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με μεγάλη σαφήνεια. Η εταιρική σχέση δεν θα επιτρέψει ταραχές στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στις δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για την συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες εργάζονται για την ευρωπαϊκή κυριαρχία και ασφάλεια ενώ η απόλυτη «συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την αμυντική βιομηχανία αποκτά μεγάλη αξία στις δύσκολες εποχές που ζούμε». Παράλληλα, επισήμανε πως η συνεργασία των δύο χωρών «έχει μακρά ιστορία και θα προχωρήσει και στο μέλλον» ενώ τόνισε πως θα συζητηθεί εκτενώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την Ελλάδα για την βοήθεια που προσέφερε στην αντιμετώπιση των πρωτοφανών πυρκαγιών που έπληξαν φέτος την Γαλλία.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν αμυντική, οικονομική και γεωστρατηγική συνεργασία τονίζοντας πως οι κρίκοι που συνδέουν τις δύο χώρες σφυρηλατούνται συνεχώς: «Μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι εν μέσω ενεργειακής και πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σχεδόν έναν χρόνο μετά την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης μας, που υπηρετεί και το κοινό ζητούμενο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Οι κρίκοι της ιστορίας και του πολιτισμού που μας ενώνουν πληθαίνουν συνεχώς. Σφυρηλατούνται πλέον σε πολλά επίπεδα, σε μεγάλες πολιτικές επιλογές, τόσο όσο και την καθημερινότητα αλλά και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών»,ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Πέρσι το Παρίσι βοήθησε την Ελλάδα στις πυρκαγιές, φέτος ήταν η σειρά της Ελλάδας να το ανταποδώσει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενέργεια λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευκαιρία να απαντήσει στον Πούτιν ο οποίος χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.Οι δύο χώρες συντονίζονται και για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Αθήνα για επιβολή πλαφόν στη τιμή φυσικού αερίου αλλά και για την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από αυτήν του φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας τόνισε πως δεν θα έπρεπε να επιτραπεί η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας λέγοντας πως οι συνεχιζόμενες προκλήσεις θα τεθούν ως θέμα στην συζήτηση.

«Η πατρίδα μου ξέρει καλά από απειλές στην γειτονιά της . Θα μοιραστώ με τον πρόεδρο Μακρόν κάποιες σκέψεις για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ευχαριστώ τον Μακρόν για την ξεκάθαρη στήριξη του στην χώρα μου» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η απάντησή μας στην επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα, είπε ο πρωθυπουργός. «Ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας αλλά και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Έχουμε με το μέρος μας τη νομιμότητα και τα επιχειρήματα και για αυτό περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, να έρθουν στο φως της ημέρας, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του.» δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις», υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής αλλά και δύναμη συνεργασίας», ενώ ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για την ξεκάθαρη στήριξη στα ελληνικά δίκαια. Μαζί πιο ισχυροί, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά την συνάντηση θα ακολουθήσει δείπνο του γαλλικού προεδρικού ζεύγους με τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του.

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ: Οι διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο πολιτικές, είναι βαθιά πολιτισμικές

Ρουκέτα Ηλιόπουλου: «Δεν θα πέσω από τα σύννεφα αν μάθω ότι η ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη παρακολουθεί κυβερνητικό στέλεχος»

Ηλιόπουλος: Για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, ο κ. Μητσοτάκης μοίρασε στη ΔΕΘ ένα κουτί σπίρτα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31