search
ΣΑΒΒΑΤΟ 19.07.2025 05:50
MENU CLOSE

Λιζ Τρας: Tην κατάπιε το χάος που η ίδια προκάλεσε – Τι ακολουθεί μετά την παραίτησή της (Photos/Videos)

20.10.2022 16:49
liz truss new

Μετά από μόλις 44 μέρες στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η Λιζ Τρας βγήκε από την πιο διάσημη μαύρη πόρτα και στήθηκε στο πόντιουμ για να ανακοινώσει ότι δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τα καθήκοντά της.

«Θα παραμείνω πρωθυπουργός μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχος», είπε η Τρας, που μένει στην ιστορία ως η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Είχε προηγηθεί η χαώδης συνεδρίαση της Βουλής, όπου πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος δέχτηκαν απίστευτες πιέσεις για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Λιζ Τρας, παρόλο που αργότερα διευκρινίστηκε ότι το ζητούμενο από αυτή την ψηφοφορία δεν ήταν η ψήφος εμπιστοσύνης. Κάποιοι βουλευτές δεν άντεξαν την πίεση και ξέσπασαν σε κλάματα. Σκηνές πρωτόγνωρες για τη Βρετανία. Η μέρα ξημέρωσε με ολοένα και περισσότερους βουλευτές να ζητούν από την κυρία Τρας να αποχωρήσει για να μην οδηγηθεί το κόμμα σε εκλογική συντριβή.

Έσπειρε θύελλες …

Ο χορός της αμφισβήτησης για την Λιζ Τρας είχε αρχίσει με το φιάσκο του μίνι προϋπολογισμού, που το διαδέχτηκαν κωμικοτραγικές εξελίξεις: η εκδίωξη του υπουργού οικονομικών ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, η αντικατάστασή του από ένα στέλεχος που βρισκόταν στην πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η παρουσίαση ενός άλλου μίνι-προϋπολογισμού που είναι σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε υποσχεθεί η κυρία Τρας για να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Κι όμως η Λιζ Τρας χθες το βράδυ έλεγε «είμαι μαχητής, δεν παραιτούμαι»…

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια πράγματα», σχολίασε ο αναλυτής του BBC, Νικ Ίρντλεϊ, επισημαίνοντας ότι η τελευταία «κωλοτούμπα» – από το «είμαι μαχητής» στο … «δεν μπορώ να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου» – είναι συνέπεια της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στην κυβέρνηση, στο κοινοβούλιο, στο Συντηρητικό Κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα του.

Η Βρετανία βρίσκεται στη δίνη μίας πρωτοφανούς κρίσης, εν μέσω σημαντικών διεθνών προβλημάτων και το πολιτικό προσωπικό πρέπει να διαχειριστεί τη ταχύτερη αλλαγή εξουσίας που έχει ζήσει η χώρα στη σύγχρονη ιστορία της.

Το ερώτημα, σύμφωνα με τον Νικ Ίρντλεϊ, είναι κατά πόσο οι Τόρις μπορούν να συνταχθούν γύρω από το πρόσωπο ενός νέου ηγέτη και να αποφύγουν τις γενικές εκλογές, που όπως  δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι καταστροφικές.

Ποιοι θα μπουν στον χορό της διαδοχής

Σε λίγες μέρες η  Βρετανία θα έχει τον τρίτο πρωθυπουργό εντός του έτους και προκύπτει το ερώτημα ποιος θα είναι ο διάδοχος της Λιζ Τρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, που ανέλαβε το υπουργείο μετά το φιάσκο του πρώτου μίνι-προϋπολογισμού έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν θέλει να μπει στην κούρσα των υποψηφίων για τη διαδοχή της Λιζ Τρας και την πρωθυπουργία.

Ως εκ τούτου η ισχυρότερη υποψηφιότητα, σύμφωνα με το Sky News, που επικαλείται τα στοιχηματικά γραφεία, είναι του πρώην υπουργού Οικονομικών και αντιπάλου της κυρίας Τρας στις εσωκομματικές εκλογές, του Ρίσι Σούνακ. Είναι ο άνθρωπος που κατηγόρησε ανοιχτά την κυρία Τρας ότι έσπρωξε την οικονομία στον γκρεμό πιστεύοντας σε «οικονομικά των παραμυθιών»…  «Ό, τι είπε, βγήκε»… σχολίασε ένας βουλευτής των Τόρις, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του κυρίου Σούνακ.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο κύριος Σούνακ μπορεί να ενώσει το κόμμα, καθώς είχε παίξει ρόλο κλειδί στη διαδικασία έξωσης του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία.

Η Πένι Μόρνταουντ, που ήρθε τρίτη στις εσωκομματικές εκλογές του καλοκαιριού, και στην τελική ψηφοφορία συντάχθηκε στο πλευρό της Λιζ Τρας είναι επίσης μια ισχυρή υποψηφιότητα. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για «ηγετικό δίδυμο» της κυρίας Μορνταουντ με τον Ρίσι Σούνακ.

Ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας είναι ισορροπιστής. Δεν πήρε το μέρος κανενός από τους μονομάχους στην προηγούμενη εκλογική μάχη, χαίρει εκτίμησης για τη στάση του υπέρ της Ουκρανίας, είναι μεθοδικός ως πρώην στρατιωτικός. Αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο ο ίδιος θέλει να μπει στη διαδικασία της διαδοχής, ενώ το καλοκαίρι είχε προτιμήσει να βγει από την κούρσα μετά «από προσεκτική εξέταση των πραγμάτων και έχοντας συζητήσει με συναδέλφους και με την οικογένεια», όπως είχε δηλώσει τότε.

Μια υποψηφιότητα-έκπληξη θα ήταν του Μπόρις Τζόνσον. Ο ίδιος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή, όταν αποχαιρέτισε για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός . Φτάνει να του το ζητήσουν… Θα είναι μια κάποια δικαίωση για τον ίδιο.

Και η πρώην υπουργός πολιτισμού, Ναντίν Ντόρις, έσπευσε να κάνει το πρώτο βήμα, γράφοντας στο Twitter ότι «δεν υπάρχει ενωτικός υποψήφιος… Μόνο ένας βουλευτής έχει εντολή από τα κομματικά μέλη και από τη βρετανική κοινή γνώμη, μία εντολή με πλειοψηφία 80 εδρών- ο Μπόρις Τζόνσον».

Στα αουτσάιντερ βρίσκεται και η Σουέλα Μπρέιβερμαν, η πρώην υπουργός Εσωτερικών, που παραιτήθηκε το περασμένο 24ωρο μετά από μία έντονη διαμάχη με την Λιζ Τρας.

Το καλοκαίρι ήταν η πρώτη που μπήκε στην κούρσα της διαδοχής του Τζόνσον, είναι προβεβλημένο στέλεχος της δεξιάς πτέρυγας των Τόρις, συντάχθηκε με τις πιο σκληρές απόψεις για το Brexit και θέλει να ενσαρκώσει το «αμερικανικό όνειρο, αλα βρετανικά»: «Αγαπώ τη χώρα μου. Οι γονείς μου ήρθαν εδώ χωρίς να έχουν απολύτως τίποτα και η Βρετανία τους έδωσε ελπίδα, ασφάλεια και ευκαιρίες και σε μένα απίστευτες ευκαιρίες για εκπαίδευση και καριέρα», είχε πει το καλοκαίρι στο ITV. Είναι ένα ωραίο αφήγημα πάνω στο οποίο προσπαθεί να χτίσει την ανέλιξή της, αλλά το ερώτημα είναι αν οι Βρετανοί θέλουν να ακούσουν τέτοια αφηγήματα, ή να δουν πρακτικές λύσεις ενόψει του δύσκολου χειμώνα…

Διαβάστε επίσης:

Daily Star για παραίτηση Τρας: Το μαρούλι νίκησε!

Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό μαχητικό εκτόξευσε πύραυλο κοντά σε αεροσκάφος της RAF

Παρίσι: Έδιωξε από το εστιατόριό του δύο Ουκρανές φωνάζοντας «Ζήτω ο Πούτιν» (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19.07.2025 00:55