search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 01:13
MENU CLOSE

ΚΚΕ για ελληνοτουρκικά: Στρώνεται το έδαφος για οδυνηρούς συμβιβασμούς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2250
06/10/2022
07.10.2022 06:00
koutsoumpas_new

Τη μεγάλη ανησυχία του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εκδηλώνει το ΚΚΕ μετά και την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, σε συνέχεια του τουρκολιβυκού συμφώνου για τις ΑΟΖ το 2019.

Ο Περισσός απορρίπτει κατηγορηματικά αναλύσεις «της κυβέρνησης ή των άλλων αστικών κομμάτων» που αποδίδουν αυτές τις κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας (εκτός του μνημονίου είναι και η κλιμάκωση της ρητορικής για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου) σε «εκνευρισμό» ή λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης». Αντιθέτως, θεωρεί ότι το εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας «αποτελεί μέρος των τουρκικών διεκδικήσεων, που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, τον αυθαίρετο έλεγχο θαλασσίων ζωνών και οδηγεί σε παραπέρα όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Εν ολίγοις, αποτελεί μέρος ενός στρατηγικού σχεδιασμού.

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «παντελώς ψεύτικες» τις προσδοκίες και τον εφησυχασμό που καλλιεργούνται «στο όνομα των λεγόμενων “ισχυρών συμμάχων” και της παρέμβασης του ευρωατλαντικού παράγοντα, την ίδια ώρα που παζαρεύουν με την Τουρκία για να την τραβήξουν από τη ρωσική επιρροή, χάριν της “ΝΑΤΟϊκής συνοχής”». Με άλλα λόγια το ΚΚΕ αναδεικνύει το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η Τουρκία, κάτι που φέρνει την Ελλάδα σε μειονεκτική θέση. Εξ ου και στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου αναφέρεται πως «όσο η χώρα θα εμπλέκεται στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους γενικότερους ανταγωνισμούς, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διαμορφώνεται το έδαφος για οδυνηρούς συμβιβασμούς».

Στο εσωτερικό μέτωπο το ΚΚΕ, με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, κατήγγειλε τον ταξικό χαρακτήρα του παραπέμποντας σε δύο βασικά μεγέθη: «Από τη μία τα 14 δισ. που θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων κι από την άλλη τα μόλις 3,5 δισ. που προορίζονται δήθεν για την “ανακούφιση” του λαού και τα οποία θα βγουν πάλι από τις τσέπες και τους φόρους των λαϊκών νοικοκυριών». Κι όλα αυτά «την ώρα που η ακρίβεια σπάει κόκαλα και τα σύννεφα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης πυκνώνουν, καθιστώντας τις προβλέψεις του προσχεδίου αβέβαιες και τον κίνδυνο για νέα μέτρα σε βάρος του λαού παραπάνω από πιθανό».

Τέλος, όσον αφορά την Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές, το ΚΚΕ, με δισέλιδη ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου, κατήγγειλε «την απαράδεκτη, πλήρη συγκάλυψη της αλήθειας» καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία «ναρκοθέτησε» εξαρχής τη διαδικασία με αποτέλεσμα να σκεπαστούν από «βαθύ σκοτάδι» όλες οι υποθέσεις, τόσο η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και των δημοσιογράφων, όσο και η υπόθεση των υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 2016 μέχρι και σήμερα. Για την τελευταία, η ανακοίνωση σημειώνει ότι «θάφτηκε» εντελώς και αποδίδει ευθύνες όχι μόνο στην κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Διαβάστε επίσης:

Όλα τα ζόρια είναι μπροστά

ΣΥΡΙΖΑ: Κλείνει το μάτι σε συνταξιούχους, μικρομεσαίους, νοικοκυριά

Για το ΝΑΤΟ, ρε γαμώτο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06