search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 03:44
MENU CLOSE

Αρμένικο κέικ μοσχοκάρυδου με επικάλυψη μελιού – ξηρών καρπών

20.10.2022 06:00
cakearmenia

Η διάσημη αρμένικη παραδοσιακή συνταγή για γλυκό και πικάντικο κέικ με το άρωμα του μοσχοκάρυδου και των ξηρών καρπών.

Με απλά υλικά, σχηματίζει δύο στρώσεις, μια με τραγανή μπισκοτένια βάση και μια με αφράτο κέικ και τραγανή επικάλυψη, που κερδίζουν σε όλα τα σημεία και το καθιστούν εντυπωσιακό και εθιστικό.   

Υλικά για τη Συνταγή

240 ml γάλα πλήρες

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

280 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

300 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

170 γραμμάρια βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους

1-1 ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου

Για την επικάλυψη

½ φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια χοντροκομμένα

¼ φλιτζανιού μέλι

Εκτέλεση

1. Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 170ο C και στρώστε με αντικολλητικό χαρτί μια στρογγυλή φόρμα 21 εκατοστών με αποσπώμενα τοιχώματα, στη βάση και τα πλαϊνά της. Επίσης καλύψτε με αλουμινόχαρτο τη φόρμα εξωτερικά, καθώς το βούτυρο στο ψήσιμο έχει την τάση να διαφεύγει.

2. Σε ένα ποτηράκι ανακατέψτε το γάλα με τη μαγειρική σόδα και αφήστε το στην άκρη.

3. Στη συνέχεια βάλτε στον κάδο του μίξερ με λεπίδες το αλεύρι, το μπέικιν, την καστανή ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατέψτε με κοφτές κινήσεις μέχρι η ζύμη να έχει την υφή χοντρών ψίχουλων. Μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία και με τις άκρες των δακτύλων σας, ψιχουλιάζοντας και τρίβοντας το βούτυρο με τα στέρεα υλικά.

4. Αδειάστε το μισό από αυτό το μίγμα στον πάτο της φόρμας, πιέζοντάς το με τα δάχτυλα ή με ένα κουτάλι ώστε να δημιουργήσετε μια ομοιόμορφη βάση. Αφήστε το στην άκρη κι αυτό.

5. Στον κάδο του ηλεκτρικού μίξερ ή μίξερ χειρός, χτυπήστε το αυγό με το μοσχοκάρυδο για 2 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέστε τη βανίλια και το μίγμα γάλακτος- σόδας και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.

6. Συνεχίστε αναμειγνύοντας το υπόλοιπο μίγμα αλευριού και βουτύρου που έχετε αφήσει στην άκρη μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη υφή. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυγοδάρτη καθώς θα είναι αρκετά ρευστό).

7. Ρίξτε το μίγμα πάνω από τη βάση και πασπαλίστε με τους χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς που επιθυμείτε.

8. Ψήστε για 50-60 λεπτά, κάνοντας το τεστ με το ξυλάκι για να σιγουρευτείτε ότι εσωτερικά έχει ψηθεί το κέικ. Θα είναι έτοιμο όταν θα βγαίνει καθαρό, αφού θα έχετε βυθίσει το ξύλινο καλαμάκι σε αρκετά σημεία, όχι μόνο στο κέντρο.

9 .Αφού κρυώσει καλά το κέικ, ζεστάνετε το μέλι, βουρτσίστε το με ένα πινέλο στην επιφάνεια και πασπαλίστε με βρώσιμα ροδοπέταλα. 

Διαβάστε επίσης:

Τραγανές και κρεμώδεις σπανακοκροκέτες με μπεσαμέλ και κουκουνάρι

Σπανακοπιτάκια σφολιάτας εμπνευσμένα από παιδική ταινία

Φθινοπωρινό κέικ – αφρός, με χυμό πορτοκαλιού και αποξηραμένα κράνμπερι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06