search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 20:06
MENU CLOSE

Ειρήνη Παπά: Η διεθνής καριέρα και οι διάσημοι άνδρες που γοήτευσε (Videos)

14.09.2022 13:45
eirini-papa-new

Σε βαθύ πένθος βύθισε τον καλλιτεχνικό χώρο ο θάνατος της Ειρήνης Παπά η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών.

Αποτελώντας μια από τις ελάχιστες Ελληνίδες ηθοποιούς που κατάφερε να διαπρέψει στο εξωτερικό, η Ειρήνη Παπά έγινε διεθνώς γνωστή τόσο για τις υποκριτικές της ικανότητές της όσο για το πνεύμα της.

Γεννημένη στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας, η Ειρήνη Παπά αποφασίζει από πολύ μικρή ηλικία να ασχοληθεί με τον καλλιτεχνικό χώρο. Ήταν αποφασισμένη να γίνει ηθοποιός.

Μόλις ενηλικιώθηκε παντρεύτηκε τον συγγραφέα Άλκη Παππά και παρόλο που ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ, η ηθοποιός διατήρησε το επίθετο με το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστή.

Οι ερμηνείες που την έκαναν διάσημη

Από τα πρώτα της βήματα στο θέατρο, ξεχώρισε για τις ερμηνείες της σε αρχαίες τραγωδίες, ενώ πολύ σύντομα κατόρθσε να βρεθεί σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Οι ερμηνείες της σε έργα όπως η «Μήδεια» και η «Ηλέκτρα» την έκαναν διάσημη, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές.

Το 1962 συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Κακογιάννη και πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά της «Ηλέκτρας» μαζί με τον Γιάννη Φέρτη, την Αλέκα Κατσέλη και τον Μάνο Κατράκη. Η ταινία συνολικά κέρδισε 24 βραβεία και διακρίσεις, ενώ η συνεργασία της με τον μεγάλο σκηνοθέτη συνεχίστηκε το 1971 με τις Τρωάδες και το 1977 με την Ιφιγένεια.

Στις Τρωάδες, που γυρίστηκε στα αγγλικά με ξένους ηθοποιούς, η Παππά γνώρισε τη συμπρωταγωνίστριά της Κάθριν Χέμπορν με την οποία έγιναν φίλες, με την τελευταία να δηλώνει δημοσίως ότι η Ειρήνη Παππά είναι μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του σινεμά.

Όταν η Ειρήνη Παππά έγινε «Ελένη» της Τροίας

Ο βαθύς σεβασμός της για τις αρχαίες τραγωδίες ήταν η αιτία που η ίδια πήρε την απόφαση να σταματήσει να αναλαμβάνει τέτοιους ρόλους.

«Αποφάσισα ότι δε θα παίξω πια, διότι η τραγωδία συνεπάγεται μια τεράστια ευθύνη. Και ο φόβος ότι θα μπορούσα να μην ανταπεξέλθω, θα με έκανε να νιώσω πολύ άσχημα», δήλωσε σε συνέντευξή της σε εφημερίδα της Ρώμης.

Οι ταινίες της γρήγορα κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό, ενώ οι ερμηνείες της στο θέατρο συνοδεύονταν πάντα από δυθυραμβικές κριτικές. Η τεράστια επιτυχία της δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους Αμερικανούς παραγωγούς οι οποίοι την αναζητούσαν μανιωδώς για να υπογράψουν συνεργασία μαζί της.

Έτσι, είδαμε την Ειρήνη Παππά σε αρκετές παραστάσεις του Μπρόντγουει. Το ντεμπούτο της ήταν με το έργο «Εκείνο το καλοκαίρι» που ανέβηκε το 1967 και στο οποίο συμπρωταγωνιστούσε με τον Τζον Βόιντ, πατέρα της διάσημης ηθοποιού Ατζελίνας Τζολί.

Η Ειρήνη Παππά στον κινηματογράφο

Έχοντας συμμετάσχει σε σχεδόν 80 ταινίες, «Τα κανόνια του Ναβρόνε» και ο «Αλέξης Ζορμπάς» αποτελούν τις πιο γνωστές ταινίες της, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και προβάλλοντας -μεταξύ άλλων- τη χώρα μας στο εξωτερικό.

«Ποτέ δεν θέλησα να παίξω αισθησιακούς ρόλους ή ρόλους επιθυμητών γυναικών. Αυτό που ήθελα πάντα είναι να παίζω εμένα, δηλαδή την ανεξάρτητη αγωνίστρια» είχε δηλώσει η ίδια, μιλώντας για τους ρόλους που επέλεγε να ενσαρκώνει.

Ειρήνη Παππά: Μια γοητευτική σταρ

Αν και δεν υιοθέτησε ποτέ τον τίτλο της σταρ, η Ειρήνη Παππά είχε ένα μαγικό τρόπο να γοητεύει τους άνδρες. Γνήσια και ακομπλεξάριστη, δε δίστασε μάλιστα να εμφανιστεί πολλάκις μπροστά στους δημοσιογράφους και τις κάμερες χωρίς ίχνος μακιγιάζ.

Αν και συχνά το όνομά της γραφόταν με φωτεινά γράμματα περιγράφοντας την καλλιτεχνική της πορεία, η Ειρήνη Παπά απασχόλησε πολύ και για την προσωπική της ζωή.

Εκτός λοιπόν από τον γάμο της που έληξε σύντομα, η σχέση της ηθοποιού με τον Μάρλον Μπράντο δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορα τον Τύπο της εποχής.

Άλλος ένας διάσημος άνδρας που γοήτευσε η λιτή ομορφιά της Ειρήνης Παπά ήταν ο Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Οι δυο τους συναντήθηκαν λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας Ερέντιρα που βασίστηκε στο βιβλίο του συγγραφέα.

Μάλιστα, ο Μάρκες πιστεύοντας ότι η Παππά θα ενσάρκωνε την πρωταγωνίστρια, απογοητεύτηκε όταν έμαθε ότι ο ρόλος της που προοριζόταν για εκείνη ήταν η κακιά γιαγιά.

«Είμαι αντίθετος με το ότι η Ειρήνη Παππά παίζει το ρόλο της άκαρδης γιαγιάς. Θα ήθελα να έπαιζε την Ερέντιρα γιατί είναι η πιο νέα, η πιο ωραία και η πιο λυγερή στην ταινία» είχε δηλώσει, ωστόσο η ερμηνεία της ηθοποιού καθήλωσε τους πάντες με τον ίδιο να δηλώνει λίγο καιρό αργότερα:

«Μετέτρεψε το πρόσωπο της γιαγιάς σε κάτι άλλο».

Η Ειρήνη Παπά μάγεψε τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, ενώ έλαβε αμέτρητες διακρίσεις και εξαιρετικές κριτικές για τις ερμηνείες της.

Η απώλειά της κάνει φτωχότερο τον χώρο του θεάτρου και του πολιτισμού, ωστόσο, οι ερμηνείες της θα αποτελούν πάντα μάθημα υποκριτικής για τους νεότερους ηθοποιούς….

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Παντερμαλής: Πέθανε ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης

Κώστας Καζάκος: Συντετριμμένος ο Άγγελος Αντωνόπουλος – Ξέσπασε σε λυγμούς κι έκλεισε το τηλέφωνο (Video)

Το Μον Παρνές «κατηφορίζει» στο Μαρούσι – Κατατέθηκε στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 20:06