search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:35
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Κλείνει το μάτι σε συνταξιούχους, μικρομεσαίους, νοικοκυριά

06.10.2022 06:00
siriza_new

Με αντεπίθεση εφ’ όλης της ύλης συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την αντιπολιτευτική του τακτική, διατηρώντας στην κορυφή της ατζέντας του τα θέματα της ακρίβειας και της ενέργειας, των μικρών και μεγάλων σκανδάλων διασπάθισης χρήματος αλλά και των υποκλοπών, ενώ επανέκαμψε και η σύγκρουση για την πανδημία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ήδη φαίνεται, από εδώ και πέρα – μακρά προεκλογική περίοδος γαρ – θα επιχειρεί να εξειδικεύει πτυχές του προγράμματος που ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη και να το «ζυμώνει» στην κοινωνία ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό.

Παράλληλα, συντηρεί τα ανοίγματα προς τα ακροατήρια εκείνα που εκδηλώνουν δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. ή μάλλον, κατά τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο ίδιος, «εξαπατήθηκαν» προεκλογικά από τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως οι συνταξιούχοι, εκπροσώπους των οποίων συνάντησε την Τρίτη, αλλά και οι μικρομεσαίοι.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να απαξιώνει τις δημοσκοπήσεις όσον αφορά τα ευρήματα περί την πρόθεση ψήφου, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα ευρήματα που καταγράφουν δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική, αντιθέτως αυτά λαμβάνονται υπόψη από την Κουμουνδούρου. Έτσι, με τη ρητορική της η αξιωματική αντιπολίτευση φροντίζει να «συντηρεί» τη δυσαρέσκεια των νοικοκυριών και να την κατευθύνει προς την κυβέρνηση, αναδεικνύοντας συνεχώς και μετ’ επιτάσεως τη θέση ότι:

  • Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, όσο και αν είναι φαινόμενα της διεθνούς συγκυρίας που αφορούν όλες τις χώρες, στην περίπτωση της Ελλάδας επιδεινώθηκαν από την πολιτική της κυβέρνησης, έχουν τη σφραγίδα του Μητσοτάκη.
  • Περαιτέρω, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει ένα βήμα παραπέρα την κριτική προς την κυβέρνηση για το γεγονός ότι μένει άπρακτη μπροστά στην ακρίβεια που βιώνουν τα νοικοκυριά. Την κατηγορεί ότι αφήνει επί τούτου την ακρίβεια να λειτουργεί, καθώς οι έμμεσοι φόροι αποφέρουν υπερέσοδα στο κράτος, τα οποία μέσω των επιδοτήσεων κατευθύνονται στις εταιρείες ενέργειας.

Προϋπολογισμός αφαίμαξης

Η κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού αποτέλεσε αφορμή για κλιμάκωση της επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση σε αυτό το μέτωπο.

Ειδικότερα η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου ουσιαστικά κατήγγειλε την κυβέρνηση για προϋπολογισμό αφαίμαξης του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, επικαλούμενη και τα όσα προκύπτουν από το προσχέδιο για το 2022, δηλαδή ότι:

– Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ή 23,3% σε σχέση με πέρυσι.

– Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων.

– Τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ.

Όσο για τη μεγάλη εικόνα, η τομεάρχης Οικονομικών σημείωσε ότι αυτή η πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και θα χειροτερεύσει το 2023, την ώρα που:

  • Ο πληθωρισμός για τον Σεπτέμβριο σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη, σκαρφαλώνοντας στο 12,1%, δύο μονάδες πάνω από τον μ.ό.
  • Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της Ε.Ε. όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε μεταξύ 2019 – 2021.
  • Η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στον ενεργειακό πληθωρισμό και προτελευταία στην Ε.Ε. στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Τα δε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα ήδη από το 2021.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη της μείωσης έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, πολλώ δε μάλλον που σήμερα το πετρέλαιο κίνησης έχει φτάσει την τιμή της βενζίνης.

Προφανώς το σταθερό ερώτημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι η ηγεσία και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «μιλάτε εσείς για φόρους;». Η Κουμουνδούρου αμύνεται με το επιχείρημα – που πρόσφατα επανέλαβε και ο Τσίπρας στη ΔΕΘ – ότι η πολιτική που εφάρμοσε κατά τη διακυβέρνησή της τής επιβλήθηκε και επιπλέον ήταν υποχρεωμένη να την ακολουθήσει υπό την προτεραιότητα του εθνικού στόχου που ήταν η έξοδος από τα μνημόνια.

Τώρα, λέει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν έχει τους περιορισμούς του 2015 – 2019, αντιθέτως έχει εργαλεία και δυνατότητα (δημοσιονομικός χώρος, ταμείο ανάκαμψης) για κινήσεις ουσιαστικής στήριξης σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά αντ’ αυτού επιλέγει τα ψίχουλα προς τους πολλούς και την επιδότηση της αισχροκέρδειας των ημετέρων και των μεγαλοσυμφερόντων.

Πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν επιπλέον τις προηγούμενες μέρες πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα «είναι δύο φορολογικά μέτρα τα οποία μπορούν να ευνοήσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, συνδυαστικά με τις προγραμματικές δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ», όπως το αφορολόγητο για όλους στα 10.000 ευρώ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η ρύθμιση με πρόβλεψη διαγραφής για πανδημικά χρέη, η αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ και ο μηχανισμός τιμαριθμικής προσαρμογής, τα αναδρομικά και η 13η σύνταξη για συνταξιούχους.

Επιστροφή 13ης κι αναδρομικών

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με τους προέδρους ομοσπονδιών και ενώσεων συνταξιούχων:

  • Μίλησε για διπλή εξαπάτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς προεκλογικά έταξε επιστροφή της 13ης σύνταξης και των αναδρομικών.
  • Δεσμεύτηκε για την επαναφορά της 13ης σύνταξης με την κατάργηση του ΤΕΚΑ, που αφορά την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κάτι που σημαίνει τη δέσμευση αυτού του 1 δισ. (που δόθηκε για την ιδιωτικοποίηση) «για να δίνεται κάθε τέλος του έτους μια σημαντική ενίσχυση».
  • Δεσμεύτηκε, όπως έπραξε και στη ΔΕΘ πριν από περίπου ένα δεκαπενθήμερο, και για την απόδοση των αναδρομικών συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε τρεις ισόποσες δόσεις περίπου των 800 εκατ., διότι είναι μεγάλο δημοσιονομικά το βάρος.
  • Υπενθύμισε ότι η αύξηση των συντάξεων από την 1.1.2023 που παρουσίασε ο Μητσοτάκης ως δική του εξαγγελία στη ΔΕΘ είναι μέτρο που νομοθετήθηκε το 2017 με πρόβλεψη για εφαρμογή το 2023.

Στα κάγκελα για Μαραβέγια

Στο μεταξύ, η υπόθεση του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Μαραβέγια ήρθε και κούμπωσε ιδανικά στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ολίγοι ευνοημένοι έχουν πρόσβαση σε κρατική ή τραπεζική ενίσχυση την ώρα που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε πρόκληση το ότι «μια ΙΚΕ με κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ έλαβε έγκριση υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο για να λάβει δημόσια χρηματοδότηση 4.200.000 ευρώ, ενώ έλαβε και προέγκριση για τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 6,5 εκατ. ευρώ» και η εταιρεία αυτή ανήκει στη σύζυγο του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Μαραβέγια.

Σημείωσε επιπλέον ότι η υπόθεση αυτή συνιστά πρόκληση όχι μόνο απέναντι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται λόγω της ακρίβειας, αλλά «και απέναντι στους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, σε επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που παλεύουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αλλά βλέπουν ότι ενώ οι ίδιοι δεν έχουν καμία πρόσβαση σε κρατική ή τραπεζική ενίσχυση, τα ‘‘γαλάζια παιδιά’’ διεκδικούν χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων με ανύπαρκτες ‘‘επενδύσεις’’».

Επιτέθηκε δε στους αρμόδιους υπουργούς Γεωργιάδη και Παπαθανάση για το γεγονός ότι επιχείρησαν να αποτινάξουν τις ευθύνες επιρρίπτοντάς τες σε υπηρεσιακούς παράγοντες.

Βλέπουν απομόνωση εντός κι εκτός

Ανησυχία για τις εκλογές με απλή αναλογική διέκριναν από την Κουμουνδούρου στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. της Ν.Δ. την Τρίτη, κάτι που εκλαμβάνουν ως ένδειξη πως δεν είναι όλα «ρόδινα» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως επιχειρεί να τα παρουσιάσει το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου αλλά και οι δημοσκοπήσεις.

Άλλωστε αυτό επιβεβαιώθηκε και από το κλίμα γκρίνιας και ανησυχίας από πλευράς των βουλευτών που αποτυπώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ανησυχίας μεταξύ άλλων για το ότι στις εκλογές της απλής αναλογικής θα μείνουν οι μισοί). Την ίδια ώρα σημειώνουν από την Κουμουνδούρου την απουσία από τη συνεδρίαση των Καραμανλή και Σαμαρά.

Κοινώς, στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θεωρούν ότι δεν του βγήκε του πρωθυπουργού η προσπάθεια «να πείσει τους βουλευτές του να βγουν από τη λευκή απεργία» στην οποία βρίσκονται από την υπόθεση των υποκλοπών και μετά, όπως επισήμανε προχθές ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος απαντώντας στις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Η Κουμουνδούρου εξακολουθεί να τονίζει ότι ο Μητσοτάκης είναι «απομονωμένος» και πως για να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κατέφυγε σε χυδαιολογίες και ψέματα κατά του ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι θα συνεχίσει ώς τις εκλογές. Περαιτέρω, θεωρεί πως οι «γαλάζιοι» βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι «έχει τελειώσει» πολιτικά (κάτι που από τον ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν νυχθημερόν) και δεν μπαίνουν στον κόπο να του προσφέρουν στήριξη άνευ όρων.

Εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε σε δύο αναφορές του πρωθυπουργού, την κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα για «λαϊκισμό» και «παλαιοκομματική λογική» σχετικά με την αναφορά του ότι αν είχε να μοιράσει 50 δισ. όπως ο Μητσοτάκης θα κυβερνούσε μέχρι να βαρεθεί: «Τόλμησε να μιλήσει για ‘‘λαϊκισμό’’ με αφορμή την κριτική του κ. Τσίπρα για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, αυτός που έχει μοιράσει 50 δισ. από τα δημόσια ταμεία με μοναδική έγνοια να ευνοήσει ημέτερους και φίλους του και όχι να στηρίξει την κοινωνία» ανέφερε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Κι επιπλέον «το πιο χυδαίο», υπογραμμίζεται στην ίδια δήλωση, «ήταν που ο άνθρωπος που ‘‘δεν πέταξε λεφτά στις ΜΕΘ’’ και δήθεν δεν είχε στοιχεία για αυξημένη θνητότητα όσων νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, είχε το θράσος να πει πως η αντιπολίτευση ‘‘επινοεί θανάτους’’, λίγες μόλις μέρες μετά την αποκάλυψη της μελέτης Λύτρα, σύμφωνα με την οποία σχεδόν όλοι όσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ έχασαν τη ζωή τους».

Για την Κουμουνδούρου όμως ένδειξη απομόνωσης είναι και η στάση που τηρούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, από τη μία η αρμόδια επίτροπος Βέρα Γιούροβα που παρακολουθεί στενά τα ζητήματα της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού και από την άλλη η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA, κλιμάκιο της οποίας επισκέπτεται την Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου έχοντας ζητήσει σε ακρόαση πρόσωπα που «έκοψε» η Εξεταστική της ελληνικής Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να υπογραμμίσει αυτή τη στάση με τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες και μάλιστα μία μέρα πριν από την επίσκεψη της Γιούροβα στην Αθήνα. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για το κράτος δικαίου και αυτό έχει γίνει αντιληπτό και στις Βρυξέλλες» ανέφερε σε δήλωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος, επιχειρώντας να ενισχύσει την αίσθηση ότι στην Κομισιόν επικρατεί δυσαρέσκεια για την ελληνική κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Κουμουνδούρου εκδηλώνει ικανοποίηση για το γεγονός ότι, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να κλείσει άρον άρον η Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις σε βάρος των Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Μαλιχούδη και Σπίρτζη, δίνεται συνέχεια μέσα από τις ενέργειες του Ευρωκοινοβουλίου και της PEGA.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες να ρίξει φως στην υπόθεση και μέσα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία, όπως σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να καλεί πρόσωπα ανεξαρτήτως της βούλησης της πλειοψηφίας.

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική κρίση, έμφυλη ισότητα και θεσμικό πλαίσιο

Κλίνατε επί (ακρο)δεξιά: Πώς άνοιξε ο δρόμος στην Τζόρτζια Μελόνι για την εκλογική νίκη

ΠΑΣΟΚ: «Δημοκρατικό μανιφέστο» Ανδρουλάκη στην Εξεταστική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:32