search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:46
MENU CLOSE

Ρεσιτάλ τηλεδικείων και αφασίας – Ο βιασμός της ανήλικης υπογραμμίζει την παθογένεια της τηλεοπτικής ενημέρωσης

12.10.2022 14:28
kolonos_sepolia_53xronos_new

Τα ριάλιτι ακόμα και τα πιο τοξικά και ακραία ωχριούν μπροστά σε μέρος της τηλεοπτικής ενημέρωσης, ιδίως αυτής που οργανώνεται σε ειδησεογραφικές και ψυχαγωγικοενημερωτικές εκπομπές.

Διαπίστωση κλισέ. Δυστυχώς επικυρώνεται από τον τρόπο χειρισμού της υπόθεση του Ηλία Μίχου, ο οποίος κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε 12χρονο κοριτσάκι στον Κολωνό.

Από την ώρα που «έσκασε» η είδηση θα έλεγε κάποιος ότι άρχισαν να… κροταλίζουν σαγόνια.

Έτοιμη η αρένα. Και τα τηλεδικεία επίσης.

Μια υπόθεση που απαιτεί, πρώτα από όλα, λεπτούς- προσεκτικούς χειρισμούς, συγκροτημένους σχεδιασμούς σε επίπεδο παραγωγής εκπομπών, «ζυγισμένες» λέξεις, ψύχραιμη προσέγγιση και παρουσίαση και καλεσμένους στα πλατώ περασμένους που λέει ο λόγος από ψιλό κόσκινο, σεβασμό έστω στο θύμα και το οικογενειακό περιβάλλον του, αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται με τρόπο τουλάχιστον ακατάλληλο.

Εγγενείς αδυναμίες παρουσιαστών τονίστηκαν από το τι είπαν, πως το είπαν στα λίγα λεπτά που καταπιάστηκαν με την αποτρόπαια πράξη του βιασμού της ανήλικης.

Καταγράφηκαν και καταγράφονται αντιδράσεις εν θερμώ, με χαρακτηρισμούς που παραβιάζουν τον κώδικα δεοντολογίας, αλλά και συμπεριφορές που παροτρύνουν σε εκδηλώσεις ενδεχόμενης αυτοδικίας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται στις εκπομπές της πρωινομεσημεριανής ζώνης, οι οποίες σαν μπλέντερ συζητήσουν την υπόθεση του βιασμού της ανήλικης με το ίδιο θυμικό που σχολιάζουν την «οργισμένη» αποχώρηση κάποιου ή κάποιας σε κανιβαλικό ριάλιτι. Και με περισσή ευκολία θα καταπιαστούν με τα βαφτίσια κάποιου εκπροσώπου του τηλεοπτικού θερμοκηπίου.

Ακόμα χειρότερα είδαμε χθες παρουσιαστή καθημερινής εκπομπής να παραδέχεται ότι εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησε πως το θύμα είναι ανήλικο, λέγοντας μάλιστα συγκλονισμένος ότι το -έκανε- εικόνα, όταν δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ τόνισε ότι το παιδί πηγαίνει έκτη δημοτικού.

Σε άλλη εκπομπή, καθώς συνδικαλιστής αστυνομικών σχημάτιζε το προφίλ του δράστη και της συζύγου του, λέγοντας ότι αμφότεροι είναι επιφανείς, ο εκ των παρουσιαστών ακούστηκε να λέει ότι η γυναίκα του κατηγορούμενου επιχείρησε να καλύψει την υπόθεση ζητώντας από τη μητέρα του ανήλικου θύματος να μην το κάνει θέμα, με την συμπαρουσιάστρια του να εκστομίζει «μάλλον το έκανε για να προστατεύσει το παιδί της», εννοώντας ότι η μία μάνα πήγε να εξαγοράσει τη σιωπή της άλλης μάνας για το δικό της παιδί. Ό,τι τι δηλαδή;  Επειδή κι εκείνη είναι μητέρα η ενέργεια της δικαιολογείται; Όλεθρος.

Σήμερα το πρωί (12/10) παρουσιαστής ωρυόταν και φώναξε «αλήτης», αναφερόμενος στον κατηγορούμενο Ηλία Μίχο, πάντα στο πλαίσιο της ενημέρωσης.

Λίγη σημασία έχει σε ποια κανάλια εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα περιστατικά. Το θέμα είναι, ότι η διαχείριση τέτοιων θεμάτων απαιτούν -αν μη τι άλλο- την ελάχιστη γνώση. Προετοιμασία, που προϋποθέτει διάβασμα, πριν βγει η εκπομπή στον αέρα.  Επίσης σημαντικό, «βούτηγμα» της γλώσσας στο μυαλό πριν εκφραστεί η παραμικρή γνώμη δημοσίως. 

Καλό είναι εκείνοι που αποτελούν μέρος της τηλεόρασης και «μπαίνουν» σε σπίτια, να έχουν συναίσθηση του ρόλου, της θέσης, της ισχύος, την επιρροής που έχουν, αλλά και της ευθύνης που πηγάζει ακριβώς από αυτές.

Εν ολίγοις για μια ακόμη φορά η τηλεοπτική ενημέρωση παραμένει στο χαμηλότερο -ποιοτικά- επίπεδο. «Πατάει» σε ευκολίες και εξακολουθεί να στοχεύει στα χαμηλότερα ένστικτα των ανθρώπων-τηλεθεατών. Συντηρείται έτσι οσμή που υποδηλώνει ότι κάτι εξακολουθεί να κακοφορμίζει και αποτυπώνεται και στις σφυγμομετρήσεις κοινής γνώμης που έγιναν προσφάτως.

Επιβεβαιώνεται και από την επιστολή της ΕΣΗΕΑ προς το ΕΣΡ,  με την οποία ζητά από το εποπτικό όργανο να παρέμβει.

Διαβάστε επίσης:

Σασμός: Ο πραγματικός δολοφόνος του Άγγελου, η αποφυλάκιση της Καλλιόπης και η έκρηξη της Αργυρώς

Netflix: Συμφώνησε να συμπεριλαμβάνεται στις μετρήσεις τηλεθέασης της Αγγλίας

Αποθέωση της μυθοπλασίας η τηλεθέαση της Δευτέρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:45