search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:59
MENU CLOSE

Θέμα ημερών η «μεταχρονολογημένη τηλεθέαση»

10.10.2022 09:36
tiletheasi15322_new

Μέσα στο επόμενο, σύντομο, διάστημα τηλεοπτική και διαφημιστική αγορά θα έχουν στη διάθεση τους ένα ακόμη εργαλείο δυναμομέτρησης των τηλεοπτικών προγραμμάτων από την εταιρεία μετρήσεων τηλεθέασης Nielsen.

Τα νέα δεδομένα αφορούν στην «μεταχρονολογημένη τηλεθέαση» (TSV, Time Shifted Viewing) αφορά προγράμματα με πρώτη προβολή/μετάδοση απαραιτήτως στα «γραμμικά»/παραδοσιακά κανάλια και αφορά στην παρακολούθηση εκπομπών (κάθε τυπολογίας) σε δεύτερο χρόνο μέσα στην ίδια ημέρα αλλά και σε διάστημα έως επτά ημερών ύστερα από την πρώτη μετάδοση (κατά την διεθνή πρακτική), σύμφωνα με κύκλους περί την  εταιρεία μετρήσεων τηλεθέασης που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Η μέθοδος της τηλεθέασης με χρονοκαθυστέρηση στην Ελλάδα άρχισε πριν από 40 ημέρες (1η Σεπτεμβρίου) και υπαγορεύθηκε από τις ανάγκες τις αγοράς αλλά και την τροποποίηση ως ένα βαθμό του τρόπου θέασης τηλεοπτικών προγραμμάτων με τις δυνατότητες που παρέχουν οι έξυπνες τηλεοπτικές συσκευές αλλά και οι συνδρομητικές πλατφόρμες.

Εντός της εβδομάδας συμπληρώνεται και τυπικά ένας μήνας από την έναρξη της νέας τηλεοπτικής περιόδου που «άνοιξαν» πρώτες οι πολύ πρωινές ειδησεογραφικές εκπομπές της καναλιών και έχει συγκεντρωθεί ένας ικανός όγκος δεδομένων τηλεθέασης. Στο διάστημα αυτό τηλεοπτικοί σταθμοί και εταιρεία μετρήσεων τηλεθέασης είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεννόησης για την κατανόηση και αξιοποίηση της νέας μεθόδου σφυγμομέτρησης, ανάγνωσης, ανάλυσης και αξιοποίησης των στοιχείων που προκύπτουν από την εκ των υστέρων τηλεθέαση.

Η πληροφορία για την μεταχρονολογημένη παρακολούθηση προγραμμάτων περιλαμβάνει αναπαραγωγή μέσω PVR, DVD-Recorders ή VCR, καθώς και μέσω υπηρεσιών catch-up που διατίθενται μέσω της τηλεόρασης αλλά και από τις πλατφόρμες streaming (ΕΡΤflix, ANT1+, CosmoteTV, Nova, EON).

Τονίζεται δε ότι η μέτρηση μεταχρονολογημένης τηλεθέασης αφορά σε προγράμματα  εντός της εκάστοτε νέας σεζόν και όχι σε παραγωγές παρελθόντων ετών. Δεν θα εφαρμόζεται δηλαδή η μέθοδος υπολογισμού τηλεθέασης σε «δεύτερο χρόνο» σε επεισόδια από τις ταινιοθήκες των καναλιών επειδή μεταδόθηκαν φέτος (πχ «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Το σόι σου», «Ευτυχισμένοι μαζί» κλπ).

Επίσης η μεταχρονολογημένη τηλεθέαση αφορά σε προγράμματα που μεταδίδονται από τις τηλεοπτικές συσκευές και όχι από ηλεκτρονικούς υπολογιστές (οικιακούς ή φορητούς), τάμπλετς ή έξυπνα κινητά.

Αποσαφηνίζεται επίσης ότι όλες οι συνδρομητικές υπηρεσίες streaming (Netflix, Disney+, HBO Max Hulu, Peacock κλπ) δεν καλύπτονται -προς το παρόν- αλλά συνυπολογίζονται στο μερίδιο του ακαθόριστου «Other».

Η συζήτηση είχε ανοίξει στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού από την ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας).

Διαβάστε επίσης:

Google Doodle: H Google τιμά τον κορυφαίο μελετητή του ελληνορωμαϊκού κόσμου Mostafa El-Abbadi (Video)

Νίκος Μάνεσης για τηλεθέαση: «Δεν παίρνω τίποτα πίσω από όσα είπα» (Video)

Σύνθια Σάπικα: Ποια είναι η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 που έκοψε τα μαλλιά της στον «αέρα» για τις γυναίκες του Ιράν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:52