search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:50
MENU CLOSE

Χονγκ Κονγκ: Τα μικρο-πάρκα στην πυκνοκατοικημένη πόλη – Η πρόταση που εκπλήσσει

20.09.2022 06:00
parko_hong_kong_new

Είναι εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη, όπως το Χονγκ Κονγκ, να βρεθεί ελεύθερος χώρος και να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων.

Μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, η Design Trust, που υποστηρίζει προγράμματα βασισμένα στο design, τόλμησε να παρουσιάσει τέσσερα μικρο-πάρκα στον αστικό ιστό, που διακρίνονται για το χρώμα και την τολμηρή σχεδιαστική προσέγγιση. Στόχος είναι η «μακρο – μεταμόρφωση» του δημόσιου χώρου, λέει η Μαρίζα Γιου, διευθύντρια της οργάνωσης.

Photo: Design Trust

Παγκάκια χωρίς πλάτη και μετακινούμενα έπιπλα τοποθετήθηκαν στον ελάχιστο ελεύθερο χώρο σκοπεύοντας στο να ενθαρρύνουν τους περαστικούς να κάνουν μια στάση για ξεκούραση, δίνοντας την αίσθηση ότι ο χώρος προσαρμόζεται έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Στο Χονγκ Κονγκ υπάρχουν κι άλλες ομάδες που πειραματίζονται δημιουργικά γύρω από την εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων. Για παράδειγμα τον περασμένο Μάιο, δημιουργήθηκε το πρώτο πάρκο για σκέιτερς στην ταράτσα ενός εμπορικού κέντρου. Στην οροφή άλλου κτηρίου έχει δημιουργηθεί ένα γήπεδο μπάσκετ.

Photo: Design Trust

Στα τέσσερα μικρο-πάρκα αυτό που ξεχωρίζει είναι τα έντονα χρώματα, που αποτελούν πρόταση ενός Instagrammer. Στα πάρκα αυτά δεν φωτογραφίζονται influencers, αλλά πηγαίνουν άτομα της τρίτης ηλικίας για να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια ή να συζητήσουν. Άνθρωποι που δείχνουν να τους ξαφνιάζουν ευχάριστα τα έντονα χρώματα, όπως το λαμπερό ροζ.

Ενώ το 75% του συνολικού εδάφους του Χονγκ Κονγκ, που περιλαμβάνει περισσότερα από 200 νησιά, καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, ο αστικός ιστός είναι ασφυκτικά πυκνοκατοικημένος.

Σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν μόλις 2,7 τετραγωνικά μέτρα δημόσιου χώρου, σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό think tank Civic Exchange, όταν σε άλλες ασιατικές μητροπόλεις (όπως η Σιγκαπούρη, το Τόκιο και η Σαγκάη) αντιστοιχούν από 5,8 έως 7,6 τετραγωνικά δημόσιου χώρου σε κάθε κάτοικο.

Photo: Design Trust

Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην πρόσβαση σε φυσικά τοπία και στην καλή ψυχική υγεία, καθώς όσοι ζουν κοντά σε ανοιχτούς χώρους βιώνουν λιγότερο άγχος από εκείνους που ζουν πιο μακριά. Έτσι η εκμετάλλευση όλων των χώρων για τη δημιουργία μικρο-πάρκων μπορεί να αποδειχτεί λύση.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Design Trust συνεργάστηκε με την υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημόσια πάρκα και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία χώρων όπου αυξήθηκε το πράσινο κατά 26% και η δυνατότητα φιλοξενίας 81 ανθρώπων.

Photo: Design Trust

Η κεντρική ιδέα είναι ότι «το  παιχνίδι είναι για όλους». «Χώροι προσβάσιμοι για όλες τις ηλικίες, είτε είναι ενήλικές που θέλουν να παίξουν σκάκι, είτε παιδιά που θέλουν να τρέξουν. Και το παιχνίδι είναι πραγματικά στο επίκεντρο του σχεδιασμού», λέει η Μαρίζα Γιου. Το αποτέλεσμα είναι να μετατραπούν χώροι από 350 τετραγωνικά μέτρα μέχρι ένα στρέμμα γης σε ένα «κοινοβιακό καθιστικό», με χώρους παιχνιδιού, ασκήσεων και παγκάκια.

Ρόλο κλειδί στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος είχε η τοπική κοινότητα: τα παιδιά, για παράδειγμα, πρότειναν τα παιχνίδια που θέλουν να παίζουν, το σχήμα και το μέγεθος των κατασκευών για το παιχνίδι τους. «Οι σχεδιαστές έμαθαν πολλά για τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Αυτό που βλέπετε είναι δημιούργημα της κοινότητας», πρόσθεσε η Γιου.

Διαβάστε επίσης:

Bασίλισσα Ελισάβετ: Τα σχόλια για την παρουσία της Μέγκαν Μαρκλ στην κηδεία – Οι «απαιτήσεις» των Σάσεξ

Πέθανε ο Ρώσος κοσμοναύτης με την πιο μακροχρόνια παραμονή στο Διάστημα

Bασίλισσα Ελισάβετ: Από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Σίδνεϊ και την Ανδαλουσία, χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:49