search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 00:20
MENU CLOSE

Βρετανία: Πώς φτάσαμε στην «απόσυρση» Τζόνσον – Μεγάλο φαβορί πλέον ο Ρίσι Σουνάκ (Videos)

24.10.2022 09:34
boris_johnson_new

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Μεγάλη Βρετανία στην κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και κατ’ επέκταση την πρωθυπουργία.

Αργά το βράδυ της Κυριακής (24/10), έγινε γνωστό ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα είναι υποψήφιος, έχοντας αποτύχει να συγκεντρώσει τις 100 υπογραφές βουλευτών που χρειαζόταν για να υποβάλει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός, που επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Καραϊβική για να συμμετάσχει στην κούρσα, είχε συγκεντρώσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής περί τις 60 υπογραφές, έναντι περισσότερων των 140 για τον Ρίσι Σουνάκ και 25 για την Πένι Μόρντοντ.

Ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τους δύο άλλους διεκδικητές της ηγεσίας σε μία προσπάθεια να τους πείσει να συνταχθούν μαζί του στην προσπάθειά του για την επιστροφή του στην ηγεσία.

Ωστόσο το βράδυ της Κυριακής, ο ίδιος δήλωσε ότι αν και έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη, αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος διότι «αυτό είναι το σωστό».

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλώς δεν είναι η σωστή στιγμή», είπε.

«Πιστεύω ότι βρίσκομαι σε θέση να εξασφαλίσω μία νίκη των Συντηρητικών το 2024 και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το εμπόδιο με 102 δηλώσεις υποστήριξης {…} και θα μπορούσα να υποβάλω αύριο την υποψηφιότητά μου. Είχα μεγάλες πιθανότητες να νικήσω στην εκλογή με τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Αλλά κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών έφθασα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο», πρόσθεσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Guardian: Ο Τζόνσον παραιτήθηκε για να μην εξευτελιστεί

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, καθοριστικό ρόλο στην απόφαση Τζόνσον φαίνεται ότι έπαιξε ο κίνδυνος του μεγάλου διχασμού για τους Συντηρητικούς που ενδεχομένως να οδηγούσε ακόμα και σε εκλογές με το αποτέλεσμα να ήταν, το πιθανότερο, εξαιρετικά δυσμενές για τους Τόρις, μολονότι αρκετά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι τα κίνητρα του «Bo-Jo» είναι πάντα εγωιστικά.

Ο διχασμός θα προέκυπτε από το γεγονός ότι αν η διαδικασία ανάδειξης νέου πρωθυπουργού κατέληγε σε ψηφοφορία από τα μέλη των Συντηρητικών, τότε ο Μπόρις Τζόνσον πιθανότατα θα κατακτούσε την πρωτιά την ώρα που, όμως, στην κοινοβουλευτική του ομάδα θα είχε περίπου τους μισούς βουλευτές να διαφωνούν -ακόμα και σε επίπεδο παραιτήσεων– με την επιστροφή του στη Ντάουνινγκ Στρίτ.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Guardian, τα κίνητρα της ανακοίνωσης της απόσυρσης της υποψηφιότητάς του Μπόρις Τζόνσον ήταν καθαρά εγωκεντρικά καθώς, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η βρετανική εφημερίδα, «η έξοδος αυτή έγινε για να αποφύγει τον εξευτελισμό».

Όπως εκτιμά ο Guardian ο Τζόνσον γνώριζε ότι δεν θα συγκέντρωνε ποτέ τους 102 βουλευτές τους οποίους αναφέρει στην δήλωσή του – ένας αριθμός που θα του επέτρεπε να είναι υποψήφιος – και άρα αποφάσισε να μην υποστεί αυτή την ντροπή, ειδικά για έναν πρώην πρωθυπουργό. «Αυτοί που γνωρίζουν τον Τζόνσον τον περιγράφουν ως έναν πολιτικό που ζει για την λατρεία και την αποδοχή. Αν δεν νιώθει ότι τον επιθυμούν θα προτιμούσε να μην εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση.

«Ο Τζόνσον θα ήθελε ο κόσμος να πιστέψει ότι αποσύρεται για χάρη της ενότητας του κόμματος ή του εθνικού καλού. Αλλά αν το πραγματικά ήθελε κάτι τέτοιο δεν θα διεκδικούσε ποτέ να γίνει ξανά πρωθυπουργός τρεις μήνες μετά την “έξοδο” που του έδειξαν 50 παραιτήσεις πριν από τρεις μήνες και ενώ υπάρχει η απειλή μια επίσημης έρευνας σε βάρος του για το αν παραπλάνησε το κοινοβούλιο», προστίθεται στην ανάλυση.

Κοντά στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Ρίσι Σουνάκ

Την ίδια ώρα δεν αποκλείεται σήμερα στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) όταν και θα ανακοινωθούν επίσημα οι υποψηφιότητες μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας να ανακοινωθεί και ο νέος πρωθυπουργός που δεν θα είναι άλλος από τον Ρίσι Σουνάκ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του, λίγο μετά την ανακοίνωση Τζόνσον, δήλωσε «ευγνώμων» για όσα εκείνος έκανε ως πρωθυπουργός αναφέροντας το Brexit, την καμπάνια εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για αυτά. Αν και αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος για πρωθυπουργός, ειλικρινά ελπίζω να συνεχίσει να προσφέρει στον δημόσιο βίο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», έγραψε χαρακτηριστικά ο Σουνάκ.

Διαβάστε επίσης:

Oυκρανία: Καταστράφηκε το 90% των εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας

Σομαλία: Επίθεση ισλαμιστών σε ξενοδοχείο – 9 νεκροί και 47 τραυματίες

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Μόνο η Ρωσία είναι ικανή να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 00:16