search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:34
MENU CLOSE

«Στροφή» από το Βερολίνο – Ο Σολτς θα στηρίξει την κοινή έκδοση χρέους της ΕΕ

10.10.2022 19:02
solts-new

Σε μια στροφή 180 μοιρών, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται να ανατρέψει τη σταθερή γερμανική θέση και θα υποστηρίξει την κοινή έκδοση χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μετριάσει το πλήγμα της ενεργειακής κρίσης, εφόσον τα πρόσφατα συγκεντρωμένα χρήματα εκταμιεύονται σε κράτη μέλη ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο Σολτς σηματοδότησε ότι είναι ανοιχτός στον κοινό δανεισμό, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα. Η αλλαγή στη θέση του ακολουθεί την κριτική από άλλους ηγέτες ότι το εθνικό σχέδιο βοήθειας της Γερμανίας των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές ανισορροπίες στο μπλοκ.

Η έκδοση κοινού χρέους αποτελεί μια δραστική στροφή στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, μαζί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, έχει απωθήσει τέτοια μέτρα.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις για δράση αυξάνονται, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις τεράστιες δαπάνες που θα χρειαστούν, για να περάσει η ΕΕ έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο και να μεταβεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Το πρόγραμμα SURE της ΕΕ για την πανδημία – το οποίο προσφέρει στήριξη της απασχόλησης έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή δανείων – θα μπορούσε να αποτελέσει έναν οδηγό για το νέο εργαλείο με μέσω του οποίου θα μπορεί να γίνεται έκδοση κοινού χρέους από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: O πληθωρισμός πάλι σε επίπεδα 1993 με θύματα τους Έλληνες πολίτες

Σπίρτζης: Απόπειρα συγκάλυψης εάν δεν δοθούν τα στοιχεία των συλληφθέντων του Κολωνού και των 213 «πελατών» τους

Οικονόμου για ελληνοτουρκικά: «Καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:34