search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 18:40
MENU CLOSE

Λούλα: Η μεγάλη επιστροφή – Από τη φυλακή στο προεδρικό μέγαρο (videos)

31.10.2022 11:51
lula_brazil_new

Η Βραζιλία έκανε στροφή προς τα αριστερά και ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κέρδισε τον ακροδεξιό αντίπαλό του, Ζαϊρ Μπολσονάρο για να επανεκλεγεί πρόεδρος ύστερα από μία εκστρατεία που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους και σε κλίμα πόλωσης.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή επιστροφή για έναν πολιτικό που δεν μπορούσε να πάρει μέρος στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, το 2018, επειδή ήταν φυλακισμένος και δεν είχε δικαίωμα εκλέγεσθαι. Είχε καταδικαστεί για δωροληψία από βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρία, με αντάλλαγμα συμβόλαια με την κρατική εταιρία πετρελαίων της Βραζιλίας, την πανίσχυρη Petrobras.

Ο Λούλα πέρασε 580 μέρες στη φυλακή μέχρι να διαγραφεί η καταδίκη του και να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή.

«Προσπάθησαν να με θάψουν ζωντανό, αλλά εδώ είμαι!», είπε ο Λούλα, αρχίζοντας την επινίκια ομιλία του.

Ο 77χρονος πρώην μεταλλεργάτης, που διετέλεσε πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 ως το 2010 είναι για τους οπαδούς του ο δικός τους άνθρωπος και για τους αντιπάλους του «ο κλέφτης».

Ο Λούλα κέρδισε τον Μπολσονάρο, αλλά όχι και τον έλεγχο του Κογκρέσου, κάτι που σημαίνει ότι ο Λούλα θα έχει ισχυρή αντιπολίτευση στο νομοθετικό Σώμα. Όμως στις δύο προεδρικές θητείες του, από τον Ιανουάριο του 2003 ως τον Δεκέμβριο του 2010, ο Λούλα έδειξε πως ξέρει να βρίσκει πολιτικούς συμμάχους.

Ο Λούλα κατέβηκε στις προεδρικές εκλογές έχοντας μαζί του ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, τον Ζεράλντο Αλκμνίν, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε κατέβει ως αντίπαλος του Λούλα. Η στρατηγική του νικητή των εκλογών είναι να δημιουργεί «συμμαχίες ενότητας» και γι’ αυτό στην επινίκια ομιλία του ήταν συναινετικός, διαβεβαιώνοντας ότι θα κυβερνήσει για όλους τους Βραζιλιάνους.

«Αυτή η χώρα χρειάζεται ειρήνη και ενότητα. Ο κόσμος δεν θέλει να πολεμάει άλλο πια», είπε ο Λούλα.

Όταν είχε βγει από τη φυλακή ο Λούλα είχε πει πως ήθελε να σώσει την Βραζιλία από το «προτζεκτ μίσους» του Μπολσονάρο. Η προσπάθεια για να το επιτύχει αυτό θα είναι πιο περίπλοκη, καθώς ο Λούλα παίρνει στα χέρια του μια χώρα βαθιά διχασμένη.

Στη γλώσσα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου υπάρχει μια λέξη που ταιριάζει στον Λούλα: «virada». Σημαίνει  την εντυπωσιακή ανατροπή στη διάρκεια ενός αγώνα, όπου αυτή η ομάδα που φαίνεται πως είναι έτοιμη να δεχτεί την ήττα, ξαφνικά αλλάζει την κατάσταση και κερδίζει τελικά τον αντίπαλο.

Η γαλλική Le Monde χαρακτηρίζει τον Λούλα «βραζιλιάνικο φοίνικα». Που αφού πέρασε ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο επέστρεψε νικητής.

Όταν είχαν κινηθεί οι διαδικασίες για την σύλληψή του με την κατηγορία της διαφθοράς, ο Λούλα είχε καταφύγει εκεί απ΄ όπου ξεκίνησε: στο συνδικάτο των μεταλλωρύχων. Έμεινε εκεί, στα γραφεία του συνδικάτου  στο Σάο Μπερντάρντο ντο Κόμπο, για κάποιο διάστημα πριν τελικά παραδοθεί.

Στις 7 Απριλίου του 2018 οδηγήθηκε στο κελί του στην Κουριτίμπα, μέσα στη νύχτα και με ελικόπτερο, όπως ακριβώς γίνεται με τους επικίνδυνους εγκληματίες. Τότε όλα τα ΜΜΕ έγραφαν ότι ο Λούλα ήταν πολιτικά νεκρός και ετάφη μέσα στη ντροπή.

Από το κελί της φυλακής ο Λούλα είδε τον Μπολσονάρο να κερδίζει τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2018 και τον δικαστή-σταρ Σέρζιο Μόρο -που χειρίστηκε τον φάκελο με βάση τον οποίο καταδικάστηκε- να γίνεται τελικά υπουργός δικαιοσύνης του Μπολσονάρο.

Ο πρώην συνδικαλιστής, ο ιδρυτής του μεγάλου Εργατικού Κόμματος, ο πρόεδρος που ο Μπαράκ Ομπάμα τον χαρακτήρισε «τον πιο δημοφιλή πολιτικό στον κόσμο», ήταν μια σκιά του εαυτού του. Ήταν τότε 73χρόνων. Αλλά δεν το έβαλε κάτω.

Έχοντας περάσει 50 χρόνια της ζωής του στην πολιτική, γνωρίζοντας πολύ καλά πως έχει γραφτεί η ιστορία της Βραζιλίας, ο Λούλα ήταν σίγουρος πως κάποια στιγμή θα επέστρεφε.

«Ο ισχυρός μπορεί να σκοτώσει ένα, δύο, τρία τριαντάφυλλα. Αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει τον ερχομό της άνοιξης», είχε πει ο Λούλα όταν τον έκλειναν στη φυλακή.

Και η ιστορία απέδειξε ότι είχε δίκιο.

Διαβάστε επίσης:

Ινδία: Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας

Ζελένσκι: Ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσική σφοδρή επίθεση στην επαρχία Ντονέτσκ

Αλβανία: Αναζητείται από την αλβανική αστυνομία ο 45χρονος που κατηγορείται για βιασμό και απόπειρα βιασμού στο Παλαιό Φάληρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 18:40