search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:05
MENU CLOSE

Το ρεμπέτικο για παιδιά και μεγάλους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2250
6/10/2022
08.10.2022 06:00
vivlio_diavasma_new

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Κέρκυρα για το Διεθνές Φεστιβάλ είχα τη χαρά να γνωρίσω την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Ζωή Διονυσίου και να πάρω στα χέρια μου το βιβλίο – κόσμημα «Ένα ταξίδι στο ρεμπέτικο για μικρούς και μεγάλους», εκδόσεις Fagotto books.

Πρόκειται για μια υπέροχη έκδοση, όπου η γνωστή για την αγάπη της Γκέιλ Χολστ Γουάρχαφτ, αρκετά χρόνια μετά το κλασικό της βιβλίο «Ο δρόμος για το ρεμπέτικο», επιστρέφει με τη νέα έκδοση «Ένα ταξίδι στο ρεμπέτικο για μικρούς και μεγάλους», την οποία συνυπογράφει μαζί με τη μουσικοπαιδαγωγό Ζωή Διονυσίου. Με ένα γλαφυρό κείμενο και την ξεχωριστή εικονογράφηση του Θάνου Κοσμίδη, το βιβλίο προσελκύει μικρούς και μεγάλους σε μια γνωριμία με τον θαυμαστό κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Η Αυστραλέζα συγγραφέας, ποιήτρια, μεταφράστρια και ακαδημαϊκός Gail Warhaft – Holst ή απλώς Ηλέκτρα αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της στη χώρα μας και στη μελέτη του λαϊκού πολιτισμού της. Χαρακτηριστικά τα βιβλία της για το ρεμπέτικο, τον Μίκη Θεοδωράκη και τα μοιρολόγια, οι μεταφράσεις της στα άπαντα του Καββαδία, αλλά και η σύμπραξή της ως μουσικού κάποτε με τον Θεοδωράκη και τον Σαββόπουλο.

Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε όταν ένα μπαγλαμαδάκι αποφάσισε να μας διηγηθεί μια ιστορία. Το μπαγλαμαδάκι έζησε πολλά χρόνια, ταξίδεψε, είδε τον κόσμο γύρω του να αλλάζει, αλλά είχε πάντα ένα χάρισμα: όποιος το έπαιρνε στα χέρια του τραγουδούσε μόνο αλήθειες. Μπαρμπα-Γιάννη λέγαν το αφεντικό του, μαραγκός στο επάγγελμα και ερασιτέχνης μουσικός…

Η αφήγηση εκτυλίσσεται με φόντο τον Πειραιά, την ιστορία της Ελλάδας, των πολέμων, των αγώνων και συνάμα των τραγουδιών που γεννήθηκαν μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Το μπαγλαμαδάκι προσκαλεί τους νέους σε ένα ταξίδι στον κόσμο του ρεμπέτικου.

Ιστορίες συνθετών και τραγουδιών, στίχοι από τα πιο γνωστά ρεμπέτικα και τα υπέροχα σκίτσα του Κοσμίδη, η απλή γλώσσα και άγνωστες πτυχές της ιστορίας της μουσικής τα τελευταία 70 χρόνια συνθέτουν ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί.
Άραγε, σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε, είναι ακόμα δυνατόν τα ρεμπέτικα τραγούδια να κάνουν τα πικρά της ζωής γλυκά;

Διαβάστε επίσης:

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, τρόμος και «τα σαγόνια του καρχαρία»

Ένας ντετέκτιβ στα ίχνη του χρήματος

Πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου 2022 – 2023

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:05