search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 00:28
MENU CLOSE

Εξεταστική για υποκλοπές – Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ: Συγκάλυψη και ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από Προκαταρκτική Επιτροπή και ποινική δικαιοσύνη

10.10.2022 21:37
SYRIZA-new

Στο συμπέρασμα ότι πρωθυπουργός και κυβέρνηση κινήθηκαν με γνώμονα την συγκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο πόρισμά του, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα μετά τις 8.30 το βράδυ της Δευτέρας.

Στο περίπου 40σέλιδο κείμενο του πορίσματος γίνεται αναφορά σε μια σειρά από διαδικαστικά και νομικά ζητήματα, μεταξύ άλλων το θέμα της επίκλησης του απορρήτου, στο ιστορικό της υπόθεσης των παρακολουθήσεων των Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σπίρτζη και τις πολλές «συμπτώσεις» που συνδέουν τις υποθέσεις αυτές, το νήμα μεταξύ των εταιρειών που εμπλέκονται με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator, τις ενδείξεις για την αξιοποίηση του λογισμικού αυτού από την κυβέρνηση, κλπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει στα συμπεράσματά του, επίσης, ότι προκύπτουν σαφείς ενδείξεις πως δεν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας για τις παρακολουθήσεις και επιπλέον ότι «υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η ΕΥΠ  αξιοποιούσε το παράνομο λογισμικό predator από κοινού με τις επίσημες επισυνδέσεις».

Επιπλέον, τονίζει ότι «η γνώση του Πρωθυπουργού σχετικά δεν τεκμαίρεται μόνο αντικειμενικά λόγω της σχετικής του αρμοδιότητας» αλλά και από την τοποθέτηση σε θέσεις κλειδιά μιας σειράς προσώπων με τα οποία είτε είχε στενή προσωπική σχέση όπως ο ανεψιός και ΓΓ του πρωθυπουργικού Γραφείου του Γρ. Δημητριάδης ή είτε ήταν πρόσωπα της επιλογής του. Γνώση του πρωθυπουργού, θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ πως τεκμαίρεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση μέσω του αντιπροέδρου της Π. Πικραμμένου «επιχείρησε, ήδη πριν την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κου Ανδρουλάκη, να δημιουργήσει θεσμικά φράγματα κρατώντας το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μυστικό μέσω της αντισυνταγματικής τροπολογίας της 31ης Μαρτίου του 2021».

«Εν όψει όλων των ανωτέρω» καταλήγει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ
«είναι αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης τόσο από την ελληνική Βουλή με όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης,  όσο και από την ποινική δικαιοσύνη η οποία πρέπει να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των πορισμάτων που οφείλει η εξεταστική επιτροπή να τους αποστείλει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 00:27