search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:56
MENU CLOSE

Γερμανία: Νέο «χτύπημα» στη Ρωσία – Υπό κρατική διαχείριση το διυλιστήριο Rosneft (Video)

16.09.2022 17:06
rosfnet_new

Το γερμανικό κράτος ανέλαβε τον έλεγχο ενός μεγάλου διυλιστηρίου, που είναι ιδιοκτησίας της ρωσικής Rosneft, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει «αντίποινα» από την Μόσχα.

Η επαπειλούμενη νέα ρωσο-γερμανική κόντρα εξελίσσεται, καθώς το Βερολίνο πασχίζει να συσσωρεύσει αποθέματα φυσικού αερίου για να καλύψει τις γερμανικές ανάγκες τον χειμώνα και να ανταποκριθεί στη δέσμευση που ανέλαβε στο πλαίσιο της ΕΕ για την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε ότι θέτει υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής δικτύων το διυλιστήριο Schwedt της Rosneft, όπου παράγεται το 90% των  καυσίμων που χρειάζεται το Βερολίνο.

Με το μέτρο αυτό «η απειλή για την ασφάλεια της προμήθειας ενέργειας αντιμετωπίζεται και τίθεται ο θεμέλιος λίθος για την προστασία και το μέλλον των εγκαταστάσεων της Schwedt», ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν την ενέργεια και τα καύσιμα που χρειάζονται, εν μέσω ενός μπαράζ κυρώσεων που επιβάλλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας. Η Μόσχα από την πλευρά της απαντά με τη μείωση της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που έχει ως συνέπεια την μεγάλη αύξηση των τιμών στα καύσιμα και στην ενέργεια, με τους Ευρωπαίους μάλιστα να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να επιβληθεί «δελτίο».

Η Rosneft Deutschland, όπου την πλειοψηφία των μετοχών έχει η ρωσική μητρική εταιρία και  παράγει περίπου το 12% του πετρελαίου που διυλίζεται στη Γερμανία, τίθεται υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, που ανακοίνωσε ότι η Rosneft δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να δίνει εντολές για τον τρόπο λειτουργίας του διυλιστηρίου.

Ενδιαφέρον για την απόκτηση του διυλιστηρίου Schwedt είχε εκφράσει η πολωνική εταιρία  PKN Orlen, καθώς στο συγκεκριμένο διυλιστήριο παράγονται καύσιμα που καλύπτουν τις ανάγκες της δυτικής Πολωνίας. Η πολωνική πλευρά είχε καταστήσει σαφές ότι θα έπρεπε να τερματιστεί ο ρωσικός έλεγχος για να μπορέσει να διοχετεύσει πετρέλαιο από τον τερματικό του Γκντάνσκ που θα αντικαταστήσει το ρωσικό αργό.

Το θέμα της διαχείρισης του διυλιστηρίου Schwedt ήταν ένα φλέγον πρόβλημα για το Βερολίνο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς όλο το αργό πετρέλαιο προερχόταν από την Ρωσία, ενώ η Γερμανία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη φωτιά σε ουρανοξύστη στην Κίνα – Φλόγες σε δεκάδες ορόφους (Videos)

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πότε και πώς έμαθε ο Κάρολος ότι η μητέρα του πεθαίνει

ΗΠΑ: Ντελαπάρισε η «νταλίκα του έρωτα» και γέμισε ο δρόμος δονητές (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:55