search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:38
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: «Δημοκρατικό μανιφέστο» Ανδρουλάκη στην Εξεταστική

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2249
29/9/2022
30.09.2022 06:00
androulakis_new

Έναν κύκλο θεσμικών βημάτων που ο ίδιος ανέλαβε ολοκληρώνει σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης με την παρουσία του στην Εξεταστική της Βουλής για τις παρακολουθήσεις.

Είναι άλλωστε ο μόνος πολιτικός που θα καταθέσει στην Επιτροπή, καθώς η πλειοψηφία της Ν.Δ. αρνήθηκε τα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους μάρτυρες.

Έτοιμος να δώσει το πρώτο εν Ελλάδι τέλος στην υπόθεση της παρακολούθησής του είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στην Εξεταστική Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει ένα «μανιφέστο δημοκρατίας» κάνοντας μία θεσμική – πολιτική παρέμβαση στη Βουλή.

«Ο Ανδρουλάκης θα μιλήσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή κι αυτό σημαίνει ότι θα βάλει ένα πλαίσιο για τους θεσμούς και τη διαφάνεια, δεν θα περιοριστεί στη δική του υπόθεση» σημειώνει κορυφαίος συνεργάτης του στο «Π». Άλλωστε έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η υπόθεσή του είναι ζήτημα δημοκρατίας αλλά και λειτουργίας των θεσμών σε ένα κράτος δικαίου.

Συνεπώς – όπως εξηγούν συνεργάτες του – αυτό που θα κάνει θα είναι μεταξύ άλλων να εξηγήσει το χρονικό της υπόθεσης αλλά και τις θεσμικές κινήσεις που έκανε.

«Το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τον θεσμικό δρόμο, δεν πήγε για ενημέρωση στο αυτί, η στάση του κόμματος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν» τονίζει κορυφαία πηγή της Χαριλάου Τρικούπη.

Στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι οι κινήσεις του αρχηγού τους και των δικηγόρων του θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, καθώς φάνηκε εξαρχής ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν να εκμεταλλευτούν μικροπολιτικά το θέμα, αλλά να ερευνήσουν την ουσία.

Όσον αφορά την κριτική που δέχεται για το ότι δεν πηγαίνει να ενημερωθεί, ο Ανδρουλάκης αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως έκανε αίτηση ενημέρωσης στην αρμόδια ανεξάρτητη αρχή. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ήταν αυτή που του αποκάλυψε πως δεν έχει απάντηση, καθώς και ότι, βάσει του νόμου της Νέας Δημοκρατίας του 2021, δεν μπορεί να τον ενημερώσει για τον φάκελό του.

Πάντα ψηλά το Predator

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει απ’ έξω ούτε λεπτό το Predator, καθώς θα θέσει ερωτήματα για τη σχέση του Μαξίμου με το παράνομο λογισμικό. Στη Χαριλάου Τρικούπη αφήνουν υπόνοιες για σχέσεις των ιδιοκτητών του παράνομου λογισμικού με πρόσωπα του Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ανδρουλάκης θα τονίσει ότι η εταιρεία Intellexa, που είναι εγκατεστημένη (και) στην Αθήνα και εμπορεύεται το εν λόγω λογισμικό κατασκοπείας, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως να μην υπάρχει, υπενθυμίζοντας ότι κανένας εκπρόσωπος της εταιρείας δεν ήρθε να καταθέσει στην Επιτροπή.

Μερικά από τα ερωτήματα που θα θέσει ο Ανδρουλάκης ενώπιον των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής είναι τα εξής:

● Τι κάνουν γι’ αυτή την υπόθεση παράγοντες του δημόσιου βίου στην Ελλάδα και η ΕΥΠ;

● Τι κάνει η κυβέρνηση;

● Τι κάνουν οι αρμόδιες αρχές;

● Ελέγχθηκε το τρίγωνο ΕΥΠ – Intellexa – Krikel;

● Κλήθηκαν οι ιδιοκτήτες των δύο αυτών εταιρειών;

● Έγιναν έρευνες στις συναλλαγές των συγκεκριμένων εταιρειών, στους λογαριασμούς τους, τις λογιστικές τους εγγραφές;

● Εξακριβώθηκε με ποιους συνεργάζονται;

● Ελέγχθηκε ο server, έγινε έρευνα στις εγκαταστάσεις τους, παρουσία εισαγγελέα;

Βέβαια, στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πολύ καλά τις απαντήσεις, αλλά θέλουν να εκθέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται την κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό.

Η επόμενη κίνηση του Ανδρουλάκη είναι να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει πλέον την υπόθεση και είναι αυτή που θα κληθεί να ρίξει φως.

Παράλληλα, πέρα από τη διεθνοποίηση του ζητήματος, το οποίο αντιμετωπίζεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τα διεθνή ΜΜΕ, θα ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει όλα τα νόμιμα όσον αφορά τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Διπλή επίθεση

Στη Βουλή ο Ανδρουλάκης θα επιτεθεί τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Αλέξη Τσίπρα. Απευθυνόμενος και στους δύο θα εξηγήσει ότι δεν είναι «προσωπικό το θέμα», αλλά ζήτημα κουλτούρας της διακυβέρνησης. Θα υπογραμμίσει ότι και οι δύο ως πρωθυπουργοί έπαιξαν με τους θεσμούς.

Θα επικεντρωθεί στη στάση που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, αλλά θα ρίξει βέλη και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζοντάς του την κριτική που του ασκούσε κατά τη διακυβέρνησή του, αλλά και τη σύμπλευσή του με τον Πάνο Καμμένο. Στην ουσία θα κάνει αναφορά σε «ίδιες πρακτικές» Μητσοτάκη – Τσίπρα.

Την παρακολούθησή του θα τη συνδέσει ευθέως με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ και θα δώσει πολιτικό βάρος στο χρονικό της υπόθεσης:

● Θα ξεκινήσει από τις 17 Ιουλίου 2021, οπότε ανακοίνωσε επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος.

● Θα θυμίσει ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου βγήκαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που τον έδειχναν ψηλά στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Με τις πρώτες δημοσκοπήσεις και συγκεκριμένα στα μέσα Σεπτεμβρίου άρχισε η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και έπειτα από πέντε μέρες του στέλνουν το SMS ως δόλωμα για το Predator. Η εξήγηση που δίνει η κυβέρνηση για την παρακολούθησή του είναι ότι έγινε μόνιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Στην «υπερασπιστική γραμμή» της κυβέρνησης ο Ανδρουλάκης θα απαντήσει: «Δεν ήμουν επί οκτώ χρόνια εθνικός κίνδυνος στην Ευρωβουλή και ξαφνικά γίνομαι εθνικός κίνδυνος όταν ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου και, με το που εκλέγομαι, παύω να είμαι εθνικός κίνδυνος;».

Διαβάστε επίσης

Κυβέρνηση: «Τετραγωνίζοντας τον κύκλο» για την ενέργεια

Η Άγκυρα «σκαρώνει» κρίση

Προγραμματική σύγκρουση – Τα οφέλη που βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ από τις παρακολουθήσεις και η ενίσχυση στον κεντρώο χώρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:38