search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:24
MENU CLOSE

Ρωσία: Επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά – Εγγυήσεις από την Ουκρανία (Video)

02.11.2022 16:04
sitira_new
Πηγή: Pixabay

Επιστρέφει στη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας η Ρωσία, λίγες μέρες αφότου ανακοίνωσε την αποδέσμευσή της κατηγορώντας την Ουκρανία ότι χρησιμοποίησε ένα διάδρομο ασφαλείας για τα πλοία για να εξαπολύσει επίθεση σε ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κριμαία.

Η συμφωνία για την επιστροφή της Ρωσίας επιτεύχθηκε αφού το Κίεβο έδωσε εγγράφως διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τους διαδρόμους ασφαλείας για στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η αρχική συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, προβλέπει τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων από τους οποίους μπορούν να περνούν τα πλοία μεταφέροντας ουκρανικά σιτηρά, μέχρι να φτάσουν σε σημείο επιθεώρησης στην Τουρκία και από εκεί να περάσουν στα Στενά του Βοσπόρου.

Η συμφωνία αυτή ισχύει μέχρι τις 19 Νοεμβρίου και οι εμπλεκόμενες πλευρές στη συνέχεια πρέπει να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις για την ανανέωσή της. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 9,8 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, ηλιέλαιου και σόγιας έχουν μεταφερθεί με περισσότερα από 400 πλοία αφότου άρχισε η επιχείρηση, στις 3 Αυγούστου.

Η Ρωσία είχε απειλήσει ότι θα σταματήσει να δεσμεύεται από τη συμφωνία αυτή και το περασμένο Σάββατο ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι εκμεταλλεύτηκε ένα διάδρομο ασφαλείας για να εξαπολύσει επίθεση με μη επανδρωμένα σκάφη εναντίον του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη.

Η Ουκρανία χαρακτήρισε «ψευδείς και προσχηματικές» τις ρωσικές κατηγορίες, ενώ ο ΟΗΕ είπε πως τη νύχτα που έγινε η επίθεση στον ρωσικό στόλο δεν παρατηρήθηκε καμία κίνηση πλοίου στον διάδρομο ασφαλείας.

Τέσσερις μέρες μετά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι αλλάζει  η στάση της Ρωσίας μετά από συνομιλία των υπουργών Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας.

«Οι μεταφορές σιτηρών θα συνεχιστούν όπως έχει συμφωνηθεί», δήλωσε ο Ερντογάν και ύστερα από λίγη ώρα η είδηση επιβεβαιώθηκε από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κονασένκοφ δήλωσε στην ρωσική τηλεόραση ότι η Μόσχα έλαβε «γραπτές εγγυήσεις» από το Κίεβο ότι ο διάδρομος ασφαλείας και τα ουκρανικά λιμάνια «δεν θα χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της ρωσικής ομοσπονδίας».

Η Ρωσία θεωρεί επαρκείς αυτές τις εγγυήσεις, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Διαβάστε επίσης:

«Τύμπανα πολέμου» στην Κορεατική Χερσόνησο: Η Β. Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον 23 πυραύλους

Προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου στην Αθήνα κατά της επέκτασης των χωρικών υδάτων

ΗΠΑ: Οριακή άνοδος της δημοτικότητας για τον Τζο Μπάιντεν πριν τις ενδιάμεσες εκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:23