search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:02
MENU CLOSE

Υποκλοπές: Δίχως επίκληση του απορρήτου η εξέταση του Ρουμπάτη στην Επιτροπή

14.09.2022 15:41
exetastiki-ypoklopes

Δίχως να επικαλεστεί το απόρρητο απάντηση ο τέως επικεφαλής της ΕΥΠ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Γιάννης Ρουμπάτης, στις ερωτήσεις των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές.

Ο κ. Ρουμπάτης απάντησε σε όλα τα ερωτήματα πλην ενός.

Όπως επισήμανε ο κ. Ρουμπάτης, σύμφωνα με πληροφορίες, «σε καμία περίπτωση» δεν είναι νόμιμη η επισύνδεση βουλευτή ή ευρωβουλευτή, καθώς αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα και τον νόμο. «Ο διοικητής της ΕΥΠ ενημερώνει για όλα τα σημαντικά ζητήματα τον πρωθυπουργό. Άλλοτε προφορικά, άλλοτε με σημείωμα. Εγώ, ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για όλα τα ζητήματα που χειρίστηκε η Υπηρεσία» σημείωσε.

«Δεν μου ζήτησε ποτέ ο Τσίπρας να κάνω επισύνδεση»

«Δεν υπήρξε ποτέ θέμα να μου πει ο κ. Τσίπρας να κάνω επισύνδεση» φέρεται να υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο, ενώ φέρεται να τόνισε πως πληροφορίες λάμβανε και από τον Αλέξη Τσίπρα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κρίσιμα θέματα. Για παράδειγμα, φέρεται να είπε πως πολύτιμες πληροφορίες έλαβε από τον κ. Μητσοτάκη «για την πιθανότητα πραξικοπήματος στην Τουρκία». 

Ο κ. Ρουμπάτης κλήθηκε να απαντήσει και για τις αποκαλύψεις της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία σε συνέντευξη της στα «Παραπολιτικά» είπε πως ο κ. Τσίπρας είχε στην κατοχή του απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Ο μάρτυρας απέφυγε την παροχή απαντήσεων υποστηρίζοντας πως όσα είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου μπορεί να είναι αλήθεια… ή μπορεί και όχι…

«Δεν είναι… κάλτσες τα αρχεία της ΕΥΠ για να εξαφανίζονται»

«Κάποιος άκουγε και κάποιος έγραφε» ανέφερε ο κ. Ρουμπάτης με αφορμή την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας πως μπορεί τα ηχητικά να καταστρέφονται σχεδόν αυτόματα, όμως, το έγγραφο υλικό της παρακολούθησης παραμένει για δύο χρόνια στα αρχεία της Υπηρεσίας. «Έχω δει αρχεία στην ΕΥΠ από το 1953» φέρεται να διαβεβαίωσε και συμπλήρωσε πως «κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή». Μάλιστα, διευκρίνισε πως λίγοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση στο αρχείο.

«Δεν είναι… κάλτσες τα αρχεία της ΕΥΠ για να εξαφανίζονται» σχολίασε δηκτικά με αφορμή τα δημοσιεύματα περί καταστροφής του αρχείου παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και φέρεται να πρότεινε στα μέλη της Επιτροπής να καλέσουν «κάποιον τεχνικό της ΕΥΠ» για να τους εξηγήσει ποια είναι η διαδικασία.

Επιμένοντας στην υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, φέρεται να κατέστησε σαφές ότι για ένα πρόσωπο σαν τον κ. Ανδρουλάκη, θα έπρεπε να υπάρχει «τόμος πληροφοριών για να δικαιολογηθεί η παρακολούθηση». 

«Ο Πιτσιόρλας ήταν τεχνοκράτης»

Σε σχέση με την υπόθεση της Οξυάς, της Ζακύνθου και των επενδυτών από το Κατάρ, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να τόνισε πως ο προκάτοχός του, Δραβίλλας, γνωρίζει για τις εταιρίες PIMA, PIMANA και PIMARA, ενώ φέρεται να δήλωσε πως η διερεύνηση είχε ξεκινήσει από το 2009 «όταν κάηκε το κομμάτι (γης) που ήθελαν να αγοράσουν» οι συγκεκριμένοι επενδυτές.

Κατέστησε σαφές ότι επί θητείας του δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον για παρακολούθηση υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από την Υπηρεσία και διευκρίνισε πως ο Στέργιος Πιτσιόρλας δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, αλλά τεχνοκράτης.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην ΕΥΠ αναφορικά με την δράση ενός τεχνοκράτη (σ.σ. του κ. Πιτσιόρλα) για να προσθέσει ότι ο τότε πρωθυπουργός του ζήτησε να συνεχίσει την παρακολούθηση. Ο κ. Ρουμπάτης υποστήριξε ότι η επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του κ. Πιτσιόρλα σταμάτησε όταν ο δεύτερος προήχθη από τον κ. Τσίπρα από πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να αρνήθηκε να ενημερώσει τα μέλη της εξεταστικής αναφορικά με τις πληροφορίες που παρείχε στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις των Σπύρου Σαγιά και Στέργιου Πιτσιόρλα λέγοντας ότι αποτελούν ιδιωτικές συζητήσεις.

«Τις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό δεν μπορώ να τις μεταφέρω» ξεκαθάρισε ο μάρτυρας και τόνισε πως ενώπιον της Εξεταστικής δεν υπάρχει απόρρητο και πως δεν θα το επικαλεστεί. «Θα πω ό,τι γνωρίζω» δήλωσε και -κατά τις πληροφορίες- φαίνεται να παρέθεσε με λεπτομέρειες πότε ενημέρωσε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για σημαντικές υποθέσεις που αφορούσαν την Υπηρεσία.

Σχετικά με τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης φέρεται να είπε ότι επί δικής του θητείας δεν υπέπεσε στην αντίληψή του η ύπαρξη συστήματος spyware στην Ελλάδα, είτε από ιδιώτη είτε από κρατικό φορέα.

Διαβάστε επίσης:

Γεραπετρίτης σε ΣΥΡΙΖΑ: Σας προκαλώ να φέρετε ένα στοιχείο ότι η κυβέρνηση εμπλέκεται στην παρακολούθηση Σπίρτζη

«Άδειασμα» Βούλτεψη σε Πέτσα: «Λάθος η δήλωση» (Video)

Άκης Σκέρτσος: «Μικρή επιβάρυνση» για τους καταναλωτές η αύξηση 30% στο ρεύμα (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:00